Witam. Mam 15 lat, ważę 74 kg mierzę 181cm. Mam tam w łapie te 35cm jak napne i myślę, że to całkiem ok wynik jak na mój wiek i to bez siłowni tylko z 2 hantlami i ciężarem własnego ciała, ale co z tego skoro normalnie wyglądam jakbym w ogóle nie ćwiczył. Mam na oko z 20-23% bf i chciałbym jakiś wyrzeźbić sobie sylwetkę, bo do teraz trenowałem tylko dlatego, żeby mieć siłę być szybkim, eksplozywnym i wysoko skakać, no ale ten bf mi trochę to utrudnia i kondycja też trochę siada, chociaż wcale nie jest tak zła. Prócz tego to gram w kosza po 3-5 godzin dziennie, zamierzam w przyszłości żyć z kosza jakby kogos to interesowało to gram w drużynie jedna z najlepszych w Polsce, no ale prawdę mówiąc moja sylwetka wygląda bardziej jak sylwetka gracza futbolu amerykańskiego niż koszykarza.
Chciałbym zbudować fajną, męska sylwetkę w kształcie litery V. Trochę irytuje mnie to, że bez napięcia mam chude łapy, więc chciałbym, żeby były szersze. Moje pytanie jest takie dobry trening ułożyłem? I czy powinienem waszym zdaniem masować, czy redukować?
Trening:
Uginanie hantli na biceps 12x3
Młotki 10x3
Młotki tak bardziej na bok nie wiem jak się nazywa te ćwiczenie 10x3
Wyciskanie hantli na barki 8x3 siedząc
wyciskanie hantli na barki 6x3 stojąc podchwytem trzymam tutaj
Zwykle pompki 12x3
Powolne pompki (3 sekundy w dół 3 sekundy trzymam) 10x3
Pompki szerokie "na klatę" 8x3
trenuje tak 4 dni w tyg
a tu dla porównania moje zdjęcie z napinka i bez

Chciałbym zbudować fajną, męska sylwetkę w kształcie litery V. Trochę irytuje mnie to, że bez napięcia mam chude łapy, więc chciałbym, żeby były szersze. Moje pytanie jest takie dobry trening ułożyłem? I czy powinienem waszym zdaniem masować, czy redukować?
Trening:
Uginanie hantli na biceps 12x3
Młotki 10x3
Młotki tak bardziej na bok nie wiem jak się nazywa te ćwiczenie 10x3
Wyciskanie hantli na barki 8x3 siedząc
wyciskanie hantli na barki 6x3 stojąc podchwytem trzymam tutaj
Zwykle pompki 12x3
Powolne pompki (3 sekundy w dół 3 sekundy trzymam) 10x3
Pompki szerokie "na klatę" 8x3
trenuje tak 4 dni w tyg
a tu dla porównania moje zdjęcie z napinka i bez