Szacuny
1
Napisanych postów
62
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
396
Witam
niestety ostatnio postanowiłem zrobic mostek ale cos mi za bardzo nie wychodzi a mianowicie
mam tez kilka pytan
1 Co zrobic aby z pozycji stojącej "przejsc" do mostka (nie opierajac sie np o ściane) tylko bezposrednio np na sali
2 Mam problem zwiazany z nogami a lepiej widac to jest na zdjeciu
na pierwszym zdjeciu nogi sa dobrze ustawione (od kolan do miednicy ta czesc )
na drugim niestety ja mam troszke ponad 90 stopni zgiete kolana czyli te nogi mi tak koslawo wygladaja
wydaje mi sie ale nie jestem pewien czy to nie wina tych "miesni ściewgien itp " od kolana w góre do miednicy z przodu nogi (tam gdzie jest kolano):)
myśle ze mie zrozumieliscie
THX za porady
Ciekawe czy zrobie szpagat (teraz sikam sobie)
www.kinryoku.prv.pl - Filmiki porady itp , jak robic salta , wyskoki , pytania i odpoaiedzi na forum
Szacuny
0
Napisanych postów
67
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1253
przy takim mostku bardzo ważne są mieśnie grzbietu, no i oczywiście gibki kręgosłup.Kto nie wie jak wyćwiczyć sobie mostek niech najlepiej przyjdzie na trening zapasów;](w Warszawie polecam Gwardie)na treningach zapaśniczych mostek to podstawa.Przyjdziesz na trenig, zobaczysz sobie jak ćwiczyć i będzie OK;]
Szacuny
1
Napisanych postów
62
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
396
Zolte keski to w przyblizeniu moj uklad patrzcie przedewszystkim na uklad nóg a jak ma ta dziewczyna ona nie zgina wogóle kolan ja niestety tak :( niewiem co mam rozciagnac czy wycwiczyc
1
Ciekawe czy zrobie szpagat (teraz sikam sobie)
www.kinryoku.prv.pl - Filmiki porady itp , jak robic salta , wyskoki , pytania i odpoaiedzi na forum
Szacuny
6
Napisanych postów
1164
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3323
No tak, najważniejsze to mieć dobrze rozciągnięte właśnie te przednie partie ciała. Ja np robię taki mostek jak na zdjątku nr 2. Wniosek: stretching.
Myślałam że chodzi ci o taki mostek który się robi ze stania, że stoisz, ręce do tyłu i lecisz, robisz mostek. Wtedy to bez zginania nóg nie da rady bo polecisz nie tak.
Szacuny
4
Napisanych postów
627
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9388
Uf, dobrze, że wkleiłeś tę drugą dziewczynę, bo jak zobaczyłem tę pierwszą, to pomyślałem, że się nie będę odzywał, bo mówimy o mostku nie na moim poziomie.
A co do samego mostku, to nic tylko świczyć, jak przy każdym innym rozciąganiu. Natomiast mostek z pozycji stojącej najlepiej zacząć ćwiczyć przy drabinkach. Stajesz w odpowiedniej odległości (musisz to wyczuć) tyłem do drabinek, wyciągasz ręce w górę, odchylasz sie w tył i opierasz dłonie na szczebelku. A potem szczebelek po szczebelku schodzisz coraz niżej, aż dojdziesz do podłogi. A potem możesz z powrotem.
Bosz, jak ja dawno tego nie robiłem.
Trenerów dzielimy na dwie kategorie:
- jedni potrafią wiele rzeczy, których nie uczą
- drudzy uczą wielu rzeczy, których nie potrafią.
Szacuny
0
Napisanych postów
29
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
455
Najważniejsze jest rozciągnięcie i uelastycznienie odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Lezysz na brzuchu, dłonie na podłoże przy klatce i odginasz się do tyłu tak by spojrzeć w górę ale biodra muszą pozostać na ziemi. Potem systematycznie przesuwaj dłonie bardziej w stronę bioder i rób to samo. Schodzenie do tyłu po drabince też jest dobre. Potem próbuj wejść w mostek z leżenia na plecach odpychając się rękami. Gdy jesteś w mostku , pamiętaj o ściągnięciu pośladków - to Cię jeszcze wypchnie do góry. Ogólnie napięte musi być to co "pod spodem" począwszy od dwugłowych ud, przez pośladki po grzbiet. Nie zadzieraj głowy tak, jakbyś chciał sobie spojrzeć na brzuch, tylko daj jej opaść, a nawet spróbuj patrzeć na podłogę w stronę stóp. Wersja hardcore - oprzyj się na głowie (wcześniej rozgrzany kark) i złap za kostki stóp rękami - wtedy też zmuszasz wszystko do wysklepienia.