Hej, jaka mąka najlepsza do naleśników i omletów? Dziękuję z góry
...
Napisał(a)
Witaj,
to jakiej mąki użyjesz zależy od Ciebie, Twoich preferencji i ewentualnie stanu zdrowa. Mąka pszenna ma dość złą sławę, ponieważ słynie z glutenu, tego, że jest biała itp. Choć od zjedzenia naleśników z mąki pszennej nic nam się nie stanie, to trzeba pamiętać, że mąka ta występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Dlatego warto z niej rezygnować na rzecz innych, które mają nieco inne wartości odżywcze.
Mąki zwykle dzielimy na te, które się najczęściej wykorzystuje do pieczenia chleba i resztę. Do tej "reszty" zaliczyć można mąki takie jak: gryczaną, jaglaną, owsianą, kukurydzianą czy ryżową. Większość z nich pozbawiona jest glutenu co ratuje niektóre osoby chorujące na celiakię lub mające nietolerancje pokarmowe. Warto jednak zwrócić uwagę, że z tych mąk ciężko zrobić chleb. Da się, ale jest ciężko i trzeba mieć wprawę. Gluten sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte, sprężyste, lepiej rośnie itp.
I dlatego też do naleśników lepiej nadają się mąki takie jak pszenna lub żytnia, głównie ze względu na konsystencję naleśników, ale jeśli uwzględnić walory zdrowotne to ciekawszym rozwiązaniem będą mąki tzw. niechlebowe.
My polecamy też nasze gotowe mieszanki, z których wychodzą same smakowitości:
https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Naleśniki_po_amerykańsku__ALLNUTRITION_Pancakes_Protein-a1246.html
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Mąka_kokosowa__właściwości-a1051.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_mąka_migdałowa_jest_lepsza_od_innych_mąk_-a1889.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Smakowa,_dietetyczna_mąka_ryżowa__Quamtrax_Instant_Rice_Flour_-a2199.html
to jakiej mąki użyjesz zależy od Ciebie, Twoich preferencji i ewentualnie stanu zdrowa. Mąka pszenna ma dość złą sławę, ponieważ słynie z glutenu, tego, że jest biała itp. Choć od zjedzenia naleśników z mąki pszennej nic nam się nie stanie, to trzeba pamiętać, że mąka ta występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Dlatego warto z niej rezygnować na rzecz innych, które mają nieco inne wartości odżywcze.
Mąki zwykle dzielimy na te, które się najczęściej wykorzystuje do pieczenia chleba i resztę. Do tej "reszty" zaliczyć można mąki takie jak: gryczaną, jaglaną, owsianą, kukurydzianą czy ryżową. Większość z nich pozbawiona jest glutenu co ratuje niektóre osoby chorujące na celiakię lub mające nietolerancje pokarmowe. Warto jednak zwrócić uwagę, że z tych mąk ciężko zrobić chleb. Da się, ale jest ciężko i trzeba mieć wprawę. Gluten sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte, sprężyste, lepiej rośnie itp.
I dlatego też do naleśników lepiej nadają się mąki takie jak pszenna lub żytnia, głównie ze względu na konsystencję naleśników, ale jeśli uwzględnić walory zdrowotne to ciekawszym rozwiązaniem będą mąki tzw. niechlebowe.
My polecamy też nasze gotowe mieszanki, z których wychodzą same smakowitości:
https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Naleśniki_po_amerykańsku__ALLNUTRITION_Pancakes_Protein-a1246.html
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Mąka_kokosowa__właściwości-a1051.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_mąka_migdałowa_jest_lepsza_od_innych_mąk_-a1889.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Smakowa,_dietetyczna_mąka_ryżowa__Quamtrax_Instant_Rice_Flour_-a2199.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!