...
Ból w okolicach rzepki ,podczas chodzenia i zginania co ciekawe nie boli po rozgrzewce i mogę normalnie biegać , boli zazwyczaj w dniach kiedy odpuszczam aktywnośc fizyczną. Jakie polecacie maści , rozgrzewajace czy chłodzące i czy maści końskie sprawdzą się w tym wypadku ?
5
...
Napisał(a)
Aktywność fizyczna, zarówno ta wykonywana na codzień, jak i sport czy to trenowany amatorsko, czy zawodowo może prowadzić do licznych kontuzji oraz urazów. Bardzo częstą formą urazów są różnego rodzaju stłuczenia oraz uszkodzenia stawów.
Warto zadbać o odpowiednie środki kojące ból, jak i przyspieszające leczenie skrzywdzonych miejsc. Jednakże w wielu przypadkach należy udać się do lekarza, aby zdiagnozować dokładny rodzaj urazu i jak najlepiej zadbać o leczenie.
W leczeniu urazów bardzo popularne są różnego rodzaju maści wyróżniamy maści końskie, chłodzące, rozgrzewające, przeciwbólowe oraz wiele innych. Czym różnią się poszczególne rodzaje maści i w jakich przypadkach należy je stosować?
Maść końska to tradycyjny, środek leczniczy, znany w polskich domach od lat, cieszy się zaufaniem osób, które zmagają się z różnego rodzaju bólami m.in. reumatycznymi, stawów, czy kręgosłupa. Jak sama nazwa wskazuje maść ma nam dać ,,końskie zdrowie’’. W skład maści wchodzą głównie zioła, olejki eteryczne i inne naturalne substancje. Maść "końska" może być zarówno chłodząca, jak i rozgrzewająca.
Maści chłodzące i przeciwzapalne znajdują zastosowanie w przypadku urazów mechanicznych stawów, stanów zapalnych, obrzęków. Przykładowe urazy, w których należy stosować maść chłodzącą to skręcenie lub zwichnięcie stawu oraz stłuczenie i naderwanie mięśni. Tego rodzaju urazy powinny być schłodzone, zimnym okładem, jak najszybciej po urazie oraz wielokrotnie w ciągu dnia, podczas okresu leczenia. Dodatkowo można używać maści chłodzących.
Maści rozgrzewające mają na celu rozszerzanie naczyń krwionośnych. Co nie jest wskazane przy urazach, wymienionych wcześniej. Które powiązane są z obrzękiem. Maści rozgrzewające znajdują zastosowanie m. in. w przypadku chorób reumatycznych (z wyjątkiem chorób zapalnych) czy bólu mięśni związanego z wykonywaniem codziennych czynności, jak również w przypadku wystąpienia DOMS'ów czyli popularnych "zakwasów". Ciepło rozluźnia mięśnie i ogranicza sztywność stawów.
Dobierając odpowiednią maść najlepiej jednak poradzić się zdania lekarza lub fizjoterapeuty, które pomoże nam dobrać najlepszą możliwą maść do naszych dolegliwości.
Zmieniony przez - godav w dniu 2017-09-28 12:06:28
Warto zadbać o odpowiednie środki kojące ból, jak i przyspieszające leczenie skrzywdzonych miejsc. Jednakże w wielu przypadkach należy udać się do lekarza, aby zdiagnozować dokładny rodzaj urazu i jak najlepiej zadbać o leczenie.
W leczeniu urazów bardzo popularne są różnego rodzaju maści wyróżniamy maści końskie, chłodzące, rozgrzewające, przeciwbólowe oraz wiele innych. Czym różnią się poszczególne rodzaje maści i w jakich przypadkach należy je stosować?
Maść końska to tradycyjny, środek leczniczy, znany w polskich domach od lat, cieszy się zaufaniem osób, które zmagają się z różnego rodzaju bólami m.in. reumatycznymi, stawów, czy kręgosłupa. Jak sama nazwa wskazuje maść ma nam dać ,,końskie zdrowie’’. W skład maści wchodzą głównie zioła, olejki eteryczne i inne naturalne substancje. Maść "końska" może być zarówno chłodząca, jak i rozgrzewająca.
Maści chłodzące i przeciwzapalne znajdują zastosowanie w przypadku urazów mechanicznych stawów, stanów zapalnych, obrzęków. Przykładowe urazy, w których należy stosować maść chłodzącą to skręcenie lub zwichnięcie stawu oraz stłuczenie i naderwanie mięśni. Tego rodzaju urazy powinny być schłodzone, zimnym okładem, jak najszybciej po urazie oraz wielokrotnie w ciągu dnia, podczas okresu leczenia. Dodatkowo można używać maści chłodzących.
Maści rozgrzewające mają na celu rozszerzanie naczyń krwionośnych. Co nie jest wskazane przy urazach, wymienionych wcześniej. Które powiązane są z obrzękiem. Maści rozgrzewające znajdują zastosowanie m. in. w przypadku chorób reumatycznych (z wyjątkiem chorób zapalnych) czy bólu mięśni związanego z wykonywaniem codziennych czynności, jak również w przypadku wystąpienia DOMS'ów czyli popularnych "zakwasów". Ciepło rozluźnia mięśnie i ogranicza sztywność stawów.
Dobierając odpowiednią maść najlepiej jednak poradzić się zdania lekarza lub fizjoterapeuty, które pomoże nam dobrać najlepszą możliwą maść do naszych dolegliwości.

Zmieniony przez - godav w dniu 2017-09-28 12:06:28
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
według mnie powinieneś iść z tym do lekarza zobaczyć co się dzieje ze stawami nie ma żartów
2
...
Napisał(a)
sam osobiście na bóle stawów i tym podobne stosuje przez aktywnością fizyczną maść rozgrzewającą a po chłodzącą może to pomoże
2
...
Napisał(a)
chłodzące stosuje sie na stłuczenia i siniaki
rozgrzewające stosuje sie na takie bóle jak ty masz, osobiście polecam
rozgrzewające stosuje sie na takie bóle jak ty masz, osobiście polecam

2
...
Napisał(a)
sory ze tak wbijam w temat
jest jakas masc dobra bo mam porzadnie zbita dlon "uderzenie bokserkie"
jest jakas masc dobra bo mam porzadnie zbita dlon "uderzenie bokserkie"
...
Napisał(a)
Ja zazwyczaj na zbicia , stłuczenia stosuje okłady z altacetu , lub smaruję fastum
1
...
Napisał(a)
mi opuchlizna juz zeszla ale nadal mnie boli dlon przy ruszaniu
...
Napisał(a)
to pewnie masz stłuczenie kostne powinno samo przejść ale po dłuższym czasie miałem coś podobnego i dość długo bolało
4
...
Napisał(a)
nie mam zadnego stlucznia ani zlamania mam mocno zbite tak mi lekarz dzisiaj poweidzial
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!