Witam otóż chciałbym rozpocząć treningi samoobrony i tylko do tego chciałbym przeznaczyć umiejętności które mam nadzieję zdobędę. I stąd moje pytanie czy taekwondo to samoobrona?? bo podoba mi się ta sztuka walki. Wiadomo do wyboru mam jeszcze krav maga ale wolałbym taekwondo.
...
Napisał(a)
Sztuki i sporty walki zyskują w naszym kraju w ostatnich latach coraz większą popularność. Powodem tego jest coraz częściej emitowana w telewizji dyscyplina sportów walki, jaką jest MMA, czyli wszechstylowa walka w ręcz. Również boks od lat jest na topie popularności. Oglądając tego typu dyscypliny, większość z nas chciałaby być jak popularni zawodnicy, czyli nie tylko mieć wysoki poziom umiejętności sportowych, ale również potrafić pomóc swojej rodzinie lub znajomym w sytuacjach tego wymagających.
Gdy przychodzi nam do głowy myśl na temat tego, jaką sztukę walki wybrać, aby być najlepszy? Karate, boks, kick boxing, boks tajski, zapasy, brazylijskie jiu-jitsu, judo, czy może MMA? W rzeczywistości nie jest to takie istotne. Ważne jest to, jak długo trenujemy, jak mocno się przykładamy i jak bardzo jesteśmy utalentowani. Zawsze w czasie konfrontacji "na ulicy" spotkać możemy kogoś, kto jest lepszy bez względu na trenowaną dyscyplinę. Teoretycznie, jednak jeżeli chcielibyśmy być jak najbardziej przekrojowi, to wybrać powinniśmy MMA, dzięki któremu nauczymy się walki jednakowo w stójce, parterze, zapasów, czy jiu-jitsu.

Gdy przychodzi nam do głowy myśl na temat tego, jaką sztukę walki wybrać, aby być najlepszy? Karate, boks, kick boxing, boks tajski, zapasy, brazylijskie jiu-jitsu, judo, czy może MMA? W rzeczywistości nie jest to takie istotne. Ważne jest to, jak długo trenujemy, jak mocno się przykładamy i jak bardzo jesteśmy utalentowani. Zawsze w czasie konfrontacji "na ulicy" spotkać możemy kogoś, kto jest lepszy bez względu na trenowaną dyscyplinę. Teoretycznie, jednak jeżeli chcielibyśmy być jak najbardziej przekrojowi, to wybrać powinniśmy MMA, dzięki któremu nauczymy się walki jednakowo w stójce, parterze, zapasów, czy jiu-jitsu.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Taekwondo to nie samoobrona, ale inny rodzaj sportu walki. Każdy rodzaj sportu walki powinien Ci dać przewagę w obronie przeciwko komuś kto nic nie trenuje (taekwondo także), jednak nieco bardziej skuteczna prawdopodobnie byłaby krav maga bądź samoobrona.
...
Napisał(a)
jeżeli chodzi o obronę to zdecydowania krav mega będzie lepsza od taekwondo
...
Napisał(a)
w podwieszonych postach masz odpowiedź na Twoje pytania
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
...
Napisał(a)
krysteksportTaekwondo to nie samoobrona, ale inny rodzaj sportu walki.
To zależy głównie od trenera, który prowadzi dany klub / sekcję. Niezależnie od stylu zawsze znajdzie się klub, który zajmuje się sportową stroną SW i znajdzie się taki, który duży aspekt poświęca na tradycyjne techniki w tym naukę samoobrony.
Trener PoTreningu.pl
AdrianIwanowski.eu
...
Napisał(a)
sieku96A przeciwko komuś kto trenuje to co? :D
to zależy jak dobrze Ty będziesz wytrenowany ale równeż od tego co potrafi twój przeciwnik ,co trenuje. jeśli chodzi tylko o samoobronę to zdecydowanie lepsza będzie krav maga bo do tego jest stworzona
...
Napisał(a)
Trenuj co chcesz. Treningi muszą dawać satysfakcję i sprawiać przyjemność - w innym wypadku ludzie szybko rezygnują ( a i tak 90% odpada w ciągu roku).
...
Napisał(a)
Mój mistrz zawsze powiada że nie ma czegoś takiego jak sztuka walki dobra do samoobrony. Trenujesz się po to aby umieć walczyć a nie się bronić, gdyż atak jest najlepszą formą samoobrony. Dlatego śmieszą mnie kluby sportów walki gdzie jest napisane SAMOOBRONA. Od razu wiadomo że to strata pieniędzy gdyż uczą tam gotowych schematów do obrony przed uderzeniem, kopnięciem lub atakiem nożem. Nigdy nie wiadomo czy dana technika "samoobrony" będzie na danego napastnika działać gdyż każdy człowiek jest inny. Niektórych obezwładni lekki cios a innych nawet nie podziała solidna dźwignia czy duszenie. Ucz się walczyć a nie bronić. Tak więc ja bym proponował jj lub tajski boks.
1
...
Napisał(a)
KablamisMój mistrz zawsze powiada że nie ma czegoś takiego jak sztuka walki dobra do samoobrony. Trenujesz się po to aby umieć walczyć a nie się bronić, gdyż atak jest najlepszą formą samoobrony. ...
Dziura logiczna wielka jak ch** king konga.
SKORO SIĘ OBRONISZ ATAKUJĄC, TO ZNACZY, ŻE DOKONAŁEŚ SKUTECZNEJ SAMOOBRONY.
Termin samoobrona nie oznacza stosowania wyłacznie technik defensywnych.
Co do reszty postu - na jakiej podstawie oceniasz metodykę/metodologię nauczania w szkołach samoobrony? We wszystkich byłeś?
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!