Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Jaka woda jest najlepsza i najzdrowsza do picia ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 51479

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 12 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 167
Witam !

Jaka woda jest najlepsza i najzdrowsza do picia ? Chodzi mi o np. Żywiec Zdrój , ale wiem , że jest dużo innych i którą polecacie i dlaczego.

Z góry dzięki :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 78
Wody butelkowane zasługują na szczególną uwagę, ponieważ nie zawsze są tak czyste, jak można by się tego spodziewać.

Oto kilka powodów, dla których nie należy wybierać wody butelkowanej:

Niebezpieczne toksyny z niektórych plastikowych butelek z wodą mogą wyciekać do wody.

Woda butelkowana jest często oczyszczoną wodą miejską i nie zawiera niezbędnych minerałów.

Oczyszczanie, butelkowanie i transport wody wymaga dużych zasobów i zużywa więcej wody niż wtedy, gdy dostajesz wodę z czystego źródła.

Jeśli używasz wody butelkowanej, upewnij się, że używasz szklanych lub plastikowych pojemników wielokrotnego użytku i staraj się nie spożywać ultra oczyszczonych wód komunalnych na rzecz źródeł naturalnie czystych.

Najlepsza woda do picia jest naturalnie czysta, czysta i zawiera naturalnie występujące minerały:

Woda ze studni pochodzi z otworu wywierconego w ziemi, który trafia w źródło wody. Pompa wyprowadza go na powierzchnię. Jeśli nie masz dostępu do wody miejskiej, potrzebujesz studni.
Naturalna woda źródlana wypływa z naturalnego źródła i jest butelkowana u źródła.
Wody artezyjskie lub źródlane pochodzą z naturalnego źródła, ale są butelkowane poza terenem zakładu i są przetwarzane i oczyszczane.
Woda mineralna może być naturalną wodą źródlaną lub wodą artezyjską, pochodzi z podziemnego źródła i zawiera co najmniej 250 części na milion (ppm) rozpuszczonych substancji stałych, w tym minerałów i pierwiastków śladowych.
Wszystkie wymienione wyżej rodzaje wody mają niezbędne minerały i składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i sód. Minerały są ważne dla prawie każdej funkcji w twoim ciele, szczególnie twoich nadnerczy.

Woda bogata w minerały może być jednym ze źródeł tych składników odżywczych, ale jeśli nie można uzyskać tych wód ze względu na koszty lub lokalizację, wówczas filtry domowe są opcją

Załaczam ranking wód mineralnych wraz z ich wartościami.

1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
nie ma jednaj najlepszej wody, ja uważam że warto sięgać po średnio- i wysokozmineralizowane, czyli np żywca nie kupuję

Celuję w muszyniankę, staropolankę 2000, piwniczankę, etc

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-12-17 23:53:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
muszynianka ma same plusy - jest dosyc smaczna jak na wode i ma duzo mineralow
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 434 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38661
Staropolanka - za dużo Radu (rad jest pierwiastkiem promieniotwórczym, "Problem polega na tym, że rad gromadzi się w naszym ciele i dopiero po wielu latach mogą pojawić się skutki jego działania: rak kości, nowotwory głowy oraz degeneracja tkanek szkieletowych. Nie można wykluczyć, że rad ma również inne zgubne skutki dla zdrowia.") źródło polecam tabelę
- za dużo uranu
"Przyjmując, że dziennie pijemy 1,5 l Staropolanki, w ciągu roku przekraczamy dozwoloną dawkę o 30 procent – ostrzega Koluch." źródło

"Naukowcy przebadali wody: Żywiec Zdrój, Kroplę Beskidu i Cisowiankę. Okazało się, że tylko tą ostatnią uznać można za wodę mineralną, ale średniozmi­ne­ra­li­zo­wa­ną. Do wód mineralnych nie można natomiast zaliczyć ani Żywca Zdrój, ani Kropli Beskidu. Suma minerałów zawarta w Żywcu to 243 mg/l, a w Kropli 360 mg/l" źródło

Nie kupuję wód mineralnych które mają poniżej 600mg/l ich spożycie może doprowadzić do "wypłukania" minerałów z organizmu. Żywiec odpada.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 613 Wiek 13 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11615
To zalezy od tego czy masz duzo kasy moim zdaniem wydawanie 3 zl na 1,5l to jest marnotrawienie pieniedzy dlatego polecam Cisowianke ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
kranowa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 12 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 167
3 zł za wodę to jest drogo ? Kolego na jakim świecie Ty żyjesz , ja mogę wydać 100 zł na jedną wodę , ważne żeby była zdrowa.

To może inaczej bo widzę , że tu jacyś dziwacy są , że patrzą na ceny wody , jaka jest najdroższa woda i zarazem najlepsza do picia ?
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 434 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38661
Ja kupuje i piję tylko nałęczowianke niegazowaną, już od tylu lat że teraz inne wody mi nie smakują więc wybór mam bardzo prosty, co do mineralizacji 650mg/l wiec w porządku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
Zwroc uwage na ilosc mineralow w danej wodzie w stosunku do ceny. Szczegolnie wapn i magnez. Oraz inne w przypadku takiej koniecznosci (problemy zdrowotne), np potas lub sod. W Tesco jest czesto promocja 1+1 gratis na Muszyne. Wychodzi cos ok 90gr za 1,5l.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ja jestem bardzo zdziwiony , że większość tutaj patrzy na cenę wody , przecież to są grosze ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
Mi wychodzi ok 100zl miesiecznie. Dla jednego grosze dla innego nie.
1

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w ułożeniu diety

Następny temat

Systematyczne jedzenie a praca na zmiany.

Alldeynn
Polecane artykuły