Mam 15 lat i 6 miesięcy. 175 cm i 60 kg. Tata ma 184 cm mama 162 cm. Ile mogę urosnąć. Dodam ze w moim wieku tata mial mniej odemnie dokładnie 170cm. Skok wzrostowy mial w wieku 16/17 lat. Czy mg go przerosnąć?
...
Napisał(a)
W internecie można znaleźć kalkulatory wzrostu i mimo, że na pierwszy rzut oka dla wielu osób nie wydają się one ani wiarygodne, ani precyzyjne, to jednak w większości przypadków wyniki pokrywają się rzeczywistością.
W przypadku mężczyzn wygląda to tak:
wzrost mamy + wzrost taty + 13 cm i podzielić przez 2,
zatem w Twoim przypadku: 162+184+13:2 = (conajmniej) 179,5 cm
Według tego kalkulatora wynika, że wzrost którego możesz się spodziewać to minimum 180 cm.
Wiele osób zastanawia się czy trening siłowy i podnoszenie ciężarów mogą wpłynąć na zahamowanie wzrostu. Zapamiętaj, że jest to mit i bzdura! Ćwiczenie na siłowni nie przyczynią się do tego, że nie urośniesz. Spokojnie....
Z drugiej strony nie daj się nabrać na jakieś cudowne diety czy treningi, które mają przyczynić się do uzyskania wyższego wzrostu. Na to co masz zapisane w genach i odziedziczyłeś po rodzicach nie mamy wpływu.
Zaburzenia wzrostu ewentualnie mogą być spowodowane skrajnym niedożywieniem oraz silnymi patologiami związanymi z przyjmowaniem sporej ilości substancji toksycznych.
Dlatego, jeśli prowadzisz normalny tryb życia to przyjmij, że nie masz wpływu na swój wzrost i będzie on zapewne taki jak wynik z naszych powyższych obliczeń.
Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało pisz. Chętnie odpowiem.
Pozdrawiam,
Inez
Według tego kalkulatora wynika, że wzrost którego możesz się spodziewać to minimum 180 cm.
Wiele osób zastanawia się czy trening siłowy i podnoszenie ciężarów mogą wpłynąć na zahamowanie wzrostu. Zapamiętaj, że jest to mit i bzdura! Ćwiczenie na siłowni nie przyczynią się do tego, że nie urośniesz. Spokojnie....
Z drugiej strony nie daj się nabrać na jakieś cudowne diety czy treningi, które mają przyczynić się do uzyskania wyższego wzrostu. Na to co masz zapisane w genach i odziedziczyłeś po rodzicach nie mamy wpływu.
Zaburzenia wzrostu ewentualnie mogą być spowodowane skrajnym niedożywieniem oraz silnymi patologiami związanymi z przyjmowaniem sporej ilości substancji toksycznych.
Dlatego, jeśli prowadzisz normalny tryb życia to przyjmij, że nie masz wpływu na swój wzrost i będzie on zapewne taki jak wynik z naszych powyższych obliczeń.
Pozdrawiam,
Inez
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Inezz96W internecie można znaleźć kalkulatory wzrostu i mimo, że na pierwszy rzut oka dla wielu osób nie wydają się one ani wiarygodne, ani precyzyjne, to jednak w większości przypadków wyniki pokrywają się rzeczywistością.
Pozdrawiam,
Inez
Obliczyłem przez ten wzór i mi wyszło 169 cm. Mam 15 lat i 9 miesięcy, a już mam 172 cm. Mój ojciec rósł do 22-23 roku życia. U mnie ten wzór się nie sprawdzi, ciekawi mnie bardzo ile ostatecznie będę miał wzrostu, już mam tyle wzrostu co mój ojczym może nawet 1 cm wyższy
...
Napisał(a)
Coś chyba źle policzyłeś bo mi wyszło że będziesz miał coś ok 180cm, a ojczym nie ma nic do tego, bo to nie on Ci przekazał geny. ;)
Pozdrawiam,
...
Napisał(a)
Inezz96Coś chyba źle policzyłeś bo mi wyszło że będziesz miał coś ok 180cm, a ojczym nie ma nic do tego, bo to nie on Ci przekazał geny. ;)
Jakim cudem ok. 180? Jakie liczby dodałaś że Ci wyszło ok. 180? I kto mi przekazał geny?
...
Napisał(a)
Dobrze... To jeszcze raz... powolutku.
Podaję wzór i tłumaczę go.
aby wyliczyć ile bedziesz miał wzrostu musimy wykonać następujące obliczenia...
zatem w Twoim przypadku: 162 (czyli wzrost Twojej mamy) + 184 (czyli wzrostu Twojego taty) + 13 (bo tak jest we wzorze) : 2 = wynik 179,5 cm
Geny przekazują Ci Twoim rodzice, a nie ojczym którego wymieniłeś w Twoim drugim wpisie.
Pzdr.
zatem w Twoim przypadku: 162 (czyli wzrost Twojej mamy) + 184 (czyli wzrostu Twojego taty) + 13 (bo tak jest we wzorze) : 2 = wynik 179,5 cm
Geny przekazują Ci Twoim rodzice, a nie ojczym którego wymieniłeś w Twoim drugim wpisie.
Pzdr.
Pozdrawiam,
...
Napisał(a)
Inezz96Dobrze... To jeszcze raz... powolutku.
Pzdr.
Ja nie jestem autorem tego tematu, mój tato jest aż 12 cm niższy od taty autora postu, i mama też niższa o kilka cm niż mama autora. Pomyliłaś się
...
Napisał(a)
Wiele osób nigdy nie poznaje swoich biologicznych ojców. Życie i ludzie...Zapewne przez okres kwarantanny bedxue mniej takich akcji. Te wzory są ok, ale nie zawsze się sprawdzają. Czasem gen dominujący otrzymujemy od dziadków, a czasem to wstyd mówić i pytać.
...
Napisał(a)
To jest wzór, który sprawdza się w większości przypadków. ale tak jak zaznaczyłam na poczatku nie jest powiedziane że sprawdzi się u każdego. Możesz odziedziczyć wzrost np. po dziadkach. Sprawdziłam jednak ten wzór i na sobie i kilku osobach i się sprawdziło.
Pozdrawiam,
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!