Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
44
Witam,
Zamierzam sie wybrac do dietetyka w sprawie pomocy przy ulozeniu diety pomagajacej schudnac.
Znazlem lekarza na znanylekarz.pl i powiedzialem o tym znajomemu sprzedajacemu w sklepie z odzywkami i dostalem informacje ze taki dietetyk to bardziej skupi sie na strefie zdrowotnej niz na budowaniu sylwetki i duzo lepiej bym zrobil idac do jakies dietetyka sportowego/trenera personalnego .
Co o tym sadzicie? Ma sens to co uslyszalem czy jednak zwykly lekarz dietetyk jest lepszym wyborem?
Szacuny
1616
Napisanych postów
5479
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
94310
zdecydowanie postawilbym na trenera dietetyka, ale takiego z prawdziwego zdarzenia. rowniez istnieje opcja, ze sam poswiecisz chwile i sprobujesz rozpoczac swoja przemiane samemu, np. z pomoca tutaj na forum
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
820
Ja się nie zgodzę - moim zdaniem dietetyk jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Ale z tym zastrzeżeniem, że MUSI to być dietetyk sportowy. Osobiście korzystałem i byłem zadowolony. Tylko żeby to miało ręce i nogi, to niestety konieczne są spore wydatki: sam komplet niezbędnych badań kosztuje kilkaset złotych, do tego oczywiście same wizyty u dietetyka (co najmniej 2-3). Jednak dzięki temu masz już dobrze ułożoną dietę i potem możesz sobie sam z nią kombinować z pomocą forum i wiedzy z neta - ja tak robię, bo na stałą współpracę z dietetykiem po prostu mnie nie stać :) A jak Ci któryś powie, że da radę bez badań, to raczej byłbym sceptyczny co do jego profesjonalizmu, więc takich z góry proponowałbym odrzucać.
Natomiast zdrowym żywieniem interesuję się dłużej, niż sportem, więc z dietetykami miałem już wcześniej kilkakrotnie do czynienia. I tu niestety muszę się zgodzić z przedmówcami: większość z nich nie ma pojęcia o prowadzeniu sportowców, mimo że każdy z nich zaleca sport jako jeden z elementów diety. Więc taki zwyczajny dietetyk nie jest dobrą opcją. No chyba, że chcesz się odchudzić po prostu ;)
Plus taka uwaga ogólna odnośnie każdego rodzaju dietetyków: oni często mają tendencję do robienia nadmiernie skomplikowanych diet (egzotyczne, trudne do dostania składniki; wieloetapowy i czasochłonny proces przygotowania potraw itp.). A taka dieta jest niestety mega trudna do realnego wdrożenia w codzienne życie. Z moich rozmów z dietetykami wynika, że to sami klienci popsuli ten rynek, bo podobno dużo ludzi jak dostaje względnie normalny jadłospis - tylko po prostu dopasowany pod względem makroskładników, kaloryczności, właściwości zdrowotnych itd. - to się dziwi, że "za co ja płacę, sam bym tak zjadł". ;)
No a co do opcji z ustaleniem diety przez trenera to jestem sceptyczny. Bo to jednak jest czasochłonne zajęcie, do tego wymagające dużej wiedzy. Więc jest duże prawdopodobieństwo, że dostaniesz jakiegoś gotowca i to na 90% z suplami. Moim zdaniem już zdecydowanie lepiej posłużyć się pomocą forum - nawet jak nie masz czasu, to zawsze możesz podpatrzeć cudze diety.