Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Będę stosował trening https://www.sfd.pl/temat62866/ czyli:
"SUPER MASA I SUPER SIŁA WEDŁUG ARNOLDA" gdzie są 2 ćwiczenia na klatke:
-wyciskanie na poziomej
-wyciskanie na skośnej
Ile stopni powinna mieć ławka skośna aby dobrze pokreślić górną część klaty???
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witam
Manipulując kątem nachylenia ławki możemy wpływać na to, która częśc klatki będzie pracowała mocniej. W przypadku, kiedy dany osobnik wyciska jedynie na ławkach ustawionych poziomo najczęściej klatka nie rozwija się proporcjonalnie i brakuje jej grubości w obrębie obojczyków. Stąd jeśli zależy nam na kompleksowym rozwoju mięsni piersiowych powinniśmy trenować pod różnymi kątami nachylenia. Tak naprawdę większośc osób ma dobrze rozwiniety dół a braki w górnej części, dlatego w planach takich osób powinny figurować przede wszystkim wyciskania na ławce skośnej głową do góry.
Jaki kąt nachylenia wybrać ?
Najczesciej wystarczy przedział między 30 a 45 stopni. Tutaj najłatwiej aktywować górne rejony klatki. W przypadku większego skosu niestety duży udział w ćwiczeniu będą mieć barki. Oczywiście można trenować na skosie rzędu 50-60* i dalej pobudzać mięsnie piersiowe jednak to już wymaga odpowiedniej techniki a więc i doświadczenia.
Przykładowy plan z naciskiem na górę klatki:
1.Wyciskanie sztangi z pauzą na skosie 4 x 6
2.Wyciskanie hantli na ławce skośnej 4 x 8p
3.Pompki na poręczach 4 x 6-8p
4.Rozpiętki lub krzyżowanie linek 4 x 10p
Pozdrawiam
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
60
Napisanych postów
20426
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
84647
no więc, chyba, troszkę nie tak jest to napisane w Atlasie:
"Ławkę ustawiamy pod kątem 30-45 stopni(większy kąt bardziej angażuje w ćwiczeniu mięśnie naramienne)"
"Staramy się skupiać uwagę na angażowaniu w pracę tylko mięsni piersiowych i maksymalnym wyłączeniu z niej mięsni naramiennych"
Szacuny
46
Napisanych postów
6083
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
33055
ja cwiczyłem nie raz na skosie okolo 10 stopni , ale opuszczałem sztange w okolicach obojczyka dzieki czemu zmuszałem górna czesc klatki do pracy Wiec nie widze problemu , technika jest bardzo wazna
Szacuny
46
Napisanych postów
6083
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
33055
Michail ale sztange wyciskajac na płasko opuszczamy mniej wiecej 1 cm ponad linie sutków , i łokciom uniemozliwiamy zbieganie w strone nóg , czyli łokcie prowadzimy podobonie jak przy skosie ..