Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wszechczasów wśród osób trenujących zarówno na siłowni jak i inne rodzaje sportów.
Wyróżniamy odżywki białkowe takie jak izolaty, hydroizolaty, kompleksy, odżywki kazeinowe czy też odżywki węglowodanowo-białkowe tzw. gainery. Jednak nie wiele osób dokońca wie do czego służą odżywki białkowe i jak należy je stosować.
Odżywka białkowa służy wyłącznie jako uzupełnienie diety w konieczne białko które nie zawsze mamy możliwość dostarczyć z diety.
Jest to nie tylko praktyczne ale również bardzo wygodne. Nie należy jednak przesadzać jeżeli chodzi o zastępowanie źródeł białka odżywką białkową. Białko w naszej diecie powinno pochodzić zarówno z produktów zwierzęcych takich jak jaja, mięso, ryby jak również roślinnych. Odżywka białkowa jest jedynie uzupełnieniem.
Suplementując białko powinniśmy pamiętać że jest to dodatek do posiłków a nie suplement pomiędzy nimi i aby uzyskiwać jak najlepsze efekty dawki dobierać indywidualnie pod nasze zapotrzebowanie.
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi od 1,6 do 2,4 g na kg masy ciała - jest to zależne od wagi, somatotypu, płci jak również aktywności fizycznej.
Zarówno nadmiar jak i
niedobór białka w diecie może mieć negatywne skutki.
Wybór smaku białka jest dość ważny ze względu na to że jest to jeden z elementów naszej codziennej diety. Dodatkowo odpowiednio dobrany smak białka pomaga nam ograniczyć chęć na słodycze. Z tych powodów białko powinno być smaczne, dostatecznie słodkie, smakować naturalnie a wybór smaków powinien być dość spory abyśmy mogli w pełni cieszyć się dietą.
Świetnym wyborem jest białko
ALLNUTRITION Whey Protein które nie dość że posiada w swoim składzie aż 80G białka na 100G produktu, dodatkowo jest w czym przebierać bo smaków białka jest kilkadziesiąt!
Kolejnym plusem jest jakość smaku i rozpuszczalności. Co więcej jest ono bardzo dobre jeżeli chodzi stosunek o jakości do ceny, ponieważ cena jest bardzo ekonomiczna zaś jakość przez wiele osób jest uważana za bardzo wysoką.
Osoby które wolą wybrać bardziej uniwersalne białko mogą pokierować się w stronę smaków takich jak wanilia czy czekolada, zaś osoby pragnące nowości oraz urozmaicenia mogą wybrać m.in. smaki takie jak ciastka czy migdał.
