Witaj
Jajka są bardzo bogate w wartości odżywcze. Ich niewątpliwym walorem jest obecność najwyższej jakości białka, które zawiera pełny aminogram. Wysoka zawartość niemalże wszystkich witamin (w tym deficytowej dla nas witaminy D) i wielu składników mineralnych (w tym selenu) także jest godna uwagi. Jajo kurze jest również bogatym źródłem fosfolipidów takich jak cholina, która wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga pracę wątroby i pomaga regulować gospodarkę lipidową. Zaskoczeniem pewnie będzie dla niektórych czytelników fakt, iż znaczna część zawartych w jaju lipidów to przyjazne nam kwasy tłuszczowe.
Jednak stwierdzić trzeba, iż jaja zawierają spore ilości tłuszczy i cholesterolu, więc nie można ich zaliczyć do lekkostrawnych. Na pewno najlepszą opcją będą
jaja gotowane (na miękko bądź twardo). Jajecznica czy omlety/jaja sadzone będą o wiele ciężej strawne. Jednak warto zastanowić się czy koniecznie muszą one gościć w Twoim menu. W przypadku zatrucia pokarmowego lepiej celować chociazby w :
- chude mięso (piersi z indyka, piersi z kurczaka) najlepiej gotowane w wodzie lub na parze
-twaróg pół-tłusty lub chudy
Być może rozsądna będzie konsultacja ze specjalistą, by dobrać odpowiedni jadłospis.
Pozdrawiam
