Witam wszystkich.Chciałbym sie spytać jakie partie mięsniowe najlepiej sie łączy..Jedni mi muwią że najlepiej łączyc klate z tricepsem a drudzy że klate z banią kture jest lepsze rozwiąznie?? i Prosze o wszystkie partie mięsniowe kture z czym łączyć..Dzieki i Pozdro
...
Napisał(a)
Trening siłowy jest rodzajem aktywności fizycznej, w której w wyniku pracy z różnego rodzaju sprzętem i ciężarami jesteśmy w stanie stymulować nasze mięśnie do ich hipertrofii oraz przyrostów siły. Ukierunkowany może być pod dany cel: budowę masy mięśniowej, poprawę wytrzymałości, dynamiki, kondycji, czy siły. Występuje więc w różnych odmianach w zależności od naszych priorytetów.
Łączenie danych partii mięśniowych ma miejsce w sytuacji stosowania treningu rozdzielnego - split. Wtedy rozkładamy poszczególne partie na różne dni treningowe, łącząc je ze sobą. Z reguły ułożenie ich zależne jest od priorytetu, jaki określimy. Zakładając jednak, że nie ma priorytetu, a trening będzie wykonywała osoba w miarę początkująca, która rozbudować musi cały organizm, warto rozłożyć trening w ten sposób, że największe partie mięśniowe, jak:
- nogi,
- plecy.
dajemy w osobne dni. Właśnie z tego względu, że partie te są największymi grupami, aby je mocno zaangażować, warto wykonać sporo ćwiczeń i serii, co zajmie nam zdecydowanie więcej czasu niż małe partie, takie jak:
- biceps,
- triceps,
- przedramiona,
- łydki,
- brzuch.
Z uwagi na to, że triceps i barki pracują już w czasie wykonywania klatki piersiowej, można dać je w inne dni. Podobnie jak plecy i biceps. Nie jest to jednak koniecznością. Więcej na temat błędów treningowych warto poczytać tutaj:
http://potreningu.pl/articles/3316/najwieksze-bledy-w-planach-treningowych--czesc-i

Łączenie danych partii mięśniowych ma miejsce w sytuacji stosowania treningu rozdzielnego - split. Wtedy rozkładamy poszczególne partie na różne dni treningowe, łącząc je ze sobą. Z reguły ułożenie ich zależne jest od priorytetu, jaki określimy. Zakładając jednak, że nie ma priorytetu, a trening będzie wykonywała osoba w miarę początkująca, która rozbudować musi cały organizm, warto rozłożyć trening w ten sposób, że największe partie mięśniowe, jak:
- nogi,
- plecy.
dajemy w osobne dni. Właśnie z tego względu, że partie te są największymi grupami, aby je mocno zaangażować, warto wykonać sporo ćwiczeń i serii, co zajmie nam zdecydowanie więcej czasu niż małe partie, takie jak:
- biceps,
- triceps,
- przedramiona,
- łydki,
- brzuch.
Z uwagi na to, że triceps i barki pracują już w czasie wykonywania klatki piersiowej, można dać je w inne dni. Podobnie jak plecy i biceps. Nie jest to jednak koniecznością. Więcej na temat błędów treningowych warto poczytać tutaj:
http://potreningu.pl/articles/3316/najwieksze-bledy-w-planach-treningowych--czesc-i

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
1
--pomogłem??-daj soga--
...
Napisał(a)
Zalezy tez od rodzaju treningu jaki stosujesz
no i od stazu jak powyzej napisal kolega 

2
Siłownia PROGRES - Bytom.
www.pajacyk.pl
...
Napisał(a)
radziu banie 2x pod żąd:/ ja mam staż 2miechy !! i mam zamiar ćwiczyć 3x w tygodniu
To muj plan
---klata : triceps (brzuch)
---Plecy : Bania (brzuch)
---Bary : Nogi (brzuch)
Prosze o Rady specjalistuw! dzieki i pozdro
To muj plan
---klata : triceps (brzuch)
---Plecy : Bania (brzuch)
---Bary : Nogi (brzuch)
Prosze o Rady specjalistuw! dzieki i pozdro
...
Napisał(a)

Kolejność wykonywania ćwiczeń -ma ona istotny wpływ na osiągane efekty. Liczba możliwych kombinacji układania ćwiczeń na poszczególnych treningach jest niezliczona, jednak najbardziej efektywne są takie warianty:
-w pierwszej kolejności wykonujemy ćwiczenia na duże grupy mięśniowe-jeśli najpierw przećwiczymy małe grupy mięśniowe- ujemnie wpłynie to na wielkość obciążeń, jakie będziemy w stanie zastosować w treningu dużych grup(wyjątek podczas stosowania zasady "wstępnego zmęczenia mięśni")
-w pierwszej kolejności wykonujemy ćwiczenia złożone( jak: wyciskania, przysiady), izolowane( jak:rozpiętki, ćwiczenia na maszynach) w drugiej kolejności (wyjątek podczas stosowania zasady "wstępnego zmęczenia mięsni")
-ćwiczenie antagonistycznych grup-polega na wykonywaniu ćwiczeń na przeciwstawne grupy mięśniowe jedno po drugim(np. seria uginania ramion ze sztangą na bicepsy, a po niej seria prostowania ramion na wyciągu na tricepsy i ponownie),
-wykonujemy ćwiczenia na tę samą grupę jedno po drugim. Polega to na wykonywaniu sekwencji różnych ćwiczeń na tę samą grupę. Skuteczna metoda w okresie pracy nad rzeźbą mięśni.
Kolejność jest istotna nie tylko w obrębie pojedynczego treningu, ale także podczas planowania treningów na przestrzeni tygodnia lub innego okresu czasu(jednego minicyklu, podczas którego wykonujemy po jednym treningu na każdą grupę).
W tym przypadku należy pamiętać podczas układania planu treningowego o następujących zasadach:
-nie powinno się trenować mięsni grzbietu w przeddzień treningu mięsni ud( grzbiet ma zbyt mało czasu na regeneracje-szczególnie dolne partie),
-analogicznie jest z:
- mięśniami naramiennymi i klatki piersiowej,
-naramiennymi i trójgłowymi ramion(tricepsami),
-dwugłowymi ramion(bicepsami) i górnymi grzbietu,
-przedramion i dwugłowymi ramion(bicepsami),
-przedramion i trójgłowymi ramion(tricepsami),
-łydek i ud,
Regeneracja-Poza przemyślanym i dobrze skomponowanym treningiem oraz odpowiednią dietą, jest to najważniejszy czynnik decydujący o przyroście(lub jego braku)masy mięśniowej. Należy pamiętać, że mięśnie rosną właśnie podczas odpoczynku i bez stworzenia im odpowiednich warunków do niego, nie można liczyć na ich rozwój. Takie warunki to m.in.:
-adekwatny do wykonanego wysiłku treningowego czas wypoczynku,
-wspomaganie procesu regeneracji stosowaniem odnowy biologicznej( sauna, masaż, automasaż, pływanie oraz ćwiczenia na basenie, itp.)
-właściwa dieta-dobrana pod kątem wykonywanych treningów i celów postawionych sobie w planie treningowym- wspomagana odpowiednimi suplementami.
TABELA OKREŚLAJĄCA ZALECANĄ DŁUGOŚĆ ODPOCZYNKU W STOSUNKU DO INTENSYWNOŚCI TRENINGÓW:
PORADY INDYWIDUALNE - www.dobierz-trening.pl
ZAINTERESOWANY PORADĄ - PISZ GG:7426473
...
Napisał(a)
Sajgon źle mnie zrozumiałeś ja tylko podałem połączenia, a nie rozkład treningu, ja ćwicze systemem:
1.bic, przedramie, brzuch
2.wolne
3.klata, tric, nogi
4.plecy, barki
5.wolne
6.bic, przedramie
7.Wolne
8.Tak jak w 3 dniu
9.Tak jak w 4 dniu
itd
1.bic, przedramie, brzuch
2.wolne
3.klata, tric, nogi
4.plecy, barki
5.wolne
6.bic, przedramie
7.Wolne
8.Tak jak w 3 dniu
9.Tak jak w 4 dniu
itd

--pomogłem??-daj soga--
...
Napisał(a)
radziu16
kicha totalna - jak Ci nie zależy na zdrowiu to sobie tak fisiuj...
kicha totalna - jak Ci nie zależy na zdrowiu to sobie tak fisiuj...
...
Napisał(a)
Ja mam dwa zestawy co śadzisz o nich michail??
pon-klata,triceps,brzuch
wt-nogi
śr-plecy,szrugsy,
czw-wolne
pt-barki,bic,brzuch
a drugi zestaw:
pon-nogi
wt-klata
śr-bic,tric,brzuch
czw-plecy
pt-barki,brzuch
sob-to samo co w poniedzialek
niedz-wolne
pon-klata
itd.
pon-klata,triceps,brzuch
wt-nogi
śr-plecy,szrugsy,
czw-wolne
pt-barki,bic,brzuch
a drugi zestaw:
pon-nogi
wt-klata
śr-bic,tric,brzuch
czw-plecy
pt-barki,brzuch
niedz-wolne
pon-klata
itd.
1
...
Napisał(a)
pon-klata,triceps,brzuch
wt-nogi
TROSZKĘ CIĘZKO 3 DNI POD RZĄD NO I PLECY PO NOGACH - DOŁ GRZBIETU DOSTANIE OSTRO
śr-plecy,szrugsy,
czw-wolne
pt-barki,bic,brzuch
ROZUMIEM, ŻE SOBOTA NIEDZIELA WOLNE?
a drugi zestaw:
pon-nogi
wt-klata
śr-bic,tric,brzuch
czw-plecy
pt-barki,brzuch
niedz-wolne
TEN ZUPEŁNA POMYŁKA...
pon-klata
itd.
POCZYTAJ PROSZĘ TABELKĘ POWYŻEJ
Zmieniony przez - Michail w dniu 2004-12-02 22:28:38
wt-nogi
TROSZKĘ CIĘZKO 3 DNI POD RZĄD NO I PLECY PO NOGACH - DOŁ GRZBIETU DOSTANIE OSTRO
śr-plecy,szrugsy,
czw-wolne
pt-barki,bic,brzuch
ROZUMIEM, ŻE SOBOTA NIEDZIELA WOLNE?
a drugi zestaw:
pon-nogi
wt-klata
śr-bic,tric,brzuch
czw-plecy
pt-barki,brzuch
niedz-wolne
TEN ZUPEŁNA POMYŁKA...
pon-klata
itd.
POCZYTAJ PROSZĘ TABELKĘ POWYŻEJ
Zmieniony przez - Michail w dniu 2004-12-02 22:28:38
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!