Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
245
Witam,
Szukałem długo na necie oraz na forum, jednak bezskutecznie. Byłbym wdzięczny gdyby Ktoś napisał jakie są pasy i ich kolory oraz co i po jakim okresie nauki można zdawać w Wing Chun/Wing Tsun.
Z góry dzięki
Life's to short to cry, long enough to try!
Wszystko co piękne, rodzi się w bólu
Szacuny
1
Napisanych postów
358
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2934
a myslałem ze sie tu nie wpisałem. Ving Tsun trenowałem chwile czasu w Kedzierzynie Kożlu i faktycznie zamiast pasów były szarfy. Na swoją pierwszą niebieską szarfę zdawałem tam i zabawne było to, ze na egzaminie zdawlem kata shotokanu (ale ja tylko sie orientowalem) ze to sa kata z karate. Gdy był własciwy instruktor było to ving tsun, gdy był asystent- jakas mieszanka shotokan i mniej ving tsun, ale nikt nie mial w tym rozeznania
Szacuny
43
Napisanych postów
8449
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
48421
z tego co wyczytałem przed chwilą to w zależności od szkoły stopnie są od 8-12 dla uczniów. Jednak jeśli podałem złą informacje to proszę niech ktoś mnie skoryguje.
Szacuny
0
Napisanych postów
97
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1483
Witam.
1. W Kung fu nie ma pasów lecz są tylko szarfy.
2. Co do szarf to zależy od przekazu. U mnie w Tradycyjnym Williama Cheunga sa:
1 - 3 stopnia biała szarfa
4 - 6 stopnia szara szarfa
7 - 9 czarna szarfa
10 - żółta/złota - to juz jest instruktor
Zmieniony przez - kamilek38 w dniu 2009-07-22 12:04:59
Stopnie mozesz zdobyc za:
- udzial w egzaminach (maksymalnie 2 stopnie do gory) z reguly 3 razy w roku
- udzial w seminariach z Leung Tingiem (1 stopien do gory az do 10 czy 11 stopnia uczniowskiego).
Jak latwo policzyc, "mistrzem" mozesz zostac spokojnie po 2 latach... lol xD
Szacuny
0
Napisanych postów
97
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1483
Hmm raczej nie można w 2 lata. Bo z reguły sa ograniczenia np 5 stopni w ciagu 4 lat bądz stopień po stopniu z odstepem czasowym np 9 miesiecy od zdobycia poprzedniego. ( Tak przykładowo podałem tylko) Poza tym nie możliwe żeby ktos opanował 3 formy reczne, jedna kijem i jedna mieczami w 2 lata;P
Szacuny
2
Napisanych postów
309
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5248
Nie ma zadnych ograniczen czasowych. Na egzaminie na stopien mistrzowski, ktory ogladalem, wymagane byly tylko 2 formy (SLT i chum kiu) oraz 4 sekcje chi sao.
Osoby zdajace cwiczyly ok 2,5 - 3 lata, choc na treningach powtarzane bylo wielokrotnie, ze w 2 lata mozna miec stopien mistrzowski.
Biu tze i formy z broniami sa dopieor na stopniach mistrzowskich podobnie jak sparingi (podobno sa takowe, ale nie wiem w jakiej formie)
Szacuny
0
Napisanych postów
112
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
343
A mi się gdzieś obiło o uszy, że Wing Chun Leung Tinga to jest jakiś "chwyt reklamowy", komercja i nic wspólnego z prawdziwym Wing Chun.
Mógłby ktoś tutaj przybliżyć mi ten temat?
To w Chińskich systemach jest jednak podział na stopnie? Z tego co wyczytałem, nie uznaje się stopni. Mogę się mylić.
Proszę o wyjaśnienie
Szacuny
87
Napisanych postów
3307
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23199
Dawniej nie było stopni, tylko hierarchia rodzinna.
Stopnie zaczęto wprowadzać w niektórych szkołach i organizacjach, gdy zaczęto kung-fu popularyzować w drugiej połowie XX wieku na Zachodzie.
Od lat 90. stopnie wprowadzane są też w sportowym wushu w Chinach. Przy okazji niektórzy tradycyjni mistrzowie zostali "obdarowani" stopniami przez związek wushu.