Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Jakie pasy/stopnie w Wing Chun?

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11253

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 245
Witam,
Szukałem długo na necie oraz na forum, jednak bezskutecznie. Byłbym wdzięczny gdyby Ktoś napisał jakie są pasy i ich kolory oraz co i po jakim okresie nauki można zdawać w Wing Chun/Wing Tsun.

Z góry dzięki

Life's to short to cry, long enough to try!
Wszystko co piękne, rodzi się w bólu

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 358 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2934
a myslałem ze sie tu nie wpisałem. Ving Tsun trenowałem chwile czasu w Kedzierzynie Kożlu i faktycznie zamiast pasów były szarfy. Na swoją pierwszą niebieską szarfę zdawałem tam i zabawne było to, ze na egzaminie zdawlem kata shotokanu (ale ja tylko sie orientowalem) ze to sa kata z karate. Gdy był własciwy instruktor było to ving tsun, gdy był asystent- jakas mieszanka shotokan i mniej ving tsun, ale nikt nie mial w tym rozeznania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 43 Napisanych postów 8449 Wiek 42 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 48421
z tego co wyczytałem przed chwilą to w zależności od szkoły stopnie są od 8-12 dla uczniów. Jednak jeśli podałem złą informacje to proszę niech ktoś mnie skoryguje.

... .. .

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 97 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1483
Witam.
1. W Kung fu nie ma pasów lecz są tylko szarfy.
2. Co do szarf to zależy od przekazu. U mnie w Tradycyjnym Williama Cheunga sa:
1 - 3 stopnia biała szarfa
4 - 6 stopnia szara szarfa
7 - 9 czarna szarfa
10 - żółta/złota - to juz jest instruktor

Zmieniony przez - kamilek38 w dniu 2009-07-22 12:04:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 309 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5248
W wing tsunie sa nastepujece "plakietki" za poszczegolne stopnie uczniowskie:

http://wtmlawa.wordpress.com/zasady-panujace-w-klubach-leung-ting-wt/

Stopnie mozesz zdobyc za:
- udzial w egzaminach (maksymalnie 2 stopnie do gory) z reguly 3 razy w roku
- udzial w seminariach z Leung Tingiem (1 stopien do gory az do 10 czy 11 stopnia uczniowskiego).

Jak latwo policzyc, "mistrzem" mozesz zostac spokojnie po 2 latach... lol xD
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 97 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1483
Hmm raczej nie można w 2 lata. Bo z reguły sa ograniczenia np 5 stopni w ciagu 4 lat bądz stopień po stopniu z odstepem czasowym np 9 miesiecy od zdobycia poprzedniego. ( Tak przykładowo podałem tylko) Poza tym nie możliwe żeby ktos opanował 3 formy reczne, jedna kijem i jedna mieczami w 2 lata;P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 309 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5248
Nie ma zadnych ograniczen czasowych. Na egzaminie na stopien mistrzowski, ktory ogladalem, wymagane byly tylko 2 formy (SLT i chum kiu) oraz 4 sekcje chi sao.

Osoby zdajace cwiczyly ok 2,5 - 3 lata, choc na treningach powtarzane bylo wielokrotnie, ze w 2 lata mozna miec stopien mistrzowski.

Biu tze i formy z broniami sa dopieor na stopniach mistrzowskich podobnie jak sparingi (podobno sa takowe, ale nie wiem w jakiej formie)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 245
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i przybliżenie mi trochę tematu. Po sogu

Life's to short to cry, long enough to try!
Wszystko co piękne, rodzi się w bólu

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 140 Wiek 48 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14357
Te "plakietki" to w WT tak zwane kwiatki śliwy.

Najważniejsze są umiejętności, a nie stopnie.

REAL WING TSUN my passion:)
20,21 luty 2010 Seminarium w Krakowie - http://www.youtube.com/watch?v=O1aMCwUrSvo
http://www.youtube.com/watch?v=qbWrTs1iCvU 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 112 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 343
A mi się gdzieś obiło o uszy, że Wing Chun Leung Tinga to jest jakiś "chwyt reklamowy", komercja i nic wspólnego z prawdziwym Wing Chun.
Mógłby ktoś tutaj przybliżyć mi ten temat?

To w Chińskich systemach jest jednak podział na stopnie? Z tego co wyczytałem, nie uznaje się stopni. Mogę się mylić.
Proszę o wyjaśnienie

Just do it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dacheng Bushido24.pl
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 3307 Wiek 59 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 23199
Dawniej nie było stopni, tylko hierarchia rodzinna.
Stopnie zaczęto wprowadzać w niektórych szkołach i organizacjach, gdy zaczęto kung-fu popularyzować w drugiej połowie XX wieku na Zachodzie.
Od lat 90. stopnie wprowadzane są też w sportowym wushu w Chinach. Przy okazji niektórzy tradycyjni mistrzowie zostali "obdarowani" stopniami przez związek wushu.

Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 112 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 343
Dziękuję za wyjaśnienie, Dacheng.
A jak to jest z tym Leung Tingiem?

@Edit:
Chyba sog poleciał :)

Zmieniony przez - De Marconi w dniu 2009-07-23 12:41:28

Just do it.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ZDJĘCIE DNIA: 'ŻELAZNY' ŻEGNA JACKSONA

Następny temat

Pytanie do Wuxii, Yanga lub kogos kto się orientuje w KF

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły