Szacuny
6
Napisanych postów
126
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8405
Jak w temacie. Jakie przedmioty na maturze trzeba zdać, aby wstąpić do policji? Czy lepiej, aby były pisane na poziomie rozszerzonym, czy jest to całkowicie obojętne, nie robi różnicy? I na jakie iść studia po liceum?
Z góry dzięki za pomoc.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78013
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766880
Policja jest to umundurowana i uzbrojona formacja, której zadaniem jest służba społeczeństwu i ochrona bezpieczeństwa ludzi, oraz utrzymania bezpieczeństwa i porządku publicznego. Utworzenie Policji miało miejsce na mocy Ustawy o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 roku. Policja podlega ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych. Z kolei przełożonym funkcjonariuszy Policji jest Komendant Główny Policji.
Policja jest instytucją, w której pracują osoby, które nie tylko noszą mundur, ale również cywile. Mogą być to specjaliści w różnych dziedzinach. Dlatego też przedmioty na maturze nie mają tutaj żadnego znaczenia. Istotne jest samo ukończenie szkoły średniej, za której otrzymujemy dodatkowe punkty. W przypadku gdy chcemy pracować jako osoba cywilna, warto ukończyć również studia pod kątem tej pracy, np.:
Chcąc dostać się do służby w Policji, bez wątpienia warto zwiększyć swoją sprawność fizyczną. W tym celu sugeruję rozpocząć przystosowane do tego treningi. Pomoc w ich ułożeniu możemy otrzymać tutaj:
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
przedmioty na maturze nie mają znaczenia. Matura również. W policji masz punkty za wykształcenie(a to daje Ci ukończenie szkoły sredniej) a nie za maturę.
a na studia? przydatne do pracy w policji to np: prawo,informatyka,ekonomia czy administracja
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
6
Napisanych postów
126
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8405
Aha, czyli po prostu zdawać na maturze te przedmioty, które są potrzebne na określone studia. A czy średnia ocen na koniec 3 klasy ma jakies znaczenie?
Szacuny
6
Napisanych postów
126
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8405
To jeszcze jedno mam pytanie: na jakie studia najlepiej iść, jeżeli jestem na profilu mat-fiz i dość dobrze znam angielski? Tzn. gdzie byłbym najlepiej przygotowany?
Szacuny
20
Napisanych postów
5162
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
22175
studia po których masz te +18 punktów za mgr to prawo, informatyka, ekonomia, bezpieczeństo wewnetrze, administracja. Rozgladnij sie po uczelniach jakie mają wymagania i pisz mature pod te studia.
Nikt Ci nie doradzi kierunku studiów sam masz zdecydowac czego będzesz sie uczył przez kolejne 5 lat
Zmieniony przez - rm_125 w dniu 2011-08-08 19:39:53
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
Tylko że z samej informatyki nie jestem najlepszy, a na takie studia pewnie będzie wymagana matura z tego
za moich czasów na informatykę nie potrzeba było informatyki. Matematyka załatwiała sprawę,teraz zapewne tez tak jest.
a jeśli jesteś po profilu mat-fiz to zapewne jesteś lepszy z przedmiotów technicznych jak humanistycznych,stąd poleciłem Ci informatykę(która jest dodatkowo punktowana)
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
6
Napisanych postów
126
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8405
Hmm, a czy poradziłbym sobie na takich studiach, jeśli moja wiedza z informatyki jest minimalna? Komputer zawsze służył mi do rozrywki, gier komputerowych, ewentualnie do wyszukiwania informacji na pracę domową... Tak to nigdy się tym tematem ni interesowałem. Czy do moich preferencji pasowałoby coś jeszcze?