W przyszłości być może trenował bym rwanie i podrzut, oczywiście amatorsko. Rozumiem ze musiałbym dokupić podest i umieścić go w garażu. Wtedy potrzebował bym obciążenia tego typu ? https:///obciazenia-olimpijskie/9734-zestaw-profesjonalnych-obciazen-atx-bumper-barbell-club-5-25kgobciazenia-olimpijskie-atx-4260655912523 i tu właśnie jest pies pogrzebany, bo na obciążeniu z gymrage nie zrobię rwania i podrzutu. Zaś w drugim obciążeniu są sporę różnice w ciężarze talerzy co będzie problematyczne z progresowaniem, nie dodałem ze przygodę z ciężarami dopiero zaczynam. Wcześniej ćwiczyłem tylko SW. Macie jakieś propozycje jak rozgryźć temat? Może kupię drugi zestaw i dokupię trochę obciążenia o mniejszym gabarycie?
Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-08-22 07:54:13
Szacuny
23299
Napisanych postów
25280
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1020603
Cześć!
Jeżeli planujesz bawić się w jakikolwiek trening siłowy, który zawiera dwubój olimpijski lub ćwiczenia trójbojowe, to warto od razu wziąć obciążenie gumowane typu bumper. To obciążenie również pozwoli Ci na zmniejszenie ryzyka zepsucia podłogi, ponieważ częściowo przejmuje obciążenie upadku. Jeżeli oczywiście fundusze pozwalają, to warto zainwestować w talerze, które nie są 'styropianowe", talerze które wyglądają jak talerze Eleiko. Są one wystarczająco wytrzymałe aby znieść naprawdę dużo. Dodatkowo gdy jesteś osobą początkującą, to tym bardziej nie musisz od razu kupować całego kompletu i spokojnie zbierać sobie zestaw. Zatem moim zdaniem lepiej od razu zainwestować w bumpery.
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Kup stalowe, jak bedziesz chciał rwania itp robić to kup tylko 2 największe bumpery a reszta bedzie wisiała i tak w powietrzu. Czy to bedą bumbery czy jakieś inne oblane gumą.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
1
Napisanych postów
8
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
1657
Zestaw 150 kg Eleiko to koszt 10 tyś. zł. 66,6 zł za kilogram. Właśnie jestem po korespondencji z przedstawicielami firmy. Cena kosmiczna, rozumiem ze firma najlepsza z najlepszych ale kwota przeraża. Dobrym pomysłem może być sukcesywne dokupowanie ciężaru, kwota się rozłoży, oczywiście nie Eleiko. Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem było by kupienie obciążenia stalowego i dokupienia dwóch talerzy bumperów tak jak napisał Anubis. Tylko że talerze stalowe 20 kg mają średnice 450mm i bumpery 25 kg mają taką samą średnice, stalowe na pewno się uszkodzą.
Szacuny
1
Napisanych postów
8
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
1657
Zdaje sobie z tego sprawę, będzie trzeba ogarnąć:) Myślę ze kupie kilka bumperów 15,20 kg do tego do kupię mniejsze stalowe talerze i powinno być dobrze. Dziękuje za pomoc.