Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
3646
Witam,
jem obecnie 4 posiłki dziennie: większe śniadanie, obiad i kolację. W szkole posiłek jest średni. Na te trzy większe posiłki najadam się do syta i chciałem zapytać czy to tak zdrowo najadać się do syta? Czy to za dużo dla żołądka i zbyt się go obciąża? Lepiej rozbić to na 5 posiłków ale średniej wielkości aby aż tak w 1 posiłku się nie opychać? Dodam że jedząc te 4 nie czuję uczucia głodu w ciągu dnia ale brzuch trochę się rozpycha :P. Jestem teraz na masie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78032
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766991
Tutaj rozwiązanie jest dość proste. Skoro jesteś w stanie zjeść i nie odczuwasz przez to żadnych problemów trawiennych, to nie są one zbyt obfite. Jeżeli jednak czujesz się nie najlepiej, masz problemy trawienne, gazy, wzdęcia, czy po prostu nie jesteś w stanie zjeść całego posiłku, to nie ma nad czym się zastanawiać. Należy rozłożyć je na większą ilość lub ograniczyć źródła węglowodanów, które są spore pod względem objętości, a podbić tłuszcze. W ten sposób posiłki będą mniejsze i łatwiejsze do spożycia.
Szacuny
75
Napisanych postów
545
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4599
Różnie można rozumieć to co napisałeś. Najadasz się do syta tym co masz na talerzu, ale wyliczone i trzymasz się makro czy jesz bez opamiętania aż będziesz pełny?
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
3646
1 posiłek
-100 do 120 g płatków owsianych, do smaku 3 łyżki kakao
-duże jabłko
-kilka szt wafli ryżowych
-jogurt naturalny wysokobiałkowy, czasem do niego musli
2 posiłek w szkole
-3 kanapki z bułkami razowymi, masłem z Omega 3 lub margaryną, jakąś wędliną lub kurczakiem i ogórkiem
3 posiłek
-paczka ryżu lub około 350-400 g ziemniaków z kurczakiem smażonym lub mięsem gotowanym (gulasz) z sałatką
4 posiłek
-6 kromek chleba ciemnego ze słonecznikiem
-pomidor
-kilkanaście plastrów ogórka
-trochę masła z Omega 3 lub margaryny (Naturima)
-jakieś mięso na chleb (kurczak, polędwica lub swoje pieczone mięso)
-jabłko
Do każdego posiłku ok. 500 ml wody.
Zmieniony przez - Hubi 7 w dniu 2019-11-30 22:32:18
Szacuny
2
Napisanych postów
223
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
3646
Czemu kiepsko? Ułożyłem to pod siebie i mi pasuje tak jeść. Nie jem dużo niezdrowych i przetworzonych rzeczy i zachowuję odpowiednią podaż kalorii, coś słodkiego raz na tydzień wpada. Makro się zgadza z moim rozkładem.
Zmieniony przez - Hubi 7 w dniu 2019-12-01 08:29:06
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78032
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766991
Aby sprawdzić dietę należy przede wszystkim wrzucić ją w prawidłowy sposób. Niezbędne jest wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego z dokładnego wzoru. Polecam zapoznać się z nim i wrzuć wyliczenia: