Witamina D3

Głównym źródłem witaminy D3 w organizmie jest synteza zachodząca pomiędzy skórą, a światłem słonecznym. W okresie jesienno - zimowym zdecydowanie rzadziej mamy możliwość ekspozycji ciała i skóry na słońcu, a co za tym idzie pojawiają się często u osób niedobory tej witaminy. Głównymi objawami niedoborów wit. D 3 jest pogorszenie nastroju, spadek odporności - szczególnie w chorobach i infekcjach górnych dróg oddechowych, zmęczenie, bóle kostno - stawowe, choroby przyzębia. Witaminę D3 należy przyjmować z posiłkami bogatymi w tłuszcz, ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszcze.
W JAKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH WYSTĘPUJE WITAMINA D 3 ?
- ryby ( przede wszystkim : węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk )
- zółtko jaj
- zółty ser
kolejnym suplementem, które warto przyjmować w okresie jesienno - zimowym są : Kwasy OMEGA 3

Dlaczego warto? Przede wszystkim dlatego, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 ( Do omega-3 zaliczamy kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) ) regulują poziom trójglicerydów,wpływają korzystnie na podniesienie odporności organizm, poprawiają koncentrację oraz stymulują pracę mózgu. W skrócie : kwasy OMEGA 3 Omega 3 wpływają na prawidłowe funkcjonowanie praktycznie każdego układu, regulują metabolizm i syntezę hormonów.
Objawy niedoboru kwasów OMEGA 3
przede wszystkim :
problemy ze skórą i włosami, osłabiona odporność, częstsze infekcje, zmęczenie, pojawiające się stany depresyjne, wzrost rozwoju stanów zapalnych
W JAKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH WYSTĘPUJĄ KWASY OMEGA - 3 ?
tłuszcze przede wszystkim : oleje, smalec, masło
W dzisiejszych czasach dzieci mogą cieszyć się, że tran ma postać tabletek. Ze swojego dzieciństwa pamiętam, jak musiałam pić łyżkę tranu codziennie. Widziałam, że w aptekach można kupić tez tran w płynie, mam nadzieję, że nie jest tak paskudny jak ten który mam w pamięci. Jeden z koszmarów dzieciństwa obok brukselki gotowanej ;)
WITAMINA C - KWAS ASKORBINOY

Chyba najbardziej powszechna witamina, jednak niewiele osób wie, iż witamina C nie spełnia roli ochronnej w momencie, gdy infekcja już się rozwinie. Nie wpływa na szybsze leczenie przeziębienia, ale regularne przyjmowanie jej zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną.
Jakie są objawy niedoboru witaminy C?
Do podstawowych objawów niedoboru ej witaminy zaliczyć można : osłabienie, zmęczenie, brak apetytu lub jego znaczne obniżenie, skłonność do występowania siniaków, choroby dziąseł - krwawienie, bóle mięśni i stawów
Co ważne : człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C w ograniźmie i niezbędne jest dostarczanie jej z pożywieniem lub suplementując ją.
W JAKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH WYSTĘPUJE NAJWIĘCEJ WITAMINY C ?
Acerola - jednak jest stosunkowo droga i jednak nie jest aż tak popularna w Polsce, dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, chrzan.
W okresie zimowym znacznie ograniczony jest dostęp do ww produktów w formie naturalnej i nieprzetworzonej, dlatego warto zaopatrzyć się w suplementy z kwasem askorbinowym, aby poprawić swoją odporność.
Nie są to jedyne suplementy, którymi można wspomagać swój organizm w okresie jesienno - ziomowym. Na pewno ważne są również witaminy z grupy B, czy cynk. Coraz częściej słyszy się również żeby stosować różnego rodzaju probiotyki. Jednak jak do wszystkiego należy mieć podejście zdroworozsądkowe. Poza suplementami warto zainwestować w czas z rodziną i przyjaciółmi, odpowiednią ilość snu i regenerację, aktywność fizyczną, a także w zdrową, zbilansowaną dietę. Wtedy na pewno dużo łatwiej i przyjemniej będzie przetrwać okres zimowy by w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej razem z budzącą się do życia naturą rozkwitnąć na wiosnę


Zmieniony przez - rion10 w dniu 2018-10-28 16:12:04