Witam, na redukcji praktycznie codziennie wcinam jogurty naturalne. Ostatnio zakupiłem w pośpiechu pierwszy lepszy tolonis(który składowo był średni, mleko, mleko w proszku, śmietanka). Z ciekawości sprawdziłem dziś w sklepie parę jogurtów aby popatrzeć na skład. Moim idolem stał się jogurt naturalny Bakoma, który w składzie miał tylko mleko + bakterie. Zauważyłem również na różnych jogurtach różne składy. I mam do was pytanie, czy w jogurcie mogą występować owe składniki: mleko pasteryzowane, białka mleka, mleko zagęszczone odtłuszczone lub mleko w proszku odtłuszczone. Ogólnie z mojej wiedzy wiem tyle, że mleko w proszku należy ograniczyć i korzystać z jogurtów z mlekiem zwykłym.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jogurt naturalny powinien miec sklad, jak w.w. Bakoma i tyle w temacie
rowniez lepszej jakosci jogurt bedzie mial wymienione kultury bakterii, a nie tylko informacja, ze je zawiera.
Zmieniony przez - GymSherpa w dniu 24/02/2021 17:06:00

Zmieniony przez - GymSherpa w dniu 24/02/2021 17:06:00
1
...
Napisał(a)
Pytanie ile tam tego mleka, są też skyry, mozesz też popijać kefiry i lepszą są od jogurtów
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
najlepsze joguty to mleko i bakterie, mleko pasteryzowane też krzzywdy nie ma, ale od wielkiego dzwonu jak zjesz taki z dodatkami to nie umrzesz
ale dla zdrowotności jak jadać to ten najprostszy skład

Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Wymienione składniki występować oczywiście mogą w składach jogurtów, maślanek, czy kefirów. To na co jednak warto zwracać uwagę, to aby było ich jak najmniej. Dobrej jakości jogurt naturalny powinien zawierać tylko mleko i mleczne kultury bakterii. Reszta jest zupełnie zbędna jeżeli chodzi o jakość produktu. Może mieć ewentualnie wpływ na smak, konsystencję, skład. Polecam poczytać więcej informacji na temat mlecznych napojów fermentowanych w zdrowej diecie:
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/dlaczego-warto-wlaczyc-jogurt-do-diety-1356
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/dlaczego-warto-wlaczyc-jogurt-do-diety-1356
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
A czy jeżeli zamiast mleka jest mleko pasteryzowane, i tylko te bakterie to jest okey?
...
Napisał(a)
Tak. Mleko musi być pasteryzowane. Nie robi się mlecznych napojów fermentowanych z mleka sterylizowanego (UHT), termizowanego, czy surowego z różnych powodów. Sterylizowane w wyniku procesów sterylizacji, jak sama nazwa wskazuje jest sterylne, nie rozwiną się w nim bakterie fermentacji mlekowej, czy grzybki kefirowe. W przypadku mleka surowego istnieje zbyt duże ryzyko powstania niebezpiecznych mikroorganizmów. Takiego mleka raczej się nie sprzedaje.
https://www.sfd.pl/Produkty_fermentacji_mlekowej__charakterystyka_i_klasyfikacja-t418725.html
https://www.sfd.pl/Produkty_fermentacji_mlekowej__charakterystyka_i_klasyfikacja-t418725.html
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Redukcja tkanki tłuszczowej - ile odjąć kalorii?
Następny temat