"Jesli chodzi o wszelkie obalenia to w BJJ oprocz Judockich naucza sie zapasniczych i wszelkich ktore moga byc skuteczne." - miałem okazję sparować z osobami trenującymi po 2,5 roku bjj (na zasadach judo) i jeśli chodzi o przewracanie to było z tym u nich bardzo słabo(osobna kwestia że w parterze czarują

). Z tego co wiem to w bjj nie za dużo naucza się rzutów judockich(biodro, rzuty poświęcnia i pewnie osoto-gari) i w większości przypadków ludzie trenujący ten styl opierają sie na wejściu w nogi(morote-gari), które do tego ci z którymi trenowałem robili mało dynamicznie, bez znacznego obniżenia i skuteczności

. Do tego nie wiem czy wiesz, ale judo(zwłaszcza we wschodniej Europie) czerpie takrze bardzo wiele z zapasów(wyniesienia, zejścia do nóg itd.)i ogólnie ten styl jako sport nie jest ograniczony konkretnym rodzajem technik, a jedynie tym aby wywalić oponentowi plecy

(niezależnie jak do tego dojdzie),stąd wiele technik stosowanych przez Ruskich nie ma nawet japońskich nazw(to odnośnie stwierdzenia że w bjj w porównaniu z judo naucza się wszelkich technik sprowadzania na ziemię które mogą być skuteczne

. Pozdrawiam