Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
321
KALAH system znacie może ? Podsyłam do zapoznania się
Wygląda na przemyślany, kompletny i realny system.
Kilka filmów podglądowych znalezionych na sieci :
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
321
Z tego co udało mi się znaleźć na sieci twórca systemu wywodzi się z Kravki , zmiana polega m.in.na filozofii kontroli uzbrojonej reki, który przypomina zapaśniczy uchwyt jednoramię oburącz, często z zapiętym kluczem, podobno w celu lepszej kontroli ręki niż w Kravce. Dążenie do zwarcia, obalenia i rozbrojenia przynajmniej tak to wygląda na pierwszy rzut oka.
Wiesz nie powiedziałem ze na podstawie dwóch filmów tak twierdze, jest o wiele więcej materiałów gdzie instruktor wyjaśnia całą filozofie i inne niuanse . Po prostu nie chciałem zaśmiecać forum i spamować filmami :)
A napisałem,że jest przemyślany i kompletny, bo zawiera elementy walki w każdej płaszczyźnie, z jednym i wieloma przeciwnikami, spójnie przechodzi od walki wręcz do walki z bronią. Nauczają technik strzeleckich na broń krótka i długą, technik interwencyjnych, ochronnych, pomocy osobom trzecim, działania w pojedynkę jak i w grupie, itd. i każdy element łączy się z pozostałymi , przenikają się. Nie używają wielu technik na rożne sytuacje, mają swoją metodykę treningową, więc w mojej ocenie wygląda to system przemyślanym i kompletnym :)
Zmieniony przez - Sulsa76 w dniu 2017-11-03 23:38:57
Szacuny
248
Napisanych postów
803
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
11236
Pooglądałem sobie nieco filmików. Ogólnie rzecz ujmując sam system wygląda dość ciekawie, dużo uderzeń z otwartej dłoni (tak jak w filmach z Seagalem :) ). Zamiast rozkładać ręce na zewnątrz gdy ktoś grozi nożem, obie ręce trzyma w środku i łapie uzbrojoną rękę. Będę musiał to kiedyś wypróbować :P
A tak poza tym co mnie nieco niepokoi, wielokrotnie bohaterowie filmów przewijają się w koszulkach Krav Maga, albo w tle stoi plansza z napisem "True Krav Maga". Więc w zasadzie wychodzi na to, że możemy rozmawiać o modyfikacji Krav Maga, czy lepszej ciężko mi na tą chwilę powiedzieć...
Zmieniony przez - marcinpruszcz w dniu 2017-11-04 08:10:33