Wzbogacone kakao służy naczyniom krwionośnym
Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology".
Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom flawanoli, obecnych w owocach kakaowca. Zwykłe kakao ani czekolada nie zawierają aż tyle flawanoli.
Napój o zawartości flawanoli od 28 do 918 miligramów podawano grupie palących kobiet, o których wiadomo było, że mają problemy z naczyniami krwionośnymi. Okazało się, że flawanole polepszają funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Optymalny efekt występował w dwie godziny po przyjęciu flawanoli - niezależnie od dawki.
Picie wzbogaconego kakao przez tydzień dawało taki efekt, jak długotrwałe podawanie statyn - 179 miligramów flawanoli polepszał czynność naczyń o 50 procent, a najwyższa dawka 918 miligramów wydawała się przywracać funkcjonowanie naczyń do stanu typowego dla osób zupełnie zdrowych. Po odstawieniu flawanoli stna naczyń wracał do poziomu sprzed eksperymentu.
Wbrew często spotykanym w popularnej prasie stwierdzeniom, korzystny wpływ flawanoli wydawał się być niezależny od ich przeciwutleniającego działania
Planowane sa dalsze, zakrojone na większą skalę badania w celu potwierdzenia uzyskanych rezultatów. Współpracująca z naukowcami firma produkującą czekoladę i kakao opracowała już specjalny proces przetwarzania kakao, pozwalający zachować więcej flawanoli.
However:
Kakao tuczy. Nie dlatego , że sie je pije z cukrem lub z mlekiem 3,2 % . Tuczy dlatego , że zawiera w sobie 33 % kwasy stearynowego i 1,5 % teobrominy ( swoją drogą od niej jest nazwa kakowca (drzewa) Theobroma cacao ) ) . Teobromina jest alkaloidem a kwas stearynowy kwasem tłuszczowym nasyconym . Enzymy naszego organizmu napotykając na połączenie teobrominy z kwasem stearynowym ( jakimkolwiek nasyconym ) natychmiast rozpoczynają proces estryfikacji kwasu tłuszczowego i trzech grup hydroksylowych . Produktem jest trójgliceryd kwasu stearynowego ( czyli tłuszcz ) i jest on dalej odkładany w odpowiednich miejscach . Teobromina jest w tym procesie pośrednim katalizatorem , czyli przyspiesza go.
No to co w końcu?
Źródło : onet.pl
Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology".
Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom flawanoli, obecnych w owocach kakaowca. Zwykłe kakao ani czekolada nie zawierają aż tyle flawanoli.
Napój o zawartości flawanoli od 28 do 918 miligramów podawano grupie palących kobiet, o których wiadomo było, że mają problemy z naczyniami krwionośnymi. Okazało się, że flawanole polepszają funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Optymalny efekt występował w dwie godziny po przyjęciu flawanoli - niezależnie od dawki.
Picie wzbogaconego kakao przez tydzień dawało taki efekt, jak długotrwałe podawanie statyn - 179 miligramów flawanoli polepszał czynność naczyń o 50 procent, a najwyższa dawka 918 miligramów wydawała się przywracać funkcjonowanie naczyń do stanu typowego dla osób zupełnie zdrowych. Po odstawieniu flawanoli stna naczyń wracał do poziomu sprzed eksperymentu.
Wbrew często spotykanym w popularnej prasie stwierdzeniom, korzystny wpływ flawanoli wydawał się być niezależny od ich przeciwutleniającego działania
Planowane sa dalsze, zakrojone na większą skalę badania w celu potwierdzenia uzyskanych rezultatów. Współpracująca z naukowcami firma produkującą czekoladę i kakao opracowała już specjalny proces przetwarzania kakao, pozwalający zachować więcej flawanoli.
However:
Kakao tuczy. Nie dlatego , że sie je pije z cukrem lub z mlekiem 3,2 % . Tuczy dlatego , że zawiera w sobie 33 % kwasy stearynowego i 1,5 % teobrominy ( swoją drogą od niej jest nazwa kakowca (drzewa) Theobroma cacao ) ) . Teobromina jest alkaloidem a kwas stearynowy kwasem tłuszczowym nasyconym . Enzymy naszego organizmu napotykając na połączenie teobrominy z kwasem stearynowym ( jakimkolwiek nasyconym ) natychmiast rozpoczynają proces estryfikacji kwasu tłuszczowego i trzech grup hydroksylowych . Produktem jest trójgliceryd kwasu stearynowego ( czyli tłuszcz ) i jest on dalej odkładany w odpowiednich miejscach . Teobromina jest w tym procesie pośrednim katalizatorem , czyli przyspiesza go.
No to co w końcu?
Źródło : onet.pl