Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kalistenika - budowa mięśni

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2647

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 398
Gats 2
Autorze posta, jak jesteś mocno wychudzony to ćwicząc kalistenicznie oraz zapewniając organizmowi nadwyżkę kaloryczną - przytyjesz trochę. Niestety, dosyć szybko osiągniesz pułap i uderzysz w ścianę.
Kura Workout jak chciał robić masę to normalnie na siłce ćwiczył kulturystycznie, ciekawe dlaczego;)

To samo LiftMania, tak samo AlphaDestiny.

A od robienia figur masy Ci nie przybędzie, figury to kwestia skilla, one nie są od budowania masy mięśniowej.

Jak nie masz kasy na siłkę to inwestuj w dietę i kalistenikę z dodatkiem obciążenia, ale miej świadomość że kiedyś będzie trzeba na tę siłownię pójść.

Jeśli chodzi o to to myślałem aby na początku wiadomo podstawy siły zbudować , ćwiczyć kalistenikę dodawać obciążenia a potem wymieszać sobie kalistenikę z siłownią
Jeśli chodzi o figury to tak rozumiem ale żeby różne figury umieć trzeba wykonywać odpowiednie ćwiczenia pod nie i w tym czasię te mięśnie będą sie budować chyba ?

Zmieniony przez - BiałkoMasa w dniu 2023-07-30 18:53:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1012 Napisanych postów 5430 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 137205
Mięśnie to się budują kiedy zastosujesz:

progressive overload
odpowiedni TUT
odpowiednią intensywność
odpowiedni Volume, czyli objętość

Ćwiczenie pod figury to jedno, musisz też zastosować odpowiednią objętość treningową pod hipertrofię.

To tak jak chińscy ciężarowcy - są muskularni nie dlatego że robią rwania i podrzut 12 x w tyg ale dlatego, że stosują tonę ćwiczeń akcesoryjnych w kulturystycznej objętości.

Uwierz, ja śledzę treningi kalisteników, ich przemiany itd.

Dziwnym trafem każdy jak chciał zrobić masę to ćwiczył w kulturystycznej objętości uzupełniając często kalistenikę siłownią:)

Jak tak chcesz robić tylko kalistenikę to przejrzyj sobie kanał tego typka, obejrzyj filmik:

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 289 dni Przeczytanych tematów 33
Siema. Jest ktoś tu jeszcze? Czy robiąc masę spadnie mi ilość powtórzeń w podciąganiu? Chce zbudować troche mięśni ale chce też zachować (albo zwiększyć) ilość powtórzeń w podciąganiu ponieważ mam testy na wfie . Co sądzicie aby raz w tygodniu robić podciąganie z dodatkowym ciężarem a raz z własną masą ciała? Z góry dzięki za odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51933 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
hubissss
Siema. Jest ktoś tu jeszcze? Czy robiąc masę spadnie mi ilość powtórzeń w podciąganiu? Chce zbudować troche mięśni ale chce też zachować (albo zwiększyć) ilość powtórzeń w podciąganiu ponieważ mam testy na wfie . Co sądzicie aby raz w tygodniu robić podciąganie z dodatkowym ciężarem a raz z własną masą ciała? Z góry dzięki za odpowiedź

Zależy ile tej masy nagromadzisz bo to nie idzie równomiernie i jak przegniesz z dietą to możesz stracić te powtórzenia.
Co do obciążenia to możesz tak zrobić albo możesz sobie po prostu na koniec tygodnia sprawdzać maksa w powtórzeniach poza treningiem twój wybór
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6840 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784523
hubissss

Ale jedno nie wyklucza drugiego w teorii jak dobrze do wszystkiego podejdziesz to nie musi Ci się zmniejszyć ilość powtórzeń w podciąganiu pod warunkiem, że będziesz się podciągał.
Druga rzecz jest taka, że w krótkim czasie nie zwiększysz jakoś znacząco masy mięśniowej więc nie powinno być problemu z podciąganiem na drążku. Znam osoby co w jakimś okresie dołożyły ok 10kg i nie było problemu z podciąganiem na drążku jeśli regularnie go wykonywały i u Ciebie powinno być podobnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78029 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766969
Niestety, ale z tego co napisałeś niewiele wynika. Nic nie wiemy na Twój temat, więc ciężko jest doradzić, czy dodanie jednego ćwiczenia w podciąganiu na drążku cokolwiek pomoże w określonym kierunku. Trzeba skupić się na całości planu treningowego i przeanalizować jak to dokładnie wygląda. Poza tym, dokładne wypełnienie formularza ankiety działu i najważniejsze informacje na Twój temat. Zbyt wiele zmiennych będzie za to odpowiedzialnych. Również to ile tej masy ciała zbudujesz, oraz w jakiej perspektywie.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Literatura treningowa

Następny temat

Trening FBW - porady

Spalanie
Polecane artykuły