Witam .
Napisałem kalkulator w excelu. Program dla facetów jaki Pań. Proszę o opinie oraz pomysły co mógłbym jeszcze dodać.
Kalkulator do obliczania „Zapotrzebowania Kalorycznego” oraz innych parametrów ułatwiających w ułożeniu zbilansowanej diety i kontrolowaniu swojej wagi, by uzyskać wymarzoną sylwetkę. Kalkulator został napisany z wykorzystaniem programu Excel znajdującym się w pakiecie MS Office 2007. Koncepcją napisania programu było ułatwienie osobom początkującym, średnio zaawansowanym, jak i zaawansowanym w przyspieszeniu obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego min. odpowiednich ilości makroskładników przy komponowaniu prawidłowej diety.
Kalkulator został napisany o wzór (Całkowita przemiana materii – CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT) w którym to uwzględnia się wiek (lata), wzrost (cm), wagę (kg) osoby oraz płeć. W kalkulatorze uwzględniono przeliczania dla mężczyzn, jak i kobiet. Dla każdej z płci przewidziane są trzy fazy diety:
• W czasie usunięcia niechcianej tkanki tłuszczowej i zmniejszenia - „Redukcja”
• W czasie stabilizacji wagi – „Stabilizacja”
• W czasie budowanie masy mięśniowej – „Masa”
W kalkulatorze po podaniu podstawowych informacji o swoim ciele, o intensywności treningu oraz jego zaawansowaniu następuje automatyczne wyliczenie wszystkich parametrów potrzebnych do obliczenia „Zapotrzebowania kalorycznego” dla trzech celów diety osobno dla każdej z płci. W przypadku redukcji „Zapotrzebowanie kaloryczne” zostaje pomniejszone o 25%. Program umożliwia regulację obcinania kalorii zależenie od naszych celów i założeń. W programie możliwość regulacja ta została zapisana jako „%zmiany ilości kcal”. Procent ten można dowolnie zmieniać. W przypadku diety polegającej na zwiększeniu masy ciała „Zapotrzebowanie kaloryczne” zostaje zwiększone o również o 25%. Sytuacja jest analogiczna, jak w przypadku redukcji istnieje możliwość regulacji procentowego zwiększenia zapotrzebowania.
Po obliczeniu „Zapotrzebowania kalorycznego” zostają obliczone makroskładniki, ilość: białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Program został tak napisany, że daje możliwość ingerencji użytkownikowi w dostosowaniu ilości gramów przypadające na kilogram masy ciała do swoich założeń (oprócz węglowodanów). Z góry wartości te są ustalone kolejno dla białka 2 g/kg m.c., dla tłuszczy 1 g/kg m.c. Po ustaleniu ilości kolejnych makroskładników gramów/ na kilogram masy ciała wartości przeliczone zostają na ilość makroskładników które należy spożyć aby wykonać wyliczone zapotrzebowanie. Automatycznie następuje przeliczenie tych wartości z gramów na kcal oraz ich procent w całej puli kalorii z podziałem na cele diety (wspomniana redukcja, stabilizacja, masa z uwzględnieniem na płeć). W założeniu projektowania kalkulator przyjęto ze ilość kalorii/gramów węglowodanów stanowią resztę po różnicy białka i tłuszczy do „Obliczonego zapotrzebowania kalorycznego”. Następnie obliczona wartość węglowodanów w kcal została podzielona przez 4 i zapisana w postaci gramów, które należy spożyć w czasie jednego dnia. Z kolei wartość ta została podzielona przez wpisaną wagę użytkownika i przeliczona z gramów na gramy/ na kg m.c. Założenia przyjęte w pisaniu kalkulatora powodują obliczenia wymaganych węglowodanów jak reszta do uzupełnienia po odjęciu kcal z białka i tłuszczy. Program uniemożliwia sytuację opisaną w przypadku białek i tłuszczy.
W przypadku tłuszczy w kalkulatorze nie został uwzględniony podział na tłuszcze nasycone, jedno-nienasycone i wielo-nienasycone (omega 3:6:9).
Program jest autorski napisany przeze mnie. Wszystkie komórki poza tymi posiadającymi pomarańczowy kolor zostały zablokowane hasłem, ze względu na ochronę formuł przeliczających wszystkie parametry.
W celu dostosowania kalkulatora do własnych celów należy uzupełnić miejsca zaznaczone kolorem POMARAŃCZOWYM.
• Waga (kg)
• Wiek (lata)
• Wzrost (cm)
• Przyjęta ilość biała i tłuszczy (g/kg m.c.)
• TEA – (od 0,3 do 0,5)
• NEAT – (300 lub 400 (kcal))
Zalecana ilość tłuszczy wynosi 20-25% „Zapotrzebowania kalorycznego” w tym celu został napisany kalkulator pomocniczy do obliczenia tłuszczu jaki należy wpisać przy uzupełnianiu pomarańczowego pola w kolumnie tabeli zatytułowanej „Przyjęta ilość ( g /kg m.c.)” .
Zamierzam prowadzić aktualizację programu, w następnej edycji kalkulatora planowane są wykresy, tabele, kolumny do analizy swojej wagi.
Krzysztof C. „Cichy” Kriogenus ©Copyright. All right reserved.
[email protected]
Plik w załączniku
http://rapidshare.com/share/F2CEDA458531CF464A0A2ECC7754CA00
Napisałem kalkulator w excelu. Program dla facetów jaki Pań. Proszę o opinie oraz pomysły co mógłbym jeszcze dodać.
Kalkulator do obliczania „Zapotrzebowania Kalorycznego” oraz innych parametrów ułatwiających w ułożeniu zbilansowanej diety i kontrolowaniu swojej wagi, by uzyskać wymarzoną sylwetkę. Kalkulator został napisany z wykorzystaniem programu Excel znajdującym się w pakiecie MS Office 2007. Koncepcją napisania programu było ułatwienie osobom początkującym, średnio zaawansowanym, jak i zaawansowanym w przyspieszeniu obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego min. odpowiednich ilości makroskładników przy komponowaniu prawidłowej diety.
Kalkulator został napisany o wzór (Całkowita przemiana materii – CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT) w którym to uwzględnia się wiek (lata), wzrost (cm), wagę (kg) osoby oraz płeć. W kalkulatorze uwzględniono przeliczania dla mężczyzn, jak i kobiet. Dla każdej z płci przewidziane są trzy fazy diety:
• W czasie usunięcia niechcianej tkanki tłuszczowej i zmniejszenia - „Redukcja”
• W czasie stabilizacji wagi – „Stabilizacja”
• W czasie budowanie masy mięśniowej – „Masa”
W kalkulatorze po podaniu podstawowych informacji o swoim ciele, o intensywności treningu oraz jego zaawansowaniu następuje automatyczne wyliczenie wszystkich parametrów potrzebnych do obliczenia „Zapotrzebowania kalorycznego” dla trzech celów diety osobno dla każdej z płci. W przypadku redukcji „Zapotrzebowanie kaloryczne” zostaje pomniejszone o 25%. Program umożliwia regulację obcinania kalorii zależenie od naszych celów i założeń. W programie możliwość regulacja ta została zapisana jako „%zmiany ilości kcal”. Procent ten można dowolnie zmieniać. W przypadku diety polegającej na zwiększeniu masy ciała „Zapotrzebowanie kaloryczne” zostaje zwiększone o również o 25%. Sytuacja jest analogiczna, jak w przypadku redukcji istnieje możliwość regulacji procentowego zwiększenia zapotrzebowania.
Po obliczeniu „Zapotrzebowania kalorycznego” zostają obliczone makroskładniki, ilość: białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Program został tak napisany, że daje możliwość ingerencji użytkownikowi w dostosowaniu ilości gramów przypadające na kilogram masy ciała do swoich założeń (oprócz węglowodanów). Z góry wartości te są ustalone kolejno dla białka 2 g/kg m.c., dla tłuszczy 1 g/kg m.c. Po ustaleniu ilości kolejnych makroskładników gramów/ na kilogram masy ciała wartości przeliczone zostają na ilość makroskładników które należy spożyć aby wykonać wyliczone zapotrzebowanie. Automatycznie następuje przeliczenie tych wartości z gramów na kcal oraz ich procent w całej puli kalorii z podziałem na cele diety (wspomniana redukcja, stabilizacja, masa z uwzględnieniem na płeć). W założeniu projektowania kalkulator przyjęto ze ilość kalorii/gramów węglowodanów stanowią resztę po różnicy białka i tłuszczy do „Obliczonego zapotrzebowania kalorycznego”. Następnie obliczona wartość węglowodanów w kcal została podzielona przez 4 i zapisana w postaci gramów, które należy spożyć w czasie jednego dnia. Z kolei wartość ta została podzielona przez wpisaną wagę użytkownika i przeliczona z gramów na gramy/ na kg m.c. Założenia przyjęte w pisaniu kalkulatora powodują obliczenia wymaganych węglowodanów jak reszta do uzupełnienia po odjęciu kcal z białka i tłuszczy. Program uniemożliwia sytuację opisaną w przypadku białek i tłuszczy.
W przypadku tłuszczy w kalkulatorze nie został uwzględniony podział na tłuszcze nasycone, jedno-nienasycone i wielo-nienasycone (omega 3:6:9).
Program jest autorski napisany przeze mnie. Wszystkie komórki poza tymi posiadającymi pomarańczowy kolor zostały zablokowane hasłem, ze względu na ochronę formuł przeliczających wszystkie parametry.
W celu dostosowania kalkulatora do własnych celów należy uzupełnić miejsca zaznaczone kolorem POMARAŃCZOWYM.
• Waga (kg)
• Wiek (lata)
• Wzrost (cm)
• Przyjęta ilość biała i tłuszczy (g/kg m.c.)
• TEA – (od 0,3 do 0,5)
• NEAT – (300 lub 400 (kcal))
Zalecana ilość tłuszczy wynosi 20-25% „Zapotrzebowania kalorycznego” w tym celu został napisany kalkulator pomocniczy do obliczenia tłuszczu jaki należy wpisać przy uzupełnianiu pomarańczowego pola w kolumnie tabeli zatytułowanej „Przyjęta ilość ( g /kg m.c.)” .
Zamierzam prowadzić aktualizację programu, w następnej edycji kalkulatora planowane są wykresy, tabele, kolumny do analizy swojej wagi.
Krzysztof C. „Cichy” Kriogenus ©Copyright. All right reserved.
[email protected]
Plik w załączniku
http://rapidshare.com/share/F2CEDA458531CF464A0A2ECC7754CA00