Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kalkulator kalorii - oliwa wpisywać czy nie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1133

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 373
Witam Państwa,


Pytanie może głupie może nie, natomiast szukałem podobnego tematu na forum, ale niestety takowy nie istnieje lub nie potrafię się doszukać. Zasadniczo interesuje mnie kwestia oleju/oliwy z oliwek/masła w posiłkach, a mianowicie czy należy je wpisywać w osobnych rubrykach, jeżeli używamy go do smażenia. Zauważyłem, że w niektórych dietach, w kalkulatorach kalorii pojawiają się osobne pozycje -pierś z kurczaka -oliwa z oliwek, a w niektórych jest tylko -pierś z kurczaka oraz inne składniki jakby ten kto ją układał zjadał surową pierś z kurczaka, w niektórych natomiast zauważyłem pozycję typu -jajko -masło, a w innych z kolei -jajecznica na maśle. Jest to oczywiście fundamentalne pytanie, ponieważ precyzja w liczeniu kalorii jest bardzo ważna. Tak więc w jaki sposób powinniśmy to ujmować w kalkulatorze by uzyskać odpowiednią kalorykę posiłku ?

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3032 Napisanych postów 51847 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 350793
Wliczasz do zapotrzebowania każdy produkt, którego używasz.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 373
Hmm co do użytku powiedzmy oliwy z oliwek w sałatce to rozumiem, że należy wpisywać osobno, natomiast do smażenia już niekoniecznie, bo przecież przy wlaniu 25g oliwy z oliwek na patelnie do smażenia cześć zostaje na patelni, więc nie zjadam 25g, ponadto wiadomo, iż oliwa na patelni ulega procesom chemiczny i fizycznym


Zmieniony przez - Procederr w dniu 2020-05-24 19:47:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9153 Napisanych postów 83456 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705624
„ Zasadniczo interesuje mnie kwestia oleju/oliwy z oliwek/masła w posiłkach, a mianowicie czy należy je wpisywać w osobnych rubrykach, jeżeli używamy go do smażenia. Zauważyłem, że w niektórych dietach, w kalkulatorach kalorii pojawiają się osobne pozycje -pierś z kurczaka -oliwa z oliwek.....”
—————————————————————————————

Tak,zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny diety kalorie z tluszczy, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują jak np. woda. Większość wsiąka w produkt.
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3032 Napisanych postów 51847 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 350793
To nie lej tej oliwy tyle by Ci zostawało, a tyle by usmażyć produkt w „normalnych warunkach”, 25ml wlane na przeciętna patelnie to bardzo dużo.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 373
Ok to jeszcze w gwoli ścisłości, jak się ma kwestia, że pozycja wcześniej wymieniona czyli -jajecznica na maśle zawiera inną kalorykę niż wpisane osobno -jajka -masło ? Oczywiście zachowując gramaturę


Zmieniony przez - Procederr w dniu 2020-05-24 20:11:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3032 Napisanych postów 51847 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 350793
Jedna osoba zrobi jajecznicę na 10g masła, druga na 20, czy innej ilości, a tabele uwzględniają pewnie jeszcze inną ilość w „gotowcu”. Wpisuj swoje produkty, każdy z osobna i będziesz miał pewność, że wszystko gra na 100%.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 373
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze, które używamy do smażenia. Nie ulegają one odparowaniu, a wsiąkają w smażony produkt. W niektórych rozpiskach diety i poszczególnych posiłkach nie ma tłuszczów do smażenia, a jest np. mięso, czy ryba z prostego powodu. Smażenie nie jest jedynym możliwym sposobem obróbki. Nie chce mi się wierzyć, że nie wpadłeś na to, iż pierś z kurczaka można upiec, grillować, czy ugotować, a tłuszcze nie są do tego niezbędne. Smażąc warto użyć niewielką ilość tłuszczu, aby wysmarować nim patelnie. Jak ktoś smaży w głębokim oleju, to oczywiste jest, że nie wlicza całości.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

3 miesiąc redukcji i waga stoi

Następny temat

Surowe jajko

Spalanie
Polecane artykuły