Szacuny
1
Napisanych postów
27
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1676
Cześć, dzisiaj zdziwiłem się jedna rzeczą. Chodzi mi o ilość kcal w makaronie białym i pełnoziarnistym.
Sądziłem, że kcal będą conajmniej zbliżone a nawet, że pelneziarno może mieć więcej kcal a jest odwrotnie. Skąd aż taka różnica?
Biały to Barilla a pełne ziarno z Lubelli
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78012
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766876
Każdy makaron, podobnie jak każdy ryż, kasza, czy mąki (pieczywo) ma tyle samo kalorii. Różnice mogą być bardzo nieznaczne. Oczywiście mam na myśli w tej sytuacji makarony wytwarzane z mąk, a nie z grochu, soczewicy, czy fasoli.
To, o czym warto wiedzieć, to że produkty należy ważyć przed ich obróbką. W jednym z przykładów wklejonych przez Ciebie (makaron penne pióra) jest to produkt po obróbce termicznej. Czyli po gotowaniu. Sytuacja taka ma również często miejsce na opakowaniach makaronów, co może wprowadzić w błąd.
Szacuny
1
Napisanych postów
27
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1676
To wprowadziło mnie w błąd. Dziwne, zawsze sądziłem, że na opakowaniu w przeliczeniu na 100g jest podana wartosc przed obróbką. A w tym przypadku nie wiadomo czy 19og al dente, czy mocno ugotowany, bez sensu. Dzięki za odpowiedź
Szacuny
967
Napisanych postów
11361
Wiek
6 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
191525
Witaj, Czesto producenci podają wartości po ugotowaniu i widzimy mniej kalorii, zabieg z względu marketingowego dobry automatycznie ludzię będą brali ten gdzie jest mniej kalorii. Pozdrawiam
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Wiek
33 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
wszystkie tego typu produkty makarony, ryże, kasze musza oscylować w granicach ok 350kcal na 100g +/- 20kcal i jak się znacznie różni to znaczy ze trzeba szukać szczegółowych informacji dotyczących określania tych wartoci w tabeli, jednak wszystkie produkty jakie używamy, czyli czy to makarn czy mięso lepiej, a nawet należy ważyć i liczyć przed obróbką
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34741
Napisanych postów
25139
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282574
Ważymy przed obróbką ponieważ po obrobce jest ogromna granica błędu , makaron aldente+-10 min gotowaia zwiększy wagę do +- 190g natomiast jeśli makaron przegoyujemy o kolejne 10 min to jego waga może wyniesc nawet +- 300g . Im dłużej gotujemy tym więcej wody absorbuje