Szacuny
6
Napisanych postów
238
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2598
Hej, nie mam możliwość sprawdzenia a jestem ciekaw bo jadłem ,ile waży 500g surowej kapustaly kiszonej po ugotowaniu do np bigosu? Ile traci na wadze czy też ewentualnie ile zyskuje objętości
W życiu szukamy tego czego nigdy nie będziemy mieli
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
To zależy od bardzo wielu czynników - od tego czy będzie odciśnięta czy nie, ile wody będzie miała jak ją przyniesiesz ze sklepu, jak długo będziesz ją gotować/odparowywać, do tego samej kapusty nie gotujesz w bigosie. Najdokładniejszym sposobem będzie ważenie wsyztskich składników przed obróbką, wtedy po zsumowaniu masz całkowita ilość kcal jaka ma całe danie. Po zakończeniu gotowania musisz zważyć ile masy ma całe danie, wtedy ilość kcal i poszczególnych makroskładników dzielisz na ilość gram/kg i masz wynik dokładny dania
Szacuny
6
Napisanych postów
238
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2598
To tak ,tylko ja miałem możliwość zważyć po przygotowaniu bo tego nie robiłem ,wiem tylko że była wyciskana. Ja robię tak ,że ważę przed obróbką i po ,później różnice wyliczam w procentach i jak np zjem połowę z 500g ,to dodaje do tych 250g ta wyliczoną różnice procentowa /czy odejmuje i wtedy wiek ile dana porcja wazylaby przed obróbką zachowując makro z "etykiety"
W życiu szukamy tego czego nigdy nie będziemy mieli
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766913
Jakie ma to znaczenie ile będzie ona ważyła? Rozumiem jakbyś był na diecie ketogenicznej, ale nawet w takiej sytuacji przyjmujemy po prostu ilość po obróbce, jeżeli nie miałeś możliwości zważyć jej przed obróbką i tyle. Te koła gramów węglowodanów, a może nawet i nie nie zrobią żadnej różnicy. Na przyszłość produkty wąż przed ich obróbką, ale warto pamiętać również o tym sensownym podejściu do odżywiania. W życiu jest wiele ważniejszych rzeczy, niż 2-3 gramy węglowodanów w jedną, czy drugą stronę. Nie trać czasu na bzdury.