Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kasza manna - przygotowanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1926

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 184 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1073
witam dzisiaj chce zrobic deser z kaszy mannej i bialka ale nie za bardzo wiej jakie proporcje plynu dac do 100g mannej
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 70 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 471
DJ_DoDo
Caaalineczkaaa
Ty nie wiesz jakie proporcje, a my nie wiemy, jaką gęstość chcesz uzyskać. Ok, aby kasza była bardziej gęsta, należy stosować ją z wodą lub mlekiem w proporcji 1 : 2, natomiast jeżeli ma być bardziej rzadka, to wówczas przyjmij zasadę 1 : 3.

ja stosowałem nawet 500-600g płynu na 100g kaszy
Eeee tam, jak taka rozwodniona, to pewnie nawet kożuch na niej nie powstał. A kożuszek z mleka to pychota

Jakie są największe marzenia faceta: Córka na okładce "Twojego Stylu". Syn na okładce "Piłki Nożnej". Kochanka na okładce "Playboy-a". Żona w programie "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie…" XD
Wszyscy faceci są fajni, czasem tylko wódka za szybko się kończy...;D
Kobieta jest jak nabój- wpada w oko, rani serce, dziurawi kieszenie i wychodzi bokiem :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3032 Napisanych postów 51847 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 350792
Przyjmij proporcję mniej więcej 1:3 (kasza:woda/mleko).

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 14 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 144
Ty nie wiesz jakie proporcje, a my nie wiemy, jaką gęstość chcesz uzyskać. Ok, aby kasza była bardziej gęsta, należy stosować ją z wodą lub mlekiem w proporcji 1 : 2, natomiast jeżeli ma być bardziej rzadka, to wówczas przyjmij zasadę 1 : 3.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2402 Napisanych postów 5805 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 106429
dokładnie każdy ma swój smak i gust więc najlepiej próbuj z różnymi proporcjami i znajdź taka która najbardziej Ci odpowiada. Pamiętaj też że najlepiej rozmieszana kasze w części wody(mleku) wlewac do reszty która sie gotuje bo często gdy gotujemy odrazu całość mogą wytracic sie duże grudy i potem srednio to smakuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6556
A jak to najlepiej ugotowac? Odrazu wsypac do zimnego mleka i zagotowac czy kase dosypac dopiero do zagotowanego mleka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34741 Napisanych postów 25139 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282574
Wymieszaj w zimnym i gotuj na minimalnym ogniu , mieszaj czesto bo lubi się przypalać a jakie proporcje to po pierwszym razie juz będziesz wiedział jaka konsystencja ci bardziej pasuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 14 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 144
xapatan
A jak to najlepiej ugotowac? Odrazu wsypac do zimnego mleka i zagotowac czy kase dosypac dopiero do zagotowanego mleka?
Człowieku, obie wersje są dopuszczalne, a mianowicie wersja 1) wsypujesz kaszkę do zimnego mleka /stawiasz na palnik o średniej mocy/ i powoli mieszasz kaszę, obserwując jak pęcznieje, aż do momentu zagotowania się mleczka. Wersja 2) sypiesz kaszkę do gorącego mleka i zaiwaniasz z łyżką jak szalony, energicznie mieszając, coby się nie przypaliło.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
Nie ma znaczenia czy kaszę mannę wrzucisz do zimnego mleka, czy też gorącego. Wrzucasz określoną ilość i gotujesz na małym ogniu, ciągle mieszając. W zależności od tego ile dasz mleka/wody taka będzie gęstość/konsystencja finalnego deseru. Jeżeli będziesz widział, że w trakcie gotowania kasza robi się zbyt zwarta, niż tego oczekujesz, to dolejesz jeszcze trochę mleka. Tutaj nie ma jakichś specjalnych trudności w przygotowaniu. Sugeruję sprawdzić w praktyce i na podstawie tego co Tobie wyjdzie wyciągać odpowiednie wnioski.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Sugeruje 1-2-3 razy sprawdzić.
Kasza kaszy nie równa, ja często się spotykam ,że basmati czy kasza gryczana zupełnie inaczej się gotuje, w zależności od producenta.
Metoda prób i błędów. Wybierz jakąś, przetestuj kilka razy i uzyskasz w końcu deser jakiego oczekujesz.
Ps. Jak z przepisami z internetu, niby wychodzi, ale nie zawsze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 184 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1073
panowie wielkie dzieki za odpowiedzi za 1 razem wyszlo juz bardzo dobre, az tak dobre ze chce to dodac do mojej diety tylko nie wie czy wegle z takiej kaszy sa odpowiednie? powiedzmy ze ze 3-4 razy w tygodniu chcialbym dodac taki posilek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
Każdy rodzaj kaszy będzie dobrym źródłem węglowodanów i jak najbardziej warto je wprowadzać do swojej diety. Najważniejsze tutaj będzie to, aby dieta była urozmaicona. Nie ograniczać się w znacznym stopniu, tym korzystać z różnych źródeł składników odżywczych. Kasza manna pod kątem przetworzenia i składu, np. składników mineralnych, czy błonnika będzie trochę gorsza niż gryczana, czy jaglana. Jak najbardziej będzie jednak wartościowym składnikiem.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jaką_kaszę_najlepiej_wybrać_Jaka_kasza_jest_najzdrowsza-a1690.html
1

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Potrzebuje schudnąć [12 lat]

Następny temat

Budowa masy mięśniowej - porady

Alldeynn
Polecane artykuły