Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kasza manna surowa - trawienie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10809

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1137 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13203
Chciałbym zamienić gainera na mix kaszy manny z dodatkiem białka i oleju lnianego, ale nie chce jej gotować uprzednio. Czy taka surowa, wytaplana tylko uprzednio w wodzie z minute, lub mleku, będzie w pełni strawna/wchłanialna przez organizm?

Moje p4p:
- Anderson Silva
- Jones
- GSP / Aldo

Favs: A. Silva, Rashad, Shogun, Fedor,t he Reem, Palhares, B.J. Penn, GSP, Machida, Aldo, Jones

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78032 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766991
Nie wiem czy zostało wspomniane, ale masz olej niskolinolenowy. Polecam wywalić i ew. kupować wysokolinolenowe. Np Budwigowy.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3637 Napisanych postów 31015 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 294310
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1663 Napisanych postów 27216 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 516400
W jakim celu dodajesz do tego miksu olej lniany? i co najważniejsze jaką ilość.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17764 Napisanych postów 132959 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464592
w zimnym mleku wodzie to nie wiem, ale zalej wrzątkiem niech napęczniej i ostygnie.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1137 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13203
Popuri - błyskawiczne rzeczy mi się źle kojarzą ☺️ z obróbka i z wysokim Ig. Choć wysokie Ig to już nie wiem czy już jest wśród mitów czy jeszcze nie.

Dudee - zapotrzebowanie musi mi się zgadzać, a niestety jem mało tłuste rzeczy w posiłkach tak więc dolewam do większości olej lniany.

Anubis84 - niestety właśnie dlatego nie gotuje. Bo kasza się zamienia w wielka kulopapke gdy uprzednio jej nie wymieszasz z czymś zimnym, a potem ciężko wymieszać dobrze nawet blenderem. I objetosciowo strasznie idzie do góry. Ja potrzebuje na szybko taka papkę w pracy zrobić i szybko wypic bo czas na jedzenie mam tylko jeden i poświęcam wtedy go na normalny posiłek.

Moje p4p:
- Anderson Silva
- Jones
- GSP / Aldo

Favs: A. Silva, Rashad, Shogun, Fedor,t he Reem, Palhares, B.J. Penn, GSP, Machida, Aldo, Jones

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 17764 Napisanych postów 132959 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464592
to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1663 Napisanych postów 27216 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 516400
IG jest mocno przereklamowane, bardziej wartościowym wskaźnikiem jest ładunek glikemiczny. ''Błyskawiczne'' produkty co prawda są mocniej przetworzone, aczkolwiek od czasu do czasu mogą się znaleźć w diecie jak najbardziej. Olej lniany wybieraj tylko wysokolinolenowy tak zwany budwigowy, nie sklepowy z plastikowej butelce, bo on nie ma nic wspólnego z tym olejem. Notabene zawiera kwasy wielonienasycone które są podatne na utlenianie, tak więc z tego powodu nie zaleca się go spożywać w dużych ilościach, a broń Boże podgrzewać. Jeżeli Twoja dieta jest uboga w tłuszcze, to należałoby zrewidować rozpiskę żywieniową.

Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-11-14 14:35:07
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
anubis84
to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę.

Niestety to tak pecznieje że mój mały blender nie zmieści 100 g kaszy żeby to jeszcze było płynne ☺️ + za dużo bawienia żeby się w kulke nie zmieniło, gotowanie kaszy manny ain't easy ☺️Dlatego chciałbym na zimno ja robić, szybko, smacznie, tylko nie wiem jak z przyswajaniem.

dudee
IG jest mocno przereklamowane, bardziej wartościowym wskaźnikiem jest ładunek glikemiczny. ''Błyskawiczne'' produkty co prawda są mocniej przetworzone, aczkolwiek od czasu do czasu mogą się znaleźć w diecie jak najbardziej. Olej lniany wybieraj tylko wysokolinolenowy tak zwany budwigowy, nie sklepowy z plastikowej butelce, bo on nie ma nic wspólnego z tym olejem. Notabene zawiera kwasy wielonienasycone które są podatne na utlenianie, tak więc z tego powodu nie zaleca się go spożywać w dużych ilościach, a broń Boże podgrzewać. Jeżeli Twoja dieta jest uboga w tłuszcze, to należałoby zrewidować rozpiskę żywieniową.

Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-11-14 14:35:07

Dzięki.
Zamawiam w aptece w ciemnej szklanej butelce, wprawdzie nie budwigowy, ale też dobry. Mniej kwasów omega, ale do tego mam kapsulki Olimpu. Nie podgrzewam ☺️ Wiesz co, nawet mi smakują posiłki z tym olejem tak więc jeżeli chodzi o źródło tłuszczy to nie narzekam. Mam trochę nasyconych z jajek, twarogu, a reszta raczej wielonienasycone. Trochę ewentualnie orzechów mógłbym dołożyć.
Jeden posiłek jedynie mam taki że nie mam czasu go zjeść i dlatego stawiałem na gainer do tej pory, ale myślę że prawdziwe jedzenie, choćby w postaci kaszy manny, będzie lepsze niż proszek. Tylko nie wiem czy na zimno mogę taka kasze wypić, praktycznie jest wtedy jeszcze surowa. Obróbka termiczna dopiero w brzuchu ☺️

Moje p4p:
- Anderson Silva
- Jones
- GSP / Aldo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Wystarczy łyżeczka oleju lnianego ( mowa cały czas o budgwinowym/wysokolinolenowym ) aby wyciągnąć korzyści ze stosowania, jak to wcześniej wspomniałem nie zaleca się go nadużywać, ponieważ jest podatny na utlenianie. Być może zakupiłeś olej niskolinolenowy który zawiera skrajnie niską ilość kwasu alfa-linolenowego, tyle co nic.

Zerknij okiem.
http://potreningu.pl/articles/4663/kwas-alfa-linolenowy--dziala-czy-nie/page/1 
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
zamaist kaszy użyj innego źródła węglio co tak nie peczneije i się nie robi z tego papka.
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78032 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766991
Dlaczego akurat kasza manna? Akurat ona z wszystkich kasz jest jedną z gorszych jakościowo. Zjeść czasami można, jak masz ochotę. Jednak postaraj się wybierać lepsze źródła węglowodanów. Od gainera każde będzie lepsze, więc na pewno jest to już krok do przodu.
1

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny, 100kg

Następny temat

Moc ziół i naparów ziołowych

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły