Szacuny
2
Napisanych postów
7
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16
Witam,
krótka piłka - co w kawie powoduje trądzik ?
Ostry smak (tak jak w przypadku przypraw) ? Kofeina ?
Jeżeli kofeina, to kawa kawie nie równa i tak np takie espresso posiada zdecydowanie mniej kofeiny niż kawa parzona.
Próby znalezienia w google konkretnych informacji na ten temat spełzły na niczym ;)
Szacuny
2
Napisanych postów
7
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16
Nie używam cukru.
Jestem trochę zmieszany, z jednej strony wszędzie piszą, że kawa powoduje trądzik, z drugiej strony moderator pisze, że nie spotkał się jeszcze z naukowym udowodnieniem:
"Jak dotąd ani nigdzie nie spotkałam się z badaniami, wedle których kawa mogłaby wpływać na trądzik, ani z takimi spostrzeżeniami."
Najczęściej spotykałem się z opiniami, że kawa nasila trądzik u osób już go posiadających.
Szacuny
114
Napisanych postów
3633
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
15525
Ale jest mnostwo czynnikow nasilajacych tradzik. Wiec nie wiem czemu tak przyczepiles sie tej kawy (kofeiny). Slodycze, ostre przyprawy, papierosy a raczej dym papierosow, zle dobrane kosmetyki, alkohol wszystko to moze sprawiac ze powstaja zmiany na skorze. Ale rownie dobrze mozna tego wszystkiego unikac a i tak syfy sie pojawiaja. Niestety nie ma reguly, jakby taka istniala byloby naprawde znacznie latwiej. Jesli badania naukowe nie potwierdzaja wplywu na tradzik przeprowadz wlasne badania. Po prostu nie pij kawy i nie spozywaj kofeiny pod inna postacia.
Szacuny
2
Napisanych postów
7
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16
Wiem, że nie tylko kawa powoduje trądzik - na co dzień jej unikam (podobnie jak alkoholu, słodyczy - oprócz tego nie palę i staram się nie przebywac w towarzystwie palaczy).
Za kilka dni jadę jednak do Włoch i nie wiem czy picie mojego ukochanego espresso nie zrobi masakry z mojej twarzy :)