Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
54
Hej, drodzy użytkownicy, co możecie powiedzieć na temat picia kawy? Mam 20 lat i prawde mówiąc piłem w życiu kawę może ze 20 razy, lubię jej smak ale zawsze jakoś żyłem w przekonaniu, że lepiej się za nią nie zabierać bo prowadzi do uzależnienia i problemów zdrowotnych, nie wiem to tylko jakieś moje wyobrażenie. No ale, naczytałem się na internecie na temat kawy i podobno jest odwrotnie o ile z nią nie przesadzamy, czyli 1-3 filiżanki dziennie. Mam 20 lat, pracuję zdalnie w domu przy biurku po 8h dziennie i czasami najzwyklej w świecie łapie mnie muł, co raczej jest normalne i właśnie zastanawiam się czy nie pić sobie tak o 8 rano filiżankę kawy, tylko jedną na cały dzień. Nie mam żadnych uzależnień, palę tylko epapierosy ale jak nie palę przez tydzień to nie czuję żadnej potrzeby. Alkohol wiadomo, okazyjnie. Problemów zdrowotnych wydaje mi się, że nie mam. Czy możecie przedstawić mi jakieś swoje doświadczenia z kawą? Dodam, że rodzice mają automat, ekspres do kawy więc korzystałbym raczej z jakichś lepszych wyrobów. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Tomi090 w dniu 2021-02-26 20:23:16
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9153
Napisanych postów
83456
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705624
Filiżanka kawy jest znakomitym rozwiązaniem dla osób trenujących po ciężkim dniu spędzonym w szkole lub pracy. Można równiez wypić z rana dla tzw rozruchu .Badania naukowe wskazują, że kofeina zawarta w kawie pozytywnie wpływa na wydolność, co przekłada się na wyniki uzyskiwane tak w sportach wytrzymałościowych jak i szybkościowo-siłowych i siłowych. Skuteczna dawka kofeiny wynosi średnio około 200mg, można ją uzyskać przygotowując kawę z dwóch/ trzech łyżeczek. Musisz sobie przeliczyć to na ilość z Twojego ekspresu .
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
54
Chciałbym tylko dodać, że po wypiciu kawki jakoś łatwiej mi trening wchodził i szybciej odzyskałem energię po zakończeniu. Takie moje wrażenie no i wiadomo, pobudzony bardziej :D A jak taka kawa ma się w aspekcie seksualnym, w sensie ma jakiś negatywny/pozytywny wpływ? wolałbym, żeby była neutralna.
Szacuny
1
Napisanych postów
4
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
22
Na swoim przykladzie powiem ze jak wypije kawe godzinke po sniadaniu, to mozgownica pracuje na 150 procent i moim zdaniem stawia na nogi fizycznie i pyschicznie. p.s kawa mielona i robiona w automacie cisnieniowym.
Szacuny
418
Napisanych postów
20242
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
171137
Fajna alternatywa dla kawy jest yerba mate, łagodniej wchodzi i dłużej utrzymuje pobudzenie.
Kofeina jest fajna ale w umiarkowanej dawce, tj. ktoś napisał za duża ilość wcale nie działa lepiej.
Zmieniony przez - MarcelQ w dniu 2023-03-24 16:24:09