Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
55
Witam
robiłem dzisiaj na obiad 400gr mięsa wieprzowo-wołowego na grillu i nie mam pojęcia jak wliczyć to do diety. Po zrobieniu mięso ważyło 250 gr czy zatem przyjąć 250 gr jako masę mięsa?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Określone sposoby obróbki termicznej pożywienia często sprawiają nam problem w sytuacji, gdy chcemy wyliczyć ilości kalorii i makroskładników w danym produkcie oraz wliczyć to w dietę. Problem jednak w rzeczywistości nie jest taki na jaki wygląda pierwszym rzutem oka. Pamiętać należy przede wszystkim o podstawowej zasadzie, która mówi o tym, że wszystkie produkty należy ważyć przed ich obróbką termiczną.
Niepewność może się również pojawić w sytuacji gdy pieczemy tłusty kawałek mięsa, np. karkówkę, czy łososia. W takiej sytuacji w trakcie pieczenia produkt traci zawarte w nim tłuszcze, które w wyniku wysokiej temperatury wydobywają się z niego. Wtedy pozostaje nam określenie na oko ile tłuszczów stracił pieczony kawałek mięsa lub posłużyć się tabelami kalorycznymi produktu po obróbce. W tym celu zapraszam do dziennika żywieniowego potreningu.pl