Cześć, zapisałem się ostatnio na MMA. Trenowałem KickBoxing ok. 1.5 roku, ale z kilku powodów musiałem przestać. Teraz wróciłem do sportów walki i mam dylemat. Trenować KB, gdzie znam podstawy itd. (grupa zaawansowana), czy MMA gdzie musze się nauczyć podstaw zapasów i bjj. Na MMA jestem w początkującej grupie i mam problemy z dopasowaniem gabarytów partnerów. Co byście wybrali?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Ciekawa dyskusja się tutaj rozkręciła ;). Mi osobiście zależy bardziej zawodach, a nie ulicy, ale wiadomo na ulicy również się zdarza ;).
Ale na ulice to mi KB wystarcza (nie mówię, że z każdym wygram, bo są bardziej doświadczeni i z większymi gabarytami)
Ale na ulice to mi KB wystarcza (nie mówię, że z każdym wygram, bo są bardziej doświadczeni i z większymi gabarytami)
...
Napisał(a)
Ja bym pochodził jeszcze na KB z rok, półtora. Jak zobaczysz, że tempo progresu zaczyna spadać to przepisał bym się na BJJ, a potem na MMA. Nie mam zaufania do samego MMA, bo dla mnie to ostatnia faza podsumowująca i łącząca w całość solidne podstawy stójki i parteru.
...
Napisał(a)
Ernesto_MendozaJa bym pochodził jeszcze na KB z rok, półtora. Jak zobaczysz, że tempo progresu zaczyna spadać to przepisał bym się na BJJ, a potem na MMA. Nie mam zaufania do samego MMA, bo dla mnie to ostatnia faza podsumowująca i łącząca w całość solidne podstawy stójki i parteru.
Trochę źle sformułowałem tamto zdanie. Mam bjj 2 razy w tygodniu.
Zmieniony przez - gromakon w dniu 2017-01-13 12:12:18
...
Napisał(a)
gromakonJa bym wybrał to co mi bardziej pasuje. Poznałeś kicka. Teraz pochodź trochę na MMA. I rób to co Ci się podoba....Teraz wróciłem do sportów walki i mam dylemat [...] Co byście wybrali?
Jeden na Twoim miejscu wróci do kicka. Drugi wybierze MMA. A trzeci samo BJJ.
Zmieniony przez - MMA w dniu 2017-01-13 15:59:58
...
Napisał(a)
Ernesto niby masz rację, ale z drugiej strony, większość znanych mi małolatów, trenujących aktualnie mma i startujących na almmach, właśnie MMA, ma jako "styl bazowy". Owszem oddzielnie mają po jeden, dwa treningi bosksu/k1 i bjj, ale to też są zajęcia ukierunkowane pod walkę w klatce w małych rękawicach. Czasy się zmieniają, coraz rzadziej uświadczymy w mma boksera, czy judokę który się przekwalifikował na tą dyscyplinę.
...
Napisał(a)
Jeśli chodzi o parter to nawet mi się podoba. Jedyną wadą jest to, że muszę turlać z osobami wyższymi, bądź cięższymi o te 5-15kg.
...
Napisał(a)
Jak na grupę zaawansowaną w KB, sam powinieneś wiedzieć co dla Ciebie lepsze i bardziej osiągalne.
...
Napisał(a)
elduceErnesto niby masz rację, ale z drugiej strony, większość znanych mi małolatów, trenujących aktualnie mma i startujących na almmach, właśnie MMA, ma jako "styl bazowy". Owszem oddzielnie mają po jeden, dwa treningi bosksu/k1 i bjj, ale to też są zajęcia ukierunkowane pod walkę w klatce w małych rękawicach. Czasy się zmieniają, coraz rzadziej uświadczymy w mma boksera, czy judokę który się przekwalifikował na tą dyscyplinę.
to zależy.
w klubie MMA nie wyrobisz tak dobrych zapasów jak z zapaśnikami i tak dobrego boksu jak z bokserami. To są sporty stare jak sam świat, a MMA musi wypożyczać bokserów czy zapaśników na dodatkowe osobne zajęcia. Jak ktoś ma możliwość trenować stójkę i parter osobno to niech to robi, bo może z tego więcej wynieść. Mowa tu o osobach, które są świeże, bo jak ktoś nie umie nawet gardy trzymać a pójdzie do klubu MMA, gdzie boks będzie raz na tydzień to on w walce jest cały dziurawy i wchodzi wszystko, podobnie jest z zapasami - raz w tygodniu zapasy po godzinie to za mało by był z tego materiał tak by w walce się nie pogubić.
...
Napisał(a)
Oczywiście, że gość z MMA nie będzie tak boksował jak pięściarz, czy obalał jak zapaśnik. Chodzi mi tylko o to, że coraz częściej małolaci zaczynają od MMA. Poza tym, na przykład w moim mieście nie ma aktualnie ani jednego klubu zapaśniczego dla dla dorosłych, w sumie nie wiem, czy istniej jescze nawet klub dla juniorów. Jest za to całkiem niezły klub MMA. I obawiam się że nie jest to odosobniony przypadek. Z boksem, czy bjj jest troche inna historia.
...
Napisał(a)
Mma ? Moze lepiej warto poznac podstawy parteru ? Sam nad tym sie zastanawialem bo wczesniej trenowalem kb i mt ale w tej sytuacji polecam tak jak ja zaczac treningi bbj a pozniej po opanowaniu podstaw mozna pokusic sie na trening mma
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!