Witam mam pytanko bo chce się zapisać na jkaiś skuteczny sport walki który nauczy mnie skutecznego ataku jak i obrony w walce głównie 1 na 1. Wiem ze Krav Maga jest przedstawiana jako skuteczny system militarny ale czy rzeczywiście tak jest czy te techniki w walce sie wykorzysta czy stosowane są w KM sparingi, czy jednak lepiej sie zapisać na Kickboxing co byłoby skuteczniejsze nnie mając wczesniej doświadczenia w innych sportach walki, a może jakiś inny styl np BJJ byłby lepszy? Chodzi mi głównie o walke 1 na 1 i co łatweij wykorzystam czy rzeczywiśćie idzie te style KM wykorzystać czy jednak Kickboxing i tego typu style są lepsze.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
HAHAHA. Zaraz Ci tu zjada za nie uzywanie wyszukiwarki
Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi i mozna by napisac potezną obejętosciowo ksiazke. Osobiscie uwazam ze nie ma to jak pierd******* w szczene. A ze wiekszosc ulicznych walk konczy sie w na ziemi dlatego polecalbym trening przekrojowy, tzw. MMA lub Vale Tudo. Uczysz sie zarowno uderzac (muay thai, boks) jak i walki w parterze (bjj, sambo, judo, zapasy). Sam kiedys chodzilem na treningi jednego z "combatu" - z czystej ciekawosci - i nie czulem sie jakos specjalnie mocny. Za duzo czasu poswiecane bylo na jakies triczki z dzwigniami w stojce, kopaniem po strefie kroku itd. Odechcialo mi sie po dwoch miesiacach powtarzania tego samego z 35 letnimi kobietami i lamusami szepczacymi na ucho "nie tak mocno". Zaraz moga sie odezwac glosy krytyki ze zalezy jaka sekcja, kto trenuje itd. Ja osobiscie mam z treningu "combatu" takie wrazenia i nikt nigdy mnie nie przekona ze nauczysz sie tam walki. Systemy takie mozna sobie trenowac w uzupelnieniu jakiegos sportu walki (np. kick, muay thai itp), ale sam w sobie nie ma zbytniego zastosowania. Dlatego tak jak napisalem na poczatku. Idz trenowac MMA (to taka formula walki a nie styl) lub jesli chcesz tylko stojke to muay thai. Najbardziej wszechstronny ze styli uderzanych (lokcie, kolana, klincz. i nie ma zadnych glupich ograniczen). Dodam jeszcze tylko ze po calym treningu "combatu" nie bylem w polowie tak zmeczony jak po rozbrzewce w thaju 

...
Napisał(a)
A jesli chcesz wymiatac jak odkurzacz to tylko i wylacznie ... TSUNAMI 

...
Napisał(a)
Tak jak wczesniej MMA najlepsze. JEsli masz wybor pomiedzy Kravką a Kickiem to wybieraj kick bo ja tez mam takie doswiadczenie typu " Lzej prosze "....... nie ucza poprawnej techniki kopniec ani udezen chodzilem 3 miesiace i nic prawie nie wynioslem moze 1 lub 2 rzeczy bym zastosował. Znajomy z ktorym chodzilem trenuje prawie dwa lata a ja po 3 miesiacach kicka nie mam z nim najmniejszych problemów, na sparingu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kto nie próbuje, nie wygraywa....
"...Czasem zeby pójść do przodu trzeba zrobic krok do tyłu..."
...
Napisał(a)
NO spoko a mógłby mi ktoś wyjaśnić odnośnie MMA, Vale Tudo jak wyglądają sparingi czy to się odbywa w formie Full Contact czy jest podział jakis np na light contact jak w kickboxingu, czy może sparingi wyglądają jak prawdziwa walka z lekkimi ochraniaczami?
...
Napisał(a)
a jak myslisz ?? Vale Tudo to polaczenie np. BJJ z Tajboxem.. wiec sila rzeczy Full Contact w stojce a w parterze tez na 100 %.. tyle ze sparing to raczej techniczna sprawa.. masz rywalizowac z partnerem aczkolwiek masz wyjsc z tego bez wiekszych obrazen.. zreszta to troche tak jakbys pytal jak smak ma mleko.. musisz sprobowac zeby sie przekonac :) dlatego nie pytaj a idz na trening i zobacz z czym to sie je :) pozdro
MMA sports !!
...
Napisał(a)
Po Twoich wypowiedziach mam wrazenie ze boisz sie walczyc. I nia za bardzo rozumiem tych pytan odnosnie sparingu "jak wyglada"? Po co tak zaciekle chcesz sie dowiedziec jak wygladaja sparingi? MMA jest kompletna formula walki i latwo sobie wyobrazic jak wyglada sparing. Pociesze Cie ze nie ma tak ze przychodzi dwoch "zielonych" na trening, trener kaze stanac i napier***** sie do upadlego. Sparingi sa jak wszedzie na jakies 30%. Takie jest zalozenie sparinbgu ze masz sie nauczyc uzywac technik poznanych na treningu u walce. Zarowno ataku jak i obrony. Nie sparuje sie na maxa na poczatku treningu. Dopiero po jakims czasie zwieksza sie intesywnosc sparingu i jego moc. Idz na trening i sam zobaczysz czy bedzie Ci odpowiadalo. Pzdr !
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/Trenujący_KM_i_ich_doświadczenia-t279974.html
A tak w ogóle to poczytaj więcej tematów w dziale Combat/Samoobrona.
To samo doradzałbym innym Użytkownikom, bo głupoty co niektórzy wypisują (i po co się człowiek produkuje w innych działach...?).
A tak w ogóle to poczytaj więcej tematów w dziale Combat/Samoobrona.
To samo doradzałbym innym Użytkownikom, bo głupoty co niektórzy wypisują (i po co się człowiek produkuje w innych działach...?).
"Istotą walki jest podniesienie duszy na wyższy poziom moralny" - J.Piłsudski
"Teoria powinna być rozważaniem, a nie doktryną" - C.von Clausewitz
"Where there's a will, there's a way" - K.Sakuraba
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!