PRZECZYTAJ KONIECZNIE!!!
Mój brat(17 lat) ostatnio pił przez Sylwestra i w Nowy Rok MOUNTAIN DEW i Coca-Colę.MOUNTAIN DEW wypił ok.2-3 litry przez ten czas,żle się poczuł,ciśnienie wynosiło nanawet 190/80
.
W rezultacie trafił do szpitala,jest podłączony do kroplówki już drugi dzień(ma pozostać w szpiltalu ok.4-5 dni).OTO SKUTKI PICIA NAPOJU "MOUNTAIN DEW".
Skład MOUNTAIN DEW:
-woda
-cukier
-dwutlenek węgla
-kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
-cytrynian sodu (regulator kwasowości; patrz: cytryniany)
-benzoesan sodu (substancja konserwująca)
-kofeina (150 mg/l)
-guma arabska (stabilizator)
-ester glicerolu żywicy roślinnej (stabilizator; patrz: estry)
-kwas askorbinowy (przeciwutleniacz)
-tartrazyna (barwnik)
-naturalne aromaty
TO CO PONIŻEJ JEST BARDZO WAŻNE:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tartrazyna
TARTRAZYNA (E102), cytrynowożółty barwnik produkowany głównie do celów spożywczych. Znany pod nazwą handlową Food Yellow 5 (żółcień żywnościowa 5) lub E102. Dopuszczony przez amerykańską FDA, która wymaga umieszczenia na środkach spożywczych i lekach adnotacji "FD&C No. 5" (USA nie stosują symboli E). Dopuszczalna dawka dzienna wynosi 7,5 mg na kilogram wagi ciała. Używany przy produkcji napojów w proszku, napoi bezalkoholowych, polew do deserów w proszku, zup w proszku, galaretek, dżemów, likierów owocowych, kasz, miodu sztucznego, musztardy.
Tartrazyna może powodować reakcje alergiczne i nietolerancję u astmatyków i osób z nietolerancją aspiryny oraz bezsenność, nadpobudliwość i depresję. Jest niezalecana dla dzieci.
Mój brat(17 lat) ostatnio pił przez Sylwestra i w Nowy Rok MOUNTAIN DEW i Coca-Colę.MOUNTAIN DEW wypił ok.2-3 litry przez ten czas,żle się poczuł,ciśnienie wynosiło nanawet 190/80

W rezultacie trafił do szpitala,jest podłączony do kroplówki już drugi dzień(ma pozostać w szpiltalu ok.4-5 dni).OTO SKUTKI PICIA NAPOJU "MOUNTAIN DEW".
Skład MOUNTAIN DEW:
-woda
-cukier
-dwutlenek węgla
-kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
-cytrynian sodu (regulator kwasowości; patrz: cytryniany)
-benzoesan sodu (substancja konserwująca)
-kofeina (150 mg/l)
-guma arabska (stabilizator)
-ester glicerolu żywicy roślinnej (stabilizator; patrz: estry)
-kwas askorbinowy (przeciwutleniacz)
-tartrazyna (barwnik)
-naturalne aromaty
TO CO PONIŻEJ JEST BARDZO WAŻNE:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tartrazyna
TARTRAZYNA (E102), cytrynowożółty barwnik produkowany głównie do celów spożywczych. Znany pod nazwą handlową Food Yellow 5 (żółcień żywnościowa 5) lub E102. Dopuszczony przez amerykańską FDA, która wymaga umieszczenia na środkach spożywczych i lekach adnotacji "FD&C No. 5" (USA nie stosują symboli E). Dopuszczalna dawka dzienna wynosi 7,5 mg na kilogram wagi ciała. Używany przy produkcji napojów w proszku, napoi bezalkoholowych, polew do deserów w proszku, zup w proszku, galaretek, dżemów, likierów owocowych, kasz, miodu sztucznego, musztardy.
Tartrazyna może powodować reakcje alergiczne i nietolerancję u astmatyków i osób z nietolerancją aspiryny oraz bezsenność, nadpobudliwość i depresję. Jest niezalecana dla dzieci.
1