Szacuny
3
Napisanych postów
179
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1629
Witam wszystkich. Nie wiem czy to do końca dobry dział ale pozwolę sobie zadać to pytanie tutaj. Generalnie chodzi o to że nie ćwiczę na siłowni ale staram się prowadzić zdrowy tryb życia. Ze względu na choroby o charakterze gastrologicznym w mojej rodzinie lekarz zalecił mi spożywanie koktajli opartych na burakach cwiklowych, natce pietruszki, jabłkach, siemieniu lnianym etc.
Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby spożywanie takich koktajli w pracy jako przekąski (2 sniadanie), natomiast większość czasu w pracy spędzam w samochodzie gdzie panują rozne temperatury i tutaj pytanie: czy mogę przyrządzić taki koktajl rano w domu (6-7), następnie wlac go np do termosa i spożyć w pracy koło godziny 12-13? Nie będzie obaw że jego składniki gdzieś "ulecą"?
Próbowałem różnych kombinacji i taki napój składałby się z:
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Jeżeli chodzi o bazowanie na źródłach składników odżywczych, to polecam zapoznać się z nimi w artykułach przedstawionych poniżej. Przecież nie będziesz jadł do końca życia, codziennie koktajli, które składają się z kilku, tych samych produktów.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam.
Kilka godzin w nagrzanym aucie jak najbardziej może się przyczynić do obniżenia wartości takiego koktajlu lub nawet fermentacji czy w skrajnych wypadkach zatrucia pokarmowego... Najbardziej prawdopodobne jest że zawartość zacznie zwyczajnie kisnąć i nawet jeśli to nie będzie szkodliwe, to smakowo nie polecam ciepłych kiszonek :P.
Jeśli więc chcesz je spożywać po kilku godzinach to musisz mieć możliwość zapewnienia chłodu (w niezbyt drastycznych warunkach powinien wystarczyć dobry termos i/lub torba z izolacją termiczną na lunch), trzeba unikać powietrza i światła, plastikowych butelek...
Latem w nie-klimatyzowanym aucie termos może nie wystarczyć i albo lodówka turystyczna albo zwyczajnie na ten czas zmienić rozkład posiłków i do pracy brać coś trwalszego, a koktajle pić w domu.
P.S. Myślę, że jeśli będziesz dobrze przechowywał koktajle w mocno chłodnym miejscu w lodówce, to możesz je nawet sobie robić poprzedniego dnia wieczorem, jeśli rano będzie to kłopotliwe.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Zdecydowanie nic Tobie z nich nie ucieknie, więc bez, obawy. Oczywiście, każdy proces obróbki pożywienia powoduje pewne straty witamin, ale z tym trzeba się już, liczyć. Nie tylko blendowanie, ale przede wszystkim obróbka termiczna. Tak samo, jak normalne funkcjonowanie, powoduje zużywanie się naszego organizmu. Nie znaczy to, że lepiej siedzieć i nic nie robić.
Pracując w samochodzie, raczej masz klimatyzacje w obecnych czasach. Nie sądzę więc, żeby koktajle tego typu uległy chociażby fermentacji przez kilka godzin.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Buraki jak i jabłka bardzo łatwo fermentują, a dodatek jogurtu który zawiera żywe bakterie znacząco przyspiesza fermentację, więc kilka godzin w temperaturze ok 20 stopni może być wystarczające... Imo wstępne schłodzenie takich wyrobów jest konieczne, aby zapobiec fermentacji. Wykonanie koktajlu z samych owoców i warzyw, bez jogurtu, też będzie sposobem na wydłużenie trwałości.
Kiszone napoje tracą część właściwości, ale zyskują inne, więc to niekoniecznie będzie szkodliwe dla zdrowia, ale ze względu na dużą ilość bakterii i składników łatwo fermentujących - taki napój może powodować wzdęcia i inne problemy trawienne.
Dziwny przykład - latem zdarza się, że sfermentuje mi kompot z wiśni, rabarbaru, jabłek, truskawek - piję takie napoje i jeszcze nigdy się nie zatrułam :D. Jeśli nie ma pleśni ani stęchłego zapachu, to są to po prostu bakterie mlekowe i inne, które nie robią nam krzywdy. Taki domowy wege-jogurt :P.
Szacuny
3
Napisanych postów
179
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1629
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)
Czyli reasumując:
- koktajl powinienem przyrządzić z produktów które minimum cała noc spędziły w lodowce
- jogurt zastąpić innym źródłem białka (czy moze być np mleko roślinne?)
- przygotowany posiłek przelewam do schlodzonego termosu
Wtedy powinno być ok? W samochodzie oczywiście posiadam klimatyzację ale przyjeżdżając do klienta wysiadam z samochodu np na godzinę i wtedy w lecie temperatura w nim mocno rośnie. Wiem że może składniki ktore podałem mogą kłuć w oczy niektórych użytkowników ale tak jak pisałem ja nie jestem osobą która ćwiczy na siłowni tylko takie mam zalecenia od lekarza w ramach profilaktyki, ze względu na różne schorzenia w mojej rodzinie (jelito leniwe, wrzody żołądka, nowotwory)
Zmieniony przez - budyn91 w dniu 2023-05-14 17:54:04
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie wiem, ile tego skyru jest w recepturze, ale najprościej byłoby w ciepłe dni po prostu zrobić napój bez skyru, a skyr zabrać ze sobą w małym oryginalnym opakowaniu i kiedy przyjdzie pora, zjeść/wypić obydwa produkty osobno lub wymieszane.
Mleko roślinne kupne (pasteryzowane) wytrzyma w takim koktajlu dłużej, a domowej roboty - krócej niż pasteryzowane, ale dłużej niż skyr.
Mleko roślinne dobrej jakości może być dobrym wyborem przy problemach zdrowotnych.
Sądzę, że musisz sobie poeksperymentować i nie ma potrzeby usztywniać się przy jednym wyborze, ale możesz stosować raz to, raz to - w zależności od warunków temperaturowych, jak i aktualnych preferencji smakowych.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34742
Napisanych postów
25146
Wiek
44 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282588
W upalne dni jak długo bedzie koktajl na wysokich temp to rób na wodzie i będzie bezpieczniej jednak jak będziesz trzymał w cieple ale w cieniu i nie będzie to cały dzień to nie powinno się nic złego stać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Mi osobiście nigdy nie zepsuły się żadne koktajle, ani też posiłki, które brałem kiedyś do pracy i przez 12 godzin leżały w dość ciepłej temperaturze w okresie letnim. Może kilka razy miałem sytuację, kiedy to owoce już wcześniej leżące kilka dni w lodówce zaczęły lekko fermentować w koktajlu, np. tryskawki lub też ananas. Były to jednak pojedyncze przypadki, gorszej jakości owoców dodanych do posiłku.
Jogurt naturalny równe dobrze możesz zastąpić wodą i dodać odżywkę białkową, aby zwiększyć ilość białka w posiłku.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Samochód po wyłączeniu klimatyzacji potrafi się b. mocno nagrzać w krótkim czasie, a to zmienia postać rzeczy. Niezabezpieczone przed ciepłem napoje (np.w plastikowych butelkach robią się ciepłe, a wręcz gorące). Takie sytuacje miałam na myśli. Jeśli już robimy prozdrowotny napój, to nie po to żeby ryzykować utratą właściwości i zepsuciem. W chłodniejsze dni oczywiście nie ma problemu.
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Wiek
40 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Termos, torba termiczna i nie masz czego się bać, schowaj gdzieś za siedzenie żeby nie było na promieniach słonecznych, nieraz do plecka cos wrzucę zawinę w bluzie i po sporym czasie nadal jest chłodne po mimo upałów
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2023-05-16 19:01:57
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.