Szacuny
0
Napisanych postów
61
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1919
Witam wszystkich,
Jak to na masie, ciągle trzeba przygotowywać mięso.
Smażenie codziennie / co dwa dni mi nie w smak, bo mam dużo innych zajęć.
W związku z tym zastanawiałem się nad kupnem czegoś, w czym na jeden-dwa obroty byłbym w stanie zrobić sobie zapas mięcha na tydzień (około 3 kg).
Z jednej strony słyszę dobre rzeczy o parowarach; z tego, co czytałem zaletą jest większa od kombiwara pojemność (w przypadku dużego modelu z kilkoma pojemnikami), wadą jest to, że mięso jest na parze (podejrzewam, że też wolicie smażone/pieczone).
Kombiwary zaś wyglądają mi na taki po prostu duży rożen (co bardziej do mnie trafia), ale wygląda też na to, że mniej mógłbym do nich zmieścić.
Czy posiadacze i stronnicy jednej drugiej opcji mogliby mi doradzić:
* parowar czy kombiwar?
* jaki?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Bo gdy w systemie nie ma miejsca dla takich, jak my
Trzeba je sobie wyrąbać w białych rękawiczkach.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
jeśli do gotowania na parze to zwykły garnek i spoko
kombiwaru nie mam po prostu piekę jest tradycyjnie zdrowo i wygodnie. Garnka też mało używam nie ma czasu piekarnik i gra.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
45 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
130653
powiem Ci tak. posiadam zarówno kombiwar jak i parowar i miałam na nie "faze" zaraz po zakupie, która z biegiem czasu malała :)
oba urzadzenia są fajne, ale...nie chce mi sie ich za kazdym razem czyścić, przygotowanie tez troche trwa, żarcie z kombiwara jest dosc mocno spieczone i pamiętam, ze mięso na kolejny dzien juz bylo średnio zjadliwe i twarde, a kazde ponowne podgrzanie powodowało, że robilo sie jak skwarek :/
parowar z kolei jest o tyle lepszy, że mięsa i ryby są dość miękkie, mozna w tym samym czasie zrobic kasze/ryz, warzywa.
generalnie u mnie najlepiej sie sprawdza dobrze znana patelnia teflonowa. mięso mi sie na niej robi doslownie pare minut- nawet wołowina, bo kroje je zawsze nozyczkami na małe kawałki, dosypuje przyprawy i 3-4 minuty i mam gotowe żarcie, a mycie patelni to chwila :)
jakbym miala ci polecic koniecznie jedno z tych urzadzen- parowar zdecydowanie lepszy
edit: parowar mam Tefal VS 4003
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-08-09 06:46:30
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-08-09 06:49:57
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Ja uzywam kombiwar codziennie. 5-10min i mieso jest upieczone. Zamiast parowaru mam garnek do gotowania na parze, ale uzywan glownie do warzyw. Polecam zdecydowanie kombiwar, ograniczysz smazenie i stracisz mniej czasu na pieczenie w piekarniku. Cenowo spokojnie do 150zl kupisz.
Szacuny
0
Napisanych postów
61
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1919
Dziękuję za wypowiedzi, SOGi poleciały.
@s.m.p.a.:
Chcę to robić jednym rzutem, 3 kilo mięcha do żadnego posiadanego garnka nie zmieszczę.
Musiałbym kupić, ale wolę spróbować jakiejś nowej (dla mnie) technologii.
Pierkarnik byłby dobrą opcją, jeśli by mi nie gasł i ciepło by nie uciekało (stara kuchenka i ponoć kosztowna w naprawie).
@kocio2009:
Mam kumpla z parowarem - poproszę go, żeby mi jakieś mięcho przygotował.
Jeśli będzie się rożniło na plus smakiem od zwykłego parowanego i pieczonego/smażonego, zdecyduję się na parowar.
Jeśli nie, wygrywa opcja domera.
@domer:
Większa oszczędność czasu + waga Twojego głosu = mielibyśmy zwycięzcę, jeśli by nie głos kocio2009 o smaku mięsa.
Dlatego najpierw spróbuję takiego z parowaru, a jeśli różnica smakowa od zwykłego parowanego będzie pomijalna, zdecydowanie skłonię się ku Twojej rekomendacji.
Dzięki jeszcze raz i miłego dnia.
Bo gdy w systemie nie ma miejsca dla takich, jak my
Trzeba je sobie wyrąbać w białych rękawiczkach.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Mieso bedzie suche jezeli piecze sie zbyt dlugo. Krotsze pieczenie spowoduje, ze bedzie bardziej soczyste. Innym wyjsciem jest kupienie garnka do gotowania na parze, cena do 30-40zl, oraz grilla elektrycznego, cena ok 50-80zl. Masz to i to
Zmieniony przez - domer w dniu 2011-08-10 19:41:56
Szacuny
4
Napisanych postów
484
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
11333
odświeżę :)
Właśnie kupiłem z Narzeczoną Kombiwar MPM MKO-01 za 269zł. W tej chwili robimy w nim mięsko, Domer o jakim mięsie była mowa w Twoim poście ? Bo napisałeś że robisz 5-10min, My nastawiliśmy temperaturę na 200stopni czas pół godziny, nasze udka i skrzydełka nie wyglądają jeszcze na zjadliwe :)