Komosa ryżowa należy do „superfoods” – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna.
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) to uprawiana od 5 tys. lat w Ameryce Południowej roślina jednoroczna, uważana na tym kontynencie za „cudowną”. Jest tzw. pseudozbożem; należy do tej samej rodziny co buraki czy szpinak.
Dla Inków i Azteków komosa ryżowa stanowiła podstawowy pokarm. Jako jedna z nielicznych roślin była w stanie przetrwać wysokości przekraczające 3000 m n.p.m. – czyli intensywne słońce, bardzo niską temperaturę oraz brak wody. Quinoa wykazuje odporność na zmiany klimatyczne. Jest blisko spokrewniona z amarantusem i występującą pospolicie w Polsce komosą białą (Chenopodium album). Kwitnie na różowo, a jej owocami są drobne orzeszki. Nasiona na powierzchni mają głębokie, kanciaste dołki.
Złote ziarno
Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Nieprzypadkowo. Ziarno tej rośliny, zwane także „ryżem peruwiańskim”, „złotym ziarnem Inków” czy „matką wszystkich ziaren” (tak nazywali ją Inkowie), jest bardzo bogate w pełnowartościowe białko – zawiera go prawie 20 proc. W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle wyjątkowe – m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej.
Dla matek, astronautów i niemowląt
Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. W komosie ryżowej znajdziemy wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny.
Wysokie walory odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że znalazła ona zastosowanie w programach kosmicznych NASA. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki) i świetnie radzi sobie z bólami migrenowymi. Ponieważ quinoa wspomaga wytwarzanie pokarmu, poleca się ją zwłaszcza karmiącym matkom. Ten lekkostrawny pokarm można podawać też niemowlętom.
Smak i zdrowie na talerzu
Co istotne, w ziarnach komosy ryżowej obecne są saponiny – związki chemiczne, które są jednocześnie naturalnym środkiem ochronnym rośliny. Dzięki nim w uprawie komosy nie trzeba stosować pestycydów ani innych chemikaliów.
Komosa ryżowa wymiata z organizmu to, co zbędne. Jest przy tym smaczna. Kupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością (również przez internet). Dostępna jest także w formie płatków, makaronu czy mąki. Kosztuje ok. 30 zł za kilogram.
W czasie gotowania ziarna komosy pęcznieją i robią się przezroczyste. Quinoa z powodzeniem zastąpi ryż, kaszę, ziemniaki. Można ją ugotować według przepisu: szklankę ziaren wsypać na sito i dokładnie opłukać, a następnie wrzucić do 500 ml gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić jeszcze na kwadrans. Komosę można gotować z dodatkiem świeżych ziół. Quinoa może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Smaczna jest podprażona, współgra z wieloma składnikami. Można ją jeść na ciepło i na zimno.
ONZ chwali komosę
Sekretarz generalny ONZ Ban Ki-moon o komosie ryżowej: „Mam nadzieję, że obchody Międzynarodowego Roku Komosy Ryżowej zwiększą świadomość ludzi na temat korzyści płynących z uprawy komosy ryżowej i jej znaczenia dla zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego na świecie.
To zboże posiada dwie wspaniałe właściwości. Po pierwsze, zawiera wiele składników odżywczych. Jest rośliną bezglutenową, w jej skład wchodzą wszystkie potrzebne człowiekowi oleje i aminokwasy; jest ona także źródłem wapnia, żelaza i białka. Po drugie, komosa ryżowa potrafi przystosować się niemal do każdych warunków klimatycznych. Nawet takich, gdzie wilgotność gleby jest niska. Ta cecha jest szczególnie ważna w świecie, w którym klimat stale się ociepla, a pustynnienie i degradacja gleby stają się coraz bardziej palącymi wyzwaniami. Ze względu na łatwość adaptacji komosy ryżowej do trudnych warunków klimatycznych, roślina ta jest pożądana przez rolników we wszystkich regionach świata”.
Ewa Podsiadły-Natorska/ese/fitness.wp.p
Przepisy na to cudo :) :
Kotlety z ciecierzycy i komosy
1 szkl. suchej komosy ryżowej
2 1/4 szkl. wody
1/2 szkl. pestek dyni
2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli morskiej
pieprz
olej do smażenia
Ugotuj komosę ryżową na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Ściągnij garnek z ognia i zostaw pod przykryciem na 10 min. Zmiel pestki dyni, a komosę i ciecierzycę zmiksuj. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając odrobinę wody (ok. 15 ml). Ulep z masy kotlety i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przepis pochodzi z bloga Weganie
Komosa z sosem pomidorowym.
3/4 szklanki komosy ryżowej
marchew
4 pieczarki
cebula
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, bazylia
Komosę ryżową gotujemy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Marchewkę i pieczarki również kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, kiedy cebula będzie już złota. Dusimy całość około 15 minut. Następnie dodajemy czosnek, 250ml przecieru pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, cukrem, bazylią i dusimy jeszcze około 10 minut. Na talerz nakładamy kilka łyżek komosy i polewamy sosem.
Przepis pochodzi z bloga
Jajecznica z komosą.
Składniki:
5 jajek
1/2czerwonej papryki
1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej Skworcu
2 - 3 kandyzowane pomidory Skworcu
sól
pieprz kolorowy Skworcu
olej do smażenia
Jajka wybić do miseczki, rozbełtać widelcem. Paprykę pokroić w cienkie paski, razem z pokrojonymi pomidorami podsmażyć na oleju przez 3 minuty. Dodać ugotowaną komosę, zalać masą jajeczną, posolić. Mieszać do ścięcia jajek. Podawać oprószone kolorowym pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga
Komosa z kurczakiem i duszonymi warzywami
1 szkl quinoa,
1 marchew,
3 łyżki natka pietruszki,
300 g filet z kurczaka,
2 cebula dymka,
0,5 szkl groszek mrożony lub świeży,
0,5 papryka czerwona,
kilka różyczek brokuł,
do smaku Sól,
do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
3 łyżki sos sojowy,
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową gotuję w osolonej wodzie razem z marchewką pokrojoną w kostkę ok. 15minut.
Cebulkę dymkę i paprykę kroję w paski.
Kurczaka kroję w paseczki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawiam solą i pieprzem i dolewam sos sojowy.
Do kurczaka dokładam cebulę i paprykę, a po ok. 5minutach duszenia dodaję różyczki brokuła i groszek. Dolewam ok. pół szklanki wody i duszę pod przykryciem,aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Odcedzam quinoę z marchewką i mieszam z posiekaną natką pietruszki.
Na talerz wykładam porcję kaszy, tworząc wieniec, a na sam środek kurczaka z warzywami. Podaję na gorąco od razu po przygotowaniu.
Przepis pochodzi ze strony
Komosa na słodko

Składniki
5-6 łyżek suchej komosy ryżowej (quinoa) – około 1/2 szklanki
200 g truskawek (1 czubata szklanka)
1 średni banan
łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
szczypta soli
szczypta cynamonu
Przygotowanie
Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, a jej ziarna zrobią się lekko przezroczyste i puszyste (około 20 minut).Komosę gotujemy z wodą w stosunku co najmniej 1:2 dolewając w razie potrzeby więcej wody – komosa ma całkowicie wchłonąć wodę. Komosę można ugotować dzień wcześniej.
Banana obierz ze skórki i pokrój w półplasterki, truskawki umyj i pokrój z ćwiartki. Połowę truskawek rozgnieć widelcem, drugą połowę pozostaw w ćwiartkach. Ugotowaną komosę wymieszaj z miodem i cynamonem, dodaj rozgniecione truskawki, wymieszaj. Udekoruj bananami i pozostałymi truskawkami. Całość posyp orzechami włoskimi.
Przepis pochodzi z bloga
Osoboscie używam ja po prostu jako zamiennik ryżu (dla mnie jest o niebo smaczniejsza ) , lub przygotowuje jak "owsianke" , gotuje na mleku z woda, scieram jablko i dodaje cynamon :)
Mam nadzieje ze Was zainspiruje!
W miare mozliwosci i czasu, bede tu wrzucala swoje zdjecia i przepisy na przygotowanie Komosy :)
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2013-12-05 20:24:06

Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2013-12-05 20:25:12
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html