Szacuny
4
Napisanych postów
300
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
4432
Czesc wam wszystkim, chce kupic ten aparacik a mianowice Minolta Dimage Z1, jest to sredniej klasy aparat 3.2 mega pixeli, 10x zoom optyczny i 4x cyfrowy.
Interesuje mnie jaka jest roznica pomiedzy aparatem z 3 milionami pixeli a 5 milionami gdy sie patrzy na zdjecie o wymiarach 10x15.
czy jest to zauwazalna roznica i czy sie oplaca doplacac kolejne 300zl zeby kupic z wieksza iloscia pixeli.
jezeli ktos ma taki aparat to moze opisac jego dzialanie, wady i zalety.
Chcial bym powiedziec ze ten aparat nie bedzie mi sluzyl do profesionalnych zdjec.
Czekam na opinie i z gory dziekuje.
Szacuny
1
Napisanych postów
121
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3435
Potrzebny ci zoom 10x ? Jak za ta cene to minolta daje rade, mankamentem jest lichy plastik ktory latwo sie rysuje. Strasznie trzesa mi sie rece i czesto aparat ten nie zdazyl zlapac ostrosci (inni nie mieli tego problemu, ale delira w lapach przeszkadza w cyfrowkach), za to ma duzo ciekawych funkcji. Szczerze mowiac bardziej do gustu przypadl mi Canon A75 (solidna obudowa, prosty w obsludze, maly ale za to ciezki, zdjecia jakby lepszej jakosci niz w minolcie, ale zoom optyczny tylko 3x, napewno lepsza jakosc niz minolta).
Szacuny
20
Napisanych postów
12783
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
104474
Nie zobaczysz żadnej różnicy na zdjeciu 10x15 wynikającej z różnicy miedzy wielkościemi matryc.
Większa matryca pozwala na druk zdjęć w większej rozdzielczości oraz na sporą możliwosć kadrowania zdjęć na kompie. Poza tym im większa tym najprawdopodobniej lepsza , nowocześniejsza technologia jej wykonania i wszystkich innych podzespołów aparatu.