Dostałem sporo pytań na pw o kotleciki, które kilka razy wrzucałem do "zdjęć naszej szamy" , więc wrzucam przepis
Jest to bardzo proste danie, pewnie nie raz ktoś coś podobnego zrobił ;) W smaku petarda i można kombinować z dodatkami w zależności od naszej diety np. dodając do nich ryż lub ryż i drobno poszatkowaną kapustę (zasugerował to jeden z kolegów , który pisał do mnie na priv)
W opisie poniżej najprostsza wersja - z reguły wolę dodać suszoną cebulę, ale akurat tym razem mi się skończyła więc poszło trochę zwykłej
1. Dla mnie sprawa najważniejsza to dobrej jakości mięso. Dlatego kupuję je w mięsnym, gdzie na moich oczach zostaje zmielone i mam ten komfort, że 'wiem co jem' . Jest to filet z indyka, nie paczkowane 'mielone z indyka' czy np. szynka wieprzowa mielona - ale na pewno z nich też uda się to zrobić. Także zdecydowanie smaczniejsze (jak dla mnie) wychodzą własnie z indykiem , a nie np. kurczakiem.
Wrzucam całość do michy:

2. Dodaję swoje ulubione przyprawy, a są to na pewno: sól, pieprz, chilli, papryka łagodna, kurkuma, koper suszony, czosnek , zioła prowansalskie, cebula suszona lub zwykła jak w tym przypadku

3. By się wszystko lepiej kleiło wrzucam także 1-2 jajka w zależności od ilości mięcha i wstawiam wymieszaną całość do lodówki na kilka godzin

4. Po wyjęciu formuję kotleciki i następnie wrzucam je na rozgrzaną patelnię na której jest trochę np. masła klarowanego i na dość mocnym ogniu krótko obsmażam z każdej strony

5. Przerzucam do większego garnka, dodaję passaty z ziołami (bazylia , oregano itp) , do tego jak mam więcej mięsa to także puszkę pomidorów krojonych i wszystko na niewielkim ogniu duszę do momentu aż jestem pewny , że nie są w środku surowe z reguły około 15-20 min

SMACZNEGO

Makro:

Z 1kg mięsa z reguły mam około 5 porcji, więc na 1 porcję wychodzi: B-45g / T-9g / W-6g
Nie wliczam tutaj dodatków typu makaron, ryż , ziemniaki, kasza itp itd - praktycznie wszystko do tego pasuje i to kolejny plus takiego dania
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy