Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kreatyna - kwaśny smak

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1052

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 34 lat Na forum 191 dni Przeczytanych tematów 40
Zakładam wątek ponieważ w poprzednim nie mogę udzielać odpowiedzi.
PYTANIE:
Hej, pierwszy raz się z tym spotkałem że kreatyna pozostawia mega kwaśny smak. Myślałem że może ja mam takie dziwne odczucie, ale inni gdy tylko spróbowali od razu poczuli kwaśność. Jest to czysty monohydrat. Nowe opakowanie z datą do 2026r. Jaka może być przyczyna?

Po rozmowie telefonicznej z przed 10minut.

Podobno jest to normalne i zdarzają się takie partie z kwaśnym posmakiem (możliwe że pH jest trochę inne), zdarzają się też słone odczucia a nawet jak jest jakiś minerał w kreatynie (naturalnie, nie dodany) to smak też trochę się zmienia. Zapewnia że taki posmak jest jak najbardziej mozliwy i na pewno bezpieczne w dalszym spożyciu. Wzięli nr partii do niby ponownego przebadania i że dostanę sprawozdanie z tego badania (choć wątpię że tak się stanie)

Czy miał ktoś kiedykolwiek przy czystej bezsmakowej kreatynie mono jakies odczucia smakowe? Czy myślicie że dalej można to zajadać czy do wora i kupić następna puchę?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51933 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Teraz by było fajnie zanieść to do przebadania w jakimś niezależnym laboratorium ;). Jeśli smak jest wyraźnie zmieniony, to na bank coś było nie tak; niekoniecznie jest to groźne, ale nie traktuje się klienta w ten sposób...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4734 Napisanych postów 5692 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 52778
Kwaśny smak może także wynikać z utlenienia kreatyny, która przekształca się w kreatyninę, co mogłoby wpływać na zmianę smaku. Czysty monohydrat kreatyny zwykle nie ma intensywnego smaku, ale może mieć delikatny, lekko gorzkawy lub kredowy posmak. Chyba, że sypnęli przez pomyłkę do jednej partii jabłczanu
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12445 Napisanych postów 161894 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240269
Hello,
zrem suple od 16 roku zycia, czyli juz jakies 19 lat i nie spotkalem sie z tym, aby zwykly, czysty monohydrat bez dodatkow byl kwasny.
Chyba ze jest to opcja jablczanu kreatyny lub chlorowodorek kreatyny, wtedy faktycznie sa one kwasne.
Jednak czyste mono, bez dodatkow smakowych, nautral totalny. Blizej przypomina to spozywanie piachu niz cokolwiek kwasnego czy slonego.
Kwasna jest cytrulina, slodkawa beta-alanina, slonawe moga byc aminowkasy - taki specyficzny posmak. Jednak nie jets to na pewno typowy smak
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 34 lat Na forum 191 dni Przeczytanych tematów 40
Też już mam trochę za sobą zjedzonej kreatyny, zawsze był to czyścioch i nigdy nie miałem smaku zmienionego, jedynie taki jak nazwał Psycho Sąd kredowy, ale to akurat normalne.
Też przez chwilę się zastanawiałem czy nie jakiś jabłczan przez pomyłkę poleciał bo co prawda nigdy nie spożywałem ale czytałem że ma kwaśny smak.
Co do utleniania w kreatyninę, jeśli by tak się działo co to oznacza? Do spożycia czy do kosza?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12445 Napisanych postów 161894 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240269
Z punktu widzenia bezpieczeństwa, spożycie kreatyniny nie jest szkodliwe, jednak warto zastanowić się nad efektywnością suplementacji takim produktem. Oznacza to, ze nie powinno Ci sie nic zlego stac, jezlei faktycznie zaszedl taki proces, ale taka kreatyna nie bedzie po prostu spelniala swojej funkcuji, bo bedzie dla organizmu bezuzyteczna. Ja Ci powiem szczerze, ze bym nie bral kwasnego monohydratu, jakby byla to na 100% wwersja naturalna, bez smaku, dla mnie to znak, ze nie do konca cos tam sie zadzialo dobrego w takim produkcie
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51933 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziwne. Skoro to normalne, to dlaczego nikt o tym nie słyszał... Jeśli jest prawdopodobieństwo takich zjawisk, to producent z reguły umieszcza na opakowaniu ostrzeżenie, że to niegroźny objaw , np."naturalne zmętnienie" syropu czy osad.

Biorąc pod uwagę, że nerki wchodzą w grę, a to delikatne organy, to ja bym się wstrzymała do czasu 300% pewności, że to jest i efektywne i bezpieczne.

Data przydatności jest długa, można szczelnie zapakować i zaczekać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78029 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766969
Otrzymałeś odpowiedź w poprzednim temacie, więc kolejny nie ma sensu.

Niestety, ale nie wiem jaki może być powód tego, że zakupiony i stosowany przez Ciebie monohydrat kreatyny ma kwaśny smak. Oczywiście o ile rzeczywiście taki smak ma. Tutaj pozostaje trochę wątpliwości. Nigdy przez xx lat nie spotkałem się z takim smakiem monohydratu kreatyny. Nawet spożywając po zakończeniu okresu przydatności do spożycia. Smak raczej jest nieokreślony, bez jakichkolwiek posmaków. W sytuacji takiej, nie pozostaje nic innego, jak zgłosić to do producenta i postępować zgodnie z jego zaleceniami.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jeśli chodzi o smak nie ma żadnych wątpliwości skoro nie tylko ja to odczułem... To że ty się nie spotkałeś, nie oznacza że błędy się nie zdarzają. Tak jak napisałem, po rozmowie telefonicznej takie uzyskałem informacje. Teraz czekam na info odnośnie wyniku ponownego przebadania próbki. Jeśli nikt z was nie miał takiej przypadłości to kreatyna na chwilę obecną zamknięta, a nowa już zakupiona. Jeśli cokolwiek więcej się dowiem na pewno dam znać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tak, my wskazujemy jedynie, ze to, ze sie nie spotkalismy to znak, ze na 99% nie powinno miec to miejsca:)
wiec, albo jest jakis problem na produkcji i bledne oznaczenie etykiety i zostala zapakowana kreatyna smakowa lub inna forma kreatyny tcm/hcl lub po prostu nadaje sie do kibla, bo cos z nia jest nie tak i byc moze zaszly jakies reakcje, gdzie nie do konca jej spozycie bedzie szczesliwe :) podobnie jakby byla to kreatynina, to nie wiem czy na tyle reakcja by byla duza, zeby kreatyna byla kwasna.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dostałem telefon że zostało przebadane i wszytsko jest ok, sprawdzone zostały tez kamery czy np kwasu cytrynowego nie wsypali za dużo i czy ktoś nie popełnił błędu. Mimo wszystko kreatyna w kosz. Nie mam zaufania do tych "ponownych badań" ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
ciekawe na czym polegaly te ponowne badania%) mysle, ze lepiej by mogli napisac, zebys wywalil do kosza i wysla ci nowa puszke, a zebys podal im numer partii to zbadaja temat i tyle niz bawic sie w jakis podchodzy%) lyb bys odeslal na ich koszt ta wersje, a wysla ci nowa by zobaczyc co tam sie wydarzylo w tej puszcze co masz u siebie. Koszta takiej akcji groszowe, a na pewno by u Ciebie bylo wrazenie, ze zainetesowano sie klientem w sposob nalezyty. Ciekawe czy w ogole cos bylo zrobione w tym kierunku heh

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

SFD Ashwagandha Forte 800

Następny temat

Mieszanka suplementów na testosteron

Spalanie
Polecane artykuły