Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kreatyna - warto stosować?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2112

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 207 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1068
Witam.

Przez okolo 2-3 miesiace bralem regularnie kreatyne + cytruline ostatnio zaprzestalem tego robic, troche z powodu rosnących cen oraz troche zeby sprawdzic roznice. Stwierdzilem ze po odstawieniu suplementow nie czuje znaczącej roznicy jezeli chodzi o sile oraz o wyglada, jezeli takowa jest to na prwade niewielka.

i tutaj nasuwa sie pytanie czy moze byc tak ze wspomiane suplementy nie działaja na mnie i w zasadzie nie musze ich brac?
pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
Witaj.
Wszystko zależy głównie od tego czego oczekiwałeś od suplementacji kreatyną i jak ona miała za zadanie spełniać swoje wymogi Tak więc tutaj musisz sobie zadać pytanie czy twoje treningi są na tyle zaawansowane, na tyle intensywne żeby stosować suplementy diety czy też nie.
Jeżeli nie czujesz różnicy pomiędzy stosowaniem kreatyny a obecnymi treningami to najprawdopodobniej po prostu ćwiczysz na tyle rekreacyjnie że dodatkowa suplementacja nie jest ci aż tak potrzebna żeby się lepiej regenerować czy żeby budować nieco większej siły

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7113 Napisanych postów 14003 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2238003
Wiesz wiadomo że kreatyna nie spowoduje jakiś wielkich przyrostów siły czy masy mięśniowej czy nie zmieni jakoś znacząco nabicia sylwetki tutaj też zależy dużo od poziomu tej tkanki tłuszczowej bo mogę się założyć że pewnych rzeczy gołym okiem też nie zauważysz no ale tutaj nie da się zaprzeczyć temu że suplementacja kreatyną jednak w każdym aspekcie pomaga nawet gdzieś ostatnio były badania że osoby po 60 czy tam 70 roku życia też powinny przyjmować stałą dawkę kreatyny ponieważ nie dostarczy jej z pożywienia no ale tutaj wszystko zależy od twoich finansów. Niby ceny kreatyny rosną to jest fakt ale przyjmowanie 5 g dziennie codziennie to już jakiś ogromny koszt nie jest prędzej bym zrezygnował z cytruliny a kreatynę jednak zostawił w suplementacji
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Kreatyna jest jednym z najlepiej przebadanych suplementów diety (monohydrat) i nic nie podważy wniosków z tych badań. Zdecydowanie jest to najbardziej wartościowy suplement diety dostępny legalnie w sprzedaży. Jeżeli nie widzisz różnicy stosując ją, jak i po odstawieniu, to raczej bym sugerował skupić się na podstawach. Jeżeli one kuleją, to szczegół w kształtowaniu sylwetki rzeczywiście niewiele pomoże. Polecam wrzucić do analizy Twoją dietę w dziale odżywianie i trening w dziale trening dla początkujących.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 207 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1068
domer
Kreatyna jest jednym z najlepiej przebadanych suplementów diety (monohydrat) i nic nie podważy wniosków z tych badań. Zdecydowanie jest to najbardziej wartościowy suplement diety dostępny legalnie w sprzedaży. Jeżeli nie widzisz różnicy stosując ją, jak i po odstawieniu, to raczej bym sugerował skupić się na podstawach. Jeżeli one kuleją, to szczegół w kształtowaniu sylwetki rzeczywiście niewiele pomoże. Polecam wrzucić do analizy Twoją dietę w dziale odżywianie i trening w dziale trening dla początkujących.

Moj trening jest wystarczajco zaawansowany, mam juz dosc spore doswiadczenie, cwicze od kilku lat (z przerwami na kontuzje) 3 x w tygodniu. Co do diety nie bawie sie juz w rozpisywanie planu zywieniowego czy tez liczenia kalorii bo nie chce mi sie tego robic oraz gotuje rowniez dla osoby z ktora mieszkam, potrafie na oko ocenic ile kalorii musze przyjac, potwierdzeniem tego jest ostatnia redukcja ktora byla przprowadzona bez liczenia kalorii oraz bez uloznej diety, opieralem sie na zdrowych posilkach oraz na podazy bialka rowniez na oko i osiagnalem bardzo zadowalace efekty, na masie bylo podobnie. Podsumowujac opieram sie na zdrowym stylu zycia oraz zywienia i to jest dla mnie najwazniejsze

Moze regeneracja po odstawieniu kreatyny byla troche gorsza, szczegolnie jezeli chodzi o nogi odczuwalem duzo wieksze zakwasy. Mimo wszystko chyba jednak zostawie ja i bede stosowal.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2454 Napisanych postów 2358 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 77166
Wiesz kreatyna jest suplementem, który nie sprawi jakiś diametralnych różnic w treningu. Fakt ma udokomentowane działanie i jest najlepiej przebadane wśród wszystkich suplii odnośnie działania ale „game changerem” nie jest. Jak masz wydać na alko czy fajki, szamę na mieście w zamian za puche kreatyny to wg mnie warto. Ale jak jest krucho z sianem to daj sie na spokój i dołóż te pare zł więcej w lepsza szamę, a wg mnie lepiej na tym wyjdziesz :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Jeżeli więc jesteś osobą bardziej doświadczoną, to mimo to, zawsze warto dać swój plan treningowy do sprawdzenia. Jak nie w dziale trening dla początkujących, to w treningu dla zaawansowanych. Chyba, że źle Ciebie zrozumiałem i efekty kształtowania sylwetki są dobre. W takie sytuacji nie ma takiej potrzeby. W 99% przypadków osób brak efektów stosowania kreatyny nie wynika z kreatyny, tylko błędów w podstawach. Szczegół nie będzie miał istotnego wpływu na ogół. Wpływ będą miały podstawy. Może po prostu trochę przeceniasz możliwości działania kreatyny.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2604 Napisanych postów 13588 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 469238
kreatyna na pewno dziala i jest to niepodwazalny fakt, w zasadzie jest to najlepszy dostepny suplement na rynku, ktory powinien brac niemal kazdy niezalnieze od wieku czy uprawianej dyscypliny

jesli nie zauwzyles roznicy przypuszczam, ze problem tkwi gdzie indziej - zle dobrany plan treningowy lub nieodpowiednia dieta
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witamina D3 - warto stosować?

Następny temat

Przedtreningówka - jaką wybrać?

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły