Siemka:) Ja miałem taki zabieg robiony kilka lat temu, też miałem krzywą przegrodę, chodziłem do prywatnego lekarza z tym problemem, z tego co pamiętam ten zabieg miałem na koszt NFZ, ale niestety nie pamiętam tego już dokładnie ile czekałem na zabieg, ale coś mi się wydaje że około 3 miesięcy lub troszkę dłużej.. Podczas zabiegu mnie uśpili ( zabieg miałem robiony wieczorem ) leżałem tylko tam do rana i zaraz mnie wypuścili do domu:) Chwile pamiętam trzeba było chodzić z jakimiś bandażami czy czymś nie wiem jak się to nazywa ale było tego dość sporo wepchanego w nosie ( najgorsze było wyciąganie tego )i ciężko było się przyzwyczaić do oddychania tylko ustami. Blizn żadnych nie ma ani nic, bo to robią w środku:) Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zabiegu, mogę normalnie spać( przed zabiegiem jak leżałem na boku zawsze miałem nos zatkany i wgl, wqrwiało mnie to, nie tylko podczas spania ale często nos był zatkany.. tzn ta krzywa przegroda:) a teraz wszystko okey:) Moim zdaniem warto było iść na ten zabieg i nie żałuję:) Pozdrawiam!
...
Napisał(a)
lukaszu ja właśnie mam podobny problem.Gdy byłem mały spadłem ze schodów czego wynikiem były nierówne przegrody nosowe.Na początku ta wada mi nie przeszkadzała,lecz teraz ciągle zatkany nos,niemożność swobodnego oddychania nosem i przez to trudności z zasypianiem itd.
We wrześniu mam mieć zabieg.Troszkę się go boję ,ponieważ to moja pierwsza wizyta w szpitalu :)
lukaszu jak długo trzeba mieć opatrunek (tzn:ile dni)?
We wrześniu mam mieć zabieg.Troszkę się go boję ,ponieważ to moja pierwsza wizyta w szpitalu :)
lukaszu jak długo trzeba mieć opatrunek (tzn:ile dni)?
"Wymagaj od siebie więcej, niż ktokolwiek inny od ciebie wymaga"
Henry Ward Beeche
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
Augustyn z Hippony
...
Napisał(a)
AdanWampir doskonale cię rozumiem, trudno jest zasnąć kiedy ciągle zatkany nos;/ Nie ma się czego bać na prawdę, zabieg nie trwa długo na drugi dzień najprawdopodobniej wyjdziesz już do domu:) Co do opatrunków, kurcze ciężko mi powiedzieć bo to było kilka lat temu ale wydaje mi się że coś koło 1-2tyg się to nosi a potem wyciągają ( jak dla mnie wyciąganie tego było najgorsze w tym wszystkim ) :) Zabieg na prawdę warto zrobić, teraz już zapomniałem co to są problemy z zatkanym nosem, przez które ciężko zasnąć:) Pozdrawiam!
...
Napisał(a)
Dzięki naprawdę uspokoiło mnie to ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Wymagaj od siebie więcej, niż ktokolwiek inny od ciebie wymaga"
Henry Ward Beeche
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
Augustyn z Hippony
...
Napisał(a)
Też mam 17lat i krzywą przegrode. Nie masz się czym martwić. Mi powiedział lekarz, że w tym wieku to jest głupota iść na zabieg i, że do którego roku ta przegroda rośnie i nie rosną one równocześnie i to się w jakimś tam wieku ma wyrównać - w wiekszosci przypadkach tak jest. Tak mi lekarz powiedział, ze jak bede starszy i dalej bede miec ta krzywa przegrode to moge isc na zabieg a w tym wieku nie poleca.
...
Napisał(a)
Czy ja wiem czy to jest głupota? Mi to utrudniało spanie, ciągle zatkany nos podobnie jak u AdamWampir i wcale nie żałuję że zrobiłem ten zabieg:) A czemu miał bym na to nie iść skoro ułatwiło mi to normalne zasypianie i normalne oddychanie, zabieg robiony na NFZ wiec nic nie płaciłem, około 2tyg chodzenia z tym opatrunkiem i tyle:) Jeśli jest tak jak mówisz że to się wyrównuje to gdyby mi lekarz wtedy takie coś powiedział że mogę poczekać bo mi się to wyrówna i że mogę iść na zabieg to bym się nawet nie zastanawiał i wybrał bym zabieg:) Po co czekać i sobie życie utrudniać, skoro mogą Ci to zrobić za darmo, jedynie musisz przeboleć ten opatrunek i oddychanie ustami przez około 2 tygodni i tyle:) Dla mnie głupotą było by czekanie parę lat i łudzenie się że może się wyrówna, a może się nie wyrówna.. A jak się nie wyrówna? Lata utrudniania sobie oddychania? Jak dla mnie nie warto czekać tylko przeboleć te 2tyg i po sprawie raz na zawsze:) To tyle odemnie ja jestem za zabiegiem i zdania nie zmienię:) Pozdrawiam!
Ps. Ja miałem wtedy akurat coś koło 13-15lat, a nie wiem do którego to roku się może wyrównać ale tak czy tak na pewno bym nie czekał:)
Zmieniony przez - lukasz5119 w dniu 2011-08-01 01:43:12
Ps. Ja miałem wtedy akurat coś koło 13-15lat, a nie wiem do którego to roku się może wyrównać ale tak czy tak na pewno bym nie czekał:)
Zmieniony przez - lukasz5119 w dniu 2011-08-01 01:43:12
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!