Szacuny
8
Napisanych postów
298
Wiek
36 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
34626
Witam
nie widzę tematu pojedyncze pytania chyba został zlikwidowany więc założyłem ten i chce zadać pytanie a propo Ksylitolu
na święta chce zrobić ciastka i w oryginalnym przepisie jest szklanka cukru czy 1/2 szklanki ksylitolu zastąpi szklankę cukru?
i czy po takiej ilości nie powinno być żadnych problemów żołądkowych bo różne opinie można na ten temat przeczytać wiadomo że wszystkich ciastek naraz nie zjem ale trochę wpadnie na pewno, ewentualnie jakieś inne słodziło sypkie polecacie?
Szacuny
8
Napisanych postów
298
Wiek
36 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
34626
no to jeszcze lepiej, fakt gdy będę robił to można spróbować czy będzie dość słodkie a co z drugim pytaniem o problemach żołakowych pytam bo nie miałem doświadczenia wcześniej z Ksylitolem, ewentualnie może jeszcze jakieś inne słodzidło ktoś poleci jestem raczej zielony w tym temacie
Szacuny
2432
Napisanych postów
2779
Wiek
55 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
252692
Ksylitolu co najmniej tyle samo, ile cukru lub nawet troszkę więcej, jeśli chcemy zachowac słodycz oryginalnego przepisu. Tyle,że tak czy tak warto próbowac, bo nie każdy lubi bardzo słodkie ciastka czy ciasta. Stewia jest OK i ja osobiście używam częściej niż ksylitolu do wypieków, ale ma charakterystyczny posmak, co nie każdemu odpowiada. Mi już od lat to nie przeszkadza, ale w wypiekach dla rodziny zwykle mieszam ksylitol ze stewią, a np do sernika dodaję wyłącznie ksylitol. Dodam jeszcze,że stewia jest dużo słodsza od cukru i tu trzeba bardzo uważac, aby nie dodac za dużo, bo będzie gorzkie.
Szacuny
8
Napisanych postów
298
Wiek
36 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
34626
dzięki za konkretna wypowiedź, co do stevi to tez słyszałem ze ma specyficzny smak, widzę ze siedzisz w temacie to te substancje maja kalorie czy to jak słodziki jak to jest? no i co z tymi problemami zołądkowymi po ksylitolu ?bo nie chciałbym żeby po ciastkach każdy kto spróbuje miał problemy gastryczne hehe
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Od takiej ilości ksylitolu, jaka znajdzie się w kilku ciastkach, raczej nikt nie powinien chorować, ale do końca nigdy nie wiadomo; może znajdzie się jakaś nadwrażliwa osoba... W Święta jada się sporo i w różnych kombinacjach, a ten ksylitol może być przysłowiową kroplą, która przepełni czarę i spowoduje dolegliwości.
Ja bym dla gości zrobiła normalne ciastka słodzone cukrem, a ksylitol zostawiła sobie na swoje potrzeby. Ilość cukru w większości tradycyjnych przepisów można śmiało zmniejszyć o 25 czy nawet 50% - można spróbować czy ciasto jest dość słodkie.
I ksylitol rzeczywiście jest porównywalnie słodki do cukru, tak jak napisała alhambra1970.