PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Pytanie do czego go używasz, do kawy, herbaty, czy pieczenia? Bo z tym ostatnim może być nieco gorzej, wiadomo, ze trzeba dać go więcej.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
http://potreningu.pl/articles/4825/najbezpieczniejszy--slodzik-d-tagatoza
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-11-10 11:41:58
Moderator działu Odżywianie
https://sklep.sfd.pl/MyVita_Ksylitol_Fiński-opis35037.html
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Nie. Erytrol będzie powodował to samo jeśli jesteś wrażliwy na substancje o potencjale fermentującym. Tak jak napisała @blue_hope - to są cukry z tej samej grupy i wykazują podobne właściwości. Jeśli przekroczy się pewne ilości alkoholi cukrowych (polioli), to u każdego spowoduje to przeczyszczenie, nawet zdrowej osoby, bez problemów z florą jelitową (bo szczególnie wrażliwe są właśnie osoby z zachwianą równowagą flory jelitowej).
Dlatego też nie zaleca się np. używać nadmiernej ilości gum do żucia słodzonych alkoholami cukrowymi, gdyż sprzyja to biegunkom.
Każdy słodzik kończący się na na "-ol", czyli ksylitol, erytrol, mannitol, sorbitol, perseitol, wolemitol, beta-sedohepitol - będzie wykazywał te same właściwości sprzyjające biegunkom przy nadmiernej podaży i/lub wrażliwości na substancje fermentujące. Budowę mają praktycznie identyczną, różnią się między sobą w zasadzie tylko ilością grup hydroksylowych oraz atomów wodorowych. Zresztą widać to po wzorze ogólnym polioli: CnHn+2(OH).
Alternatywy
Alternatywą dla cukroli, jeśli chodzi o słodziki niskokaloryczne są głównie: glikozydy stewiowe, acesulfam K, aspartam. Wszystkie są bezpieczne i dla osób z dysbiozą jelitową, jak również wrażliwych na substancje o wysokim potencjale fermentującym z innego powodu.
Ja od siebie polecam glikozydy stewiowe - czy to pod postacią sproszkowanych liści (mniejsza względna słodkość, ale również charakterystyczny gorzkawy posmak z liści), lub wyizolowanymi ekstraktami z glikozydów stewiowych (sporo wyższa słodkość względna, bardzo oszczędne w użytkowaniu).
Uwaga Popularne słodziki stewiowe dostępne w supermarketach w 90% składają się z erytrolu/ksylitolu z dodatkiem ~5% glikozydów stewiowych. Na opakowaniu będzie napis: "Słodzik Stewiowy", jednak nie dajcie się zwieść i czytajcie dokładnie skład. To jest moim zdaniem oszustwo, ale widać prawo pozwala na takie sztuczki. Przy zakupie ekstraktów glikozydów stewiowych koniecznie należy zapoznać się ze składem. Taki słodzik na erytrolu/ksylitowu będzie również powodował biegunkę, jeśli wcześniej mieliśmy problem z tymi substancjami.
PS
But hey, That's just a theory
< God, forgive me for this >
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-13 05:16:54
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
anubis84np zielony listek, jest napisane, inulina, erytrol i stewi j/w 5% czy nawet maldoekstryny, z tego co pamiętam now chyba ma w kroplach czyste glikozydy.
Jeśli mamy biegunki po erytrolu to trzymajmy się od inuliny jak najdalej :) Inulina ma jeszcze większy potencjał fermentacyjny, jest to węglowodan o statusie prebiotyku, czyli pożywki dla bakterii. W przypadku nieprzyjemności jelitowych dodatkowe dostarczanie tego typu substancji to gwóźdź do trumny :D
I właśnie o tym piszę. Jeśli kupimy pierwszy lepszy "słodzik stewiowy" to może być podobnie, gdyż w składzie jest tylko kilka procent glikozydów stewiowych, a reszta to jakieś dziwne substancje typu inulina czy maltodekstryny (btw. w przypadku maltodekstryn tak naprawdę nie wiadomo jaki jest ich potencjał fermentujący, gdyż każdy producent pozyskuje ją z innego źródła i w inny sposób, co wpływa ostatecznie na to czy może wywołać biegunkę).
PS. Now Foods rzeczywiście posiada taki wyciąg na bazie glikozydów, ale tylko w jednym produkcie (w kroplach z tego co kojarzę). Reszta produktów to dalej są w mniejszym lub większym stopniu mieszanki różnych substancji.
PS2. A jednak, nie są to krople, tylko ekstrakt w proszku. Produkt nazywa się Now Foods Better Stevia https://www.nowfoods.com/natural-foods/betterstevia-extract-powder
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-14 05:41:15
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png


W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html