Dieta low carb w ostatnich latach staje się coraz modniejsza w świecie fitness i kulturystyki. Jeszcze xx lat temu mało kto pomyślałby o tym, że można z powodzeniem kształtować sylwetkę z ograniczoną ilością lub z całkowitym wyeliminowaniem węglowodanów. Coraz częściej przytrafiają się nawet zawodnicy startujący w kulturystyce, którzy kształtowanie swojej sylwetki opierają na tłuszczach i białkach.
Założenia diety low carb to z reguły ograniczenie dzienne węglowodanów do około 100-150 g. Białko ustalić należy w ilości tradycyjnie 2 g/kg masy ciała a reszta wyliczonych kalorii przeznaczona powinna zostać na tłuszcze.
Wśród zalecanych źródeł tłuszczów, jak i tłuszczów w połączeniu z białkami wyróżnić warto:
- wieprzowinę (boczek, szynka, karkówka, schab),
- wołowinę (karkówka),
- ryby (łosoś, śledź, makrela, pstrąg),
- jaja,
- nabiał (twaróg tłusty, śmietana, sery dojrzewające, feta, masło, masło klarowane),
- oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy,
- orzechy włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, brazylijskie, migdały, pestki z dyni, wiórki kokosowe.
Więcej na ten temat warto poczytać tutaj:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html i tutaj:
https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html
Warto również zwracać uwagę na ciekawe przepisy low carb. Dlatego też powstał ten temat, aby ułatwić nam pracę w kuchni.
