SKŁADNIKI:

- 80g ryżu basmati
- 130g mięsa z filetu piersi kurczaku
- łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- imbir (korzeń wielkości mniej więcej ząbka czosnku)
- średnia cebula
- papryka (pół czerwonej, pół zielonej)
- kurkuma, przyprawa złocisty kurczak, pół kostki rosołowej
WYKONANIE:
1. Mięso pokroić w w cienkie, niezbyt długie paski i obtoczyć w łyżeczce przyprawy do kurczaka i odrobinie kurkumy
2. Przygotować bulion - do garnka wlać ok. 0,5l wody i zagotować z połową kostki rosołowej i niecałą łyżeczką kurkumy
3. Cebulę pokroić w pióra, paprykę w średnią kostkę. Posiekać czosnek i obrany imbir

4. Na głębokiej patelni lub w rondlu, podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na łyżce oleju. Po chwili dodaj mięso z papryką

5. Gdy kurczak się lekko zarumieni dodaj ryż

6. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem do poziomu ryżu.
7. Jeżeli ryż wchłonie wodę a nie jest jeszcze ugotowany, dolać bulionu (wody, jeżeli nie mamy już bulionu)
8. Gotować do momentu gdy ryż będzie gotowy a bulion/woda zredukowany.
SMACZNEGO

BTW
b - 35 / t - 6 / w - 62 / kcal - 442
W wersji szybkiej, jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu ryż zastępujemy kaszą kuskus