Kurczak z ryżem i warzywami
Osobiście przysadzam sobie taki obiadek w dużej ilości który starcza mi na 2/3 dni. (ok. 3 kg)
Składniki:
1 kg Pokrojonej piersi z kurczaka (w moim przypadku mrożona)
1 kg mrożonki warzywnej ( lub świeżych warzyw )
4 torebki ryżu basmati
Oliwa z oliwek
Przyprawy
Pierś w kostce rzucamy na patelnie z rozgrzana oliwa z oliwek. Dodajemy przyprawy - w moim wypadku Knorr do mies, pieprz ziołowy, szczyptę papryki chilli i przyprawa do gyrosa. Podsmażamy aż pierś będzie miękka w środku. W tym samym czasie tradycyjnie gotujemy ryz.
Wrzucamy pierś do osobnego gara i zalewamy odrobina wody. Dodajemy nasze warzywa oraz trochę kucharka lub Vegety. Całość mieszamy i zakrywamy pokrywka. Dusimy przemieszawszy całość co jakiś czas. Pilnujemy by w garze była wystarczająca ilość wody ( w przeciwnym razie wszystko nam się przypali. )
Po ugotowaniu się ryżu wrzucamy torebki na durszlak by obciekły woda.
Kiedy warzywa staną się miękkie rozcinamy torebki z ryżem i wrzucamy do jednego gara, całość mieszamy i cieszymy się obiadkiem.
Dodam jeszcze ze woda która została zostanie wsiąknięta przez ryz. Przez co nie tracimy naszych cennych witamin z warzyw.
Nic tylko odgrzewać :)

Osobiście przysadzam sobie taki obiadek w dużej ilości który starcza mi na 2/3 dni. (ok. 3 kg)
Składniki:
1 kg Pokrojonej piersi z kurczaka (w moim przypadku mrożona)
1 kg mrożonki warzywnej ( lub świeżych warzyw )
4 torebki ryżu basmati
Oliwa z oliwek
Przyprawy
Pierś w kostce rzucamy na patelnie z rozgrzana oliwa z oliwek. Dodajemy przyprawy - w moim wypadku Knorr do mies, pieprz ziołowy, szczyptę papryki chilli i przyprawa do gyrosa. Podsmażamy aż pierś będzie miękka w środku. W tym samym czasie tradycyjnie gotujemy ryz.
Wrzucamy pierś do osobnego gara i zalewamy odrobina wody. Dodajemy nasze warzywa oraz trochę kucharka lub Vegety. Całość mieszamy i zakrywamy pokrywka. Dusimy przemieszawszy całość co jakiś czas. Pilnujemy by w garze była wystarczająca ilość wody ( w przeciwnym razie wszystko nam się przypali. )
Po ugotowaniu się ryżu wrzucamy torebki na durszlak by obciekły woda.
Kiedy warzywa staną się miękkie rozcinamy torebki z ryżem i wrzucamy do jednego gara, całość mieszamy i cieszymy się obiadkiem.
Dodam jeszcze ze woda która została zostanie wsiąknięta przez ryz. Przez co nie tracimy naszych cennych witamin z warzyw.
Nic tylko odgrzewać :)