Szacuny
17
Napisanych postów
2106
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
39511
Pytanie do ludzi zorientowanych w temacie. Czym się kierować przy wyborze kursu? Certyfikat na druku MEN w języku polskim i angielskim to standard, ale co jeszcze? Na szybko poczytałem oferty różnych ośrodków i centrów szkoleniowych i liczba godzin dydaktycznych waha się od 30 do 270
Może doradzi ktoś, kto już jest dietetykiem i ma jakieś spostrzeżenia na podstawie własnych doświadczeń?
Z góry dzięki.
PS - temat niejako związany z działem, ale jak nie pasuje, to niech modki przeniosą. Pzdr
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witam
Taki kurs można skończyć, by pogłębić wiedzę, ale jeśli chcesz zostać dietetykiem to należy odbyć kilkuletnie studia i co za tym idzie zdobyć wykształcenie wyższe. Niestety żyjemy w czasach, gdzie jest bardzo dużo ludzi niekompetentnych, często właśnie po takich kursach. Uważam, iż sam papier nie wystarczy, by móc nazywać sie dietetykiem czy trenerem personalnym, gdyż do tego potrzeba lat doświadczenia i zgłębiania wiedzy.
Jeśli zaś chodzi o studia dietetyczne to jedna ze stron podaje takie informacje:
W zależności od wybranej uczelni, kandydaci przechodzą różne procedury rekrutacyjne. Najczęściej spotykanym kryterium przyjęcia na te studia jest konkurs świadectw ze szczególnym uwzględnieniem biologii, chemii oraz języków obcych. Przedmioty te są fundamentem wiedzy przyszłych dietetyków, dlatego warto postarać się już w szkole średniej o dobre wyniki matury.
Student Dietetyki
Student Dietetyki musi zmierzyć się z niezwykle rozległą wiedzą pochodzącą z różnych dziedzin. Gdy spojrzymy na listę przedmiotów, okazuje się że można tam odnaleźć wiele dyscyplin naukowych, takich jak: toksykologia, konserwowanie żywności, analiza i ocena jakości produktów żywnościowych, biochemia żywności, anatomia i medycyna. Studenci uczestniczą w laboratoriach, wykładach i ćwiczeniach.
Zastanów się czy nie pójśc w tym kierunku.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-12 22:20:53
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
17
Napisanych postów
2106
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
39511
Zdaję sobie sprawę, że po kursie dyplomu nie będę miał. Ale od czegoś trzeba zacząć, a na studia za stary jestem. Zresztą analogiczna sytuacja jest z instruktorem kulturystyki - kurs nie daje dyplomu, na to trzeba by ukończyć awf. A jednak ludzie kończą takie kursy i pracują jako instruktorzy.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
"Zresztą analogiczna sytuacja jest z instruktorem kulturystyki - kurs nie daje dyplomu, na to trzeba by ukończyć awf."
jeśli ukończysz awf też nie masz papierów instruktora kulturystyki musisz mieć kurs osobny, chyba że miałeś na zajęciach daną liczbę godzin, a z tego co wiem żadko jest kulturystyka na awf a w ymiarze godzin takim żeby mieć instruktora chyba nigdzie