Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2763
witam
w ciagu dnia wypijam około 7l wody do kazdej szklanki wody dodaje troche cukru i kwasek cytrynowy.
obliczyłem ze dziennie zjadam około 25g kwasku cytrynowego czy to jest zdrowe??
robie tak od jakis 5lat i od kilku dni zauwazyłem ze chyba watroba dostała po dupie i czesto cos w żoładku mi sie "odzywa" poradzcie mi co powienienm zrobic i czy to jest efekt tego kwasku
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Ludziom czasami do głowy bardzo dziwne pomysły, które wprawiają większość innych osób o zdziwienie. Nawet w przypadku gdy nieszczególnie interesują się żywieniem. Jednym z tych przypadków jest spożywanie aż 25 g kwasku cytrynowego dziennie. Przemyślmy więc, czym tak naprawdę jest zaproponowany przez Ciebie związek.
Kwasek cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Uważany jest on za ogólnie bezpieczny w stosowaniu w żywności. Jednak z rozsądkiem i umiarem. Zasada ta dotyczy wszystkich produktów żywieniowych. Otrzymywany jest on w procesie fermentacji cytrynowej na pożywce z cukru lub skrobi z wykorzystaniem kultur bakterii kropidlaka czarnego. W przemyśle spożywczym stosuje się go głównie jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz.
Jak najbardziej można stosować do w kuchni. Jednak nie w ilości 25 g dziennie. Dodawany do wody w ciągu dnia może mieć negatywny wpływ na szkliwo naszych zębów. Poza tym, jak sam zauważyłeś, odczuwasz problemy trawienne. Kwasek cytrynowy jak sama nazwa wskazuje, jest kwasem. Jest to słaby kwas, ale w takiej ilości zdecydowanie może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Co Ci przyszlo do glowy zeby spozywac ten kwasek cytrynowy? Rozumiem czasami dodac soku z cytryny do wody - dla smaku. Ale nie codziennie kwasek cytrynowy.
Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2763
po prosty kiedys piłem sok z cytryny a pozniej jakos zabrakło cytryn,nie moge pic wody bez posmaku cytryny i kupiłem kwasek ,po prostu przyzwyczailem sie do tego smaku i normalnej wody nie rusze