Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
mam kolejne pytanie z serii: co to u licha jest...
a dokładnie: co to jest kyoksul (czy jakoś tak) ??????
ja wiem tylko tyle, że W Warszawie na poczatku lat 80 byly sekcje tego systemu a potem instruktorzy przeszli na kyokushin i umarło śmiercią naturalną.
interesują mnie komentarze, adresy stron... słowem wszystko
Szacuny
2
Napisanych postów
336
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2357
Jest to system combat spokrewniony z tkd praktykowany w armii Północnej Korei. Dużo ludzi ktorzy ćwiczyli TKD wczęśniej zaczynali od kyoksul.
Np. Małgorzata Gutkowska. Ona zaczynała od kyokushin i przeszła na kyoksul no a potem TKD. Styl ten trenował też jej mąż, Janusz Gutkowski.
Był też ktoś z karate tradycyjnego kto zaczynał od kyoksul.
Niestety nie za wiele znajdziesz o tym w internecie, zwłaszcza w tym polskim.
Szacuny
12
Napisanych postów
1884
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21505
Ja pamiętam, jak jeszcze na początku lat 90. ludzie od H. Ficka z Koszalina nosili doboki taekwondo, na których literami łacińskimi było napisane Taekwondo, ale koreańskimi juz Kyoksul (zeby było śmieszniej, jedna seria została wypuszczona z błędem w nadruku... ale i tak mało kto to potrafił odczytać )
Gizmo
Freestyle Taekwondo - Doradca w "Stylach Tradycyjnych"
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
dwie sprawy
pierwsza to pytanie do gizmoTKD: zakładam, że jesteś tym samym kolesiem, który na innym forum (którego adresu o ile pamiętam nie można podać) ma nick gizmo, bardzo podobny avatar i jest ze Świdnika ???
i drugie pytanie to: co to właściiwe jest tkd ????
i jeszcze trzecie: czyli obecnie w Polsce raczej nie znajdę żadnej strony www o tym systemie, ani tym bardziej klubu, gdzie tego uczą??
****, jeszcze czwarte - czyli k-s to coś jak vvd minus broń biała???
Szacuny
12
Napisanych postów
1884
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21505
1. Tak, jestem tą samą osobą.
2. TKD = skrót od taekwondo, tak jak KK to skrót od karate kyokushin, a SW - od sztuk walki...
3. O ile mi wiadomo, w Polsce nie ma obecnie klubów kyoksul. Zaznaczam - o ile mi wiadomo...
Gizmo
Szacuny
12
Napisanych postów
1884
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21505
4. Raczej nie. Kyoksul z tego co słyszalem był bardziej systemem zorientowanym na szkolenie wojska, a nie tradycyjną sztuką walki. Zresztą jak pamiętam, na forum pojawiają się ludzie, którzy mieli styczność z kyoksul choćby przez J. Gutkowskiego. Może oni powiedzą coś więcej.
Gizmo
Szacuny
0
Napisanych postów
217
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1712
Broń była: nóż, pałeczki do jedzenia, tależ, łopata - czyli niemalże wszystko co ci do rąk może wpaść w trakcie zawieruchy wojennej. W Polsce był nauczany raczej jako sztuka walki. W Wawie robili formę 55. I rzeczywiście padło wszystko po tym jak koreańczycy wycofali swoich instruktorów.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4
od poczatku kolebka Kyoksul jest Koszalin i do dzisiaj Kyoksul jest pielegnowane w Koszalinie przez Henryka Ficka - najwyzej odznaczonego w tej dziedzinie trenera - 3 dan. Jest to jedyny i najwyzszy stopien w tej dziedzinie w Europie. (aby zdobyc 3dan H.Ficek musial przed koreanska komisja m.in. zmiazdzyc reka 3 pelne cegly). Najwyzsze wyroznienie stylu Kyoksul to Czarny Gepart przyznawany dla trenerow, zawodnikow i dzialaczy. Jest wiele ciekawych, tajemniczych i nietypowych zachowan ataku i obrony w Kyoksul. Z ciekowostek dodam, ze Henryk Ficek otrzymal najwyzsze wyroznienie od wladz WTF (World Taekwondo Federation). Wyroznienie zostalo przyznane Henrykowi Fickowi za wieloletnie propagowanie koreanskich sztuk walki i budowe Centralnego Osrodka Szkolenia Taekwondo WTF Dzieci i Mlodziezy w Koszalinie. Wyroznienie przyznalo jednoglosnie 7 vicedyrektorow WTF Headquorters w Kukkiwon'ie. Jest to najwyzsze wyroznienie przyznawane dla trenerow, zawodnikow i dzialaczy spoza Korei. Wyroznienie przyznano w 2005r ale trzeba bylo czekac 2 lata na delegacje z Korei i osobiste wreczenie wyroznienia H.Fickowi. Takie wyroznienie dostala jeszcze tylko jedna osoba :Zbigniew Pacelt (v-ce prezez Polskiej Konfederacji Sportu) po olimpiadzie Ateny2004